Robot16 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 WITAM kiedy piec ruszy z podtrzymania po dwóch godzinach i pozastawianych resztkow popiołu w retorcie zostaje uruchomione podawanie i nadmuch to ciężko te powietrze przez to wszystko ma się na początku przedostać gdzieś mniej więcej po 40 min..pracy wszystko wraca do normy czyli ładnie się pali bez spieków, ale do tego czasu w popielniku pełno niedopalonego grochu,czy jest na to sposób walczę już z rożnymi ustawieniami.............
Jozefg1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Podaj ustawienia sterownika to może coś da się wydedukować
Robot16 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jozefg1 no tak zapominałem......... pardom...ster to GECO 403-Po2 podawanie eko...10sek.. pauza 32sek... w podtrzymaniu 5 sek..co 45 minut.A i jeszcze jedno jest to stara instalacja z jedna pompo którą steruje AURATON 2025 RTH
kazimip Opublikowano 13 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2018 GECO 603 PO2 UO-63, U1-12, U2-33,U3-18, U4-20 Piec 25 kw.-instalacja zawiera 240 l. wody 140 grzejników. Temperatura kotła 63 st. czas podawania 12 s, przerwa 33 s. podtrzymanie 18 minut, wydmuch po osiągnięciu temperatury 20 s. Starałem się trzymać zasady że czas podawania i przerwy nie może być większy od 60 s.. Podtrzymanie po osiągnięciu temperatury wyznaczyłem doświadczalnie tak aby nie było popiołu w tylnej części wymiennika ww piecu. Geco steruje pompą co , pompą cwu lub pompą kotłową -do wyboru. Jaki sens ma sterowanie pompą z drugiego sterownika?. powodzenia
Robot16 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2018 kazimip ale ja mam GECO 403 PO2 chyba jest różnica,po drugie u mnie w sterze nie ma takiej funkcji............ale bardzo dziękuje za podpowiedz...
Jozefg1 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Mogę się mylić ale chyba za mało powietrza dostaje palnik Daj mu trochę więcej wiatru i poobserwuj przez minimum dobę co się będzie działo
kazimip Opublikowano 14 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Sterownik geco podaje 100% mocy wentylatora Ilość należy sterować przesłoną. ogień powinien być koloru żółtego , Czerwony będzie kopcił (nie dopalał i wytwarzał sadzę) a biały przepalał opał (gorący komin). Po ustawieniu powietrza należy ustawić podawanie paliwa(u1) Kopczyk musi być na wysokości ok 3 cm nad poziom retorty i nie powinien się raczej zmieniać , Jeśli już to w niewielkiej ilości.Czas postoju (U2) powinien zapobiegać wygaszaniu i zapadaniu się kopczyka do wnętrza retorty Parametr U3