Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czujnik jeden.Ten za zaworem 4D.Niestety nie było w komplecie.Dobrze,że miałem pozostałości czujnikowe ze starego kopciucha.

Czy zadana temp. CO na 60st/histereza 10st.,lub CO 55/histereza 15,to wydaje mi się,że spali to samo.Ale może mi się zdawo :)?

Opublikowano

Generalnie to tech daje 4 czujniki. Bojler,zawór,powrót i zewnętrzny pogodowa. Ale jak zakłada firma normalnie kradną , jeden 50 zł. Ja bym się upomniał laski nie robią.

Co do temperatur to rzeczywiście ci się wydaje. Przeanalizuj obieg wody jaka idzie na kaloryfery, jak z nich wraca, i jaka jest na piecu w chwili mieszania w zaworze i jaka ostatecznie wpływa do kotła.

Nie wiem dlaczego pokutuje takie przekonanie że jak będzie mniej na kotle to mniej spali. To nie zasypowiec który sam w sobie posiadał pojemność 100-120 litrów a w twoim ile masz 50-60. A instalacja z kaloryferami ma ile 60-100. Więc wytłumacz sobie sam.

Zasada jest jedna jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz. Tutaj na pewno znajdziesz rady i porady jednak na pewno nie gotowe rozwiązania bo każda instalacji jest inna. Chyba coś za dużo się rozpisalem 🤦

• Lubię to 1
Opublikowano

Pisz pisz bo dobrze prawisz 👍🙂

Masz racje,warto pokombinować.

Tylko co z zaworami termostatycznymi na kaloryferach?Sprzedać?

Opublikowano

Nic, jak ktoś lubi sobie pokręcić to nie ma przeszkód, też mam i żona też lubi czasami poprawiać. Zagroziłem że zdejmę ale jak to będzie wyglądać !!!???  no właśnie i przestała.  🤣

Opublikowano

Ale czy rzeczywiście zamontowanie siłownika to wygoda?

Teraz myślę,że aby ustawić rządaną temp. w pomieszczeniu,to przy termostatach wystarczyło podejść do kaloryfera.Przy siłowniku na zaworze 4D muszę schodzić do kotłowni.

Opublikowano

Jeszcze wiele przed toba. Termostat pokojowy sterujesz z pokoju to raz dwa jeżeli sterownik posiada sterowanie kotłem c.o lub sterowanie pompą c.o . Druga opcja super po uzyskaniu temperatury zadanej w pomieszczeniu pompa c.o się wyłącza ,pompa powrotu chodzi cały czas pięć wchodzi w nadzór czuwanie lub tym podobne. Można można. 

Opcja druga pogodowa czujnik zewnetrzny ustawiamy krzywą grzewcza dla temperatury zewnętrznej siłownik reguluje sam jaka ma iść temperatura na grzejniki. Można można . Mam obie opcje i polecam.👍

Opublikowano

Wiele przede mną,bo to mój pierwszy sezon grzewczy bez kopciucha.

Wracając do termostatów...więc one działają jak działały.Czyli żonka może sobie skręcać lub odkręcać,w zależności czy ma "wary"czy nie ;)?I tak grzejnik skręcony na 2 na termostacie,po uzyskaniu temp. 20 st.w pokoju wyłączy dopływ ciepłej wody do kaloryfera?

Pytam,bo słyszałem opinie,żeby mieć cały czas rozkręconye termostaty na full,przy takim siłowniku.

Opublikowano

Oczywiście jest tak jak mówisz. Z reguły 3 na termostatach odpowiada za 21 stopni w pomieszczeniu i praktycznie wokół tej wartości można sobie kręcić i chyba nie ma potrzeby całkowicie zamykać. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak ustawić zawór?Jako CO czy ochrona powrotu?

Miałem jako CO i zmieniłem na ochrona powrotu,ale siłownik otwiera się na maxa i nie reaguje.Temp.zadana zaworu to 40 st. a bierząca 62st.Skąd taka różnica?

20221118_120305.jpg

Opublikowano

Przy ochronie powrotu powinien się raczej zamykać tworząc Mały obieg. Mam wątpliwości czy dobrze podłączyłem siłownik jeżeli nie zmień biegunowość przewodów.

Aby sprawdzić właściwy kierunek zamykania i otwierania wejdź w pracę ręczna zawór na i tam powinno być zamykania otwieranie i stóp. 

Jeszcze jedno aby ochrona powrotu działała musi być czujnik na powrocie tuż przy piecu a mówiłeś że masz tylko jeden no to jak ?

Stare czujniki z kopciucha mogą nie działać.

Opublikowano

Góra otwieranie(w prawo)

dół zamykanie(w lewo)

Tak to jest podpięte:

20221118_132223.jpg

Opublikowano

Podpięte może być chodzi o to jak pokazuje sterownik tak jak pisałem wcześniej. Teraz zetknąłem na zdjęcie, jeżeli masz włączoną ochronę powrotu i ustawione na 40 to jak widać zawór się otwarł bo ma 50 stąd ta różnica. Teraz pilnuje powrotu bo to jest priorytet dla sterownika a nie grzejników. Moja rada taka daj sobie spokój z tą ochrona powrotu . Bez niej i tak będziesz miał powrót około 55 przy zadanej 60. Przy zaworze 4d i pompie na powrocie ta funkcja nie jest przydatna.

Opublikowano

No właśnie po co dublować powrót jak mam na pompie przewałowej ochronę powrotu na 55st.

20221118_120325.jpg

Opublikowano

I tego się trzymaj.👍

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, 1mps napisał(a):

Jeszcze jedno aby ochrona powrotu działała musi być czujnik na powrocie tuż przy piecu a mówiłeś że masz tylko jeden no to jak ?

Tak mam tylko jeden.

To z czego on pokazuje ten parametr?Myślałem,że piec ma jakiś czujnik wbudowany?

zawór wbudowany.jpg

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Masz założony i sam o tym nie wiesz 😂 Patrz zdjęcie listwy przyłączeniowej.🤦 .Teraz kwestia w którym miejscu jest, powinien być na rurze powrotu jak najbliżej krućca kotła.

Opublikowano

Koledzy a co w przypadku jezeli kocioł stalmark Eco silver odpalony w modulacji z regulatora pokojowego i w nastawach fabrycznych a wydobywa się z komina szary lub ciemny dym?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 1mps napisał(a):

Masz założony i sam o tym nie wiesz 😂 Patrz zdjęcie listwy przyłączeniowej.🤦 .Teraz kwestia w którym miejscu jest, powinien być na rurze powrotu jak najbliżej krućca kotła.

No mam.Zamotałem się w tym wszystkim.Nigdy z takimi rzeczami nie miałem do czynienia więc wybacz.

Czujnik powrotu jest tutaj:

czujka powrotu.jpg

Natomiast na zasilaniu tuyaj:

czujnik nz zasilaniu..jpg

Edytowane przez CeKris
Opublikowano (edytowane)

@CeKris prawidłowo i 3 to bojler jednym słowem brakuje ci jednego na zewnątrz aby móc korzystać z pogodówki. Czujniki powinieneś zaizolować pianka do rur.

@Mateusz000 jeżeli twój pellet jest odpowiedni a piec pracuje na ustawieniach fabrycznych i dymi na czarno czy szaro proponuje najlepiej kontakt z serwisem bo ustawienia serwisowe na pewno do poprawy.

@CeKris tu będzie pokazywana temperatura zewnętrzna po zamontowaniu czujnika1419368202_166886520693890205266137352939982.thumb.jpg.99a742af4089cfd159c6bc7ca44dd216.jpg

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

A w jakie menu powinienem wejść aby zobaczyć jakieś wykresy,czy dane spalania itp.Jest to w tym sterowniku?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.11.2022 o 22:31, 1mps napisał(a):

Opcja druga pogodowa czujnik zewnetrzny ustawiamy krzywą grzewcza dla temperatury zewnętrznej siłownik reguluje sam jaka ma iść temperatura na grzejniki. Można można .

Znalazłem u siebie w papierach Stalmarka taki czujnik.To chyba pogodówka jest?

czujka pogodowa.jpg

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Zgadza się czujnik temperatury zewnętrznej.

Opublikowano

Nie wiesz jaki kabelek tam wchodzi?

Opublikowano

2x0.5 mm2 kupisz z metra.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak duży wpływ ma taka pogodówka na oszczędności?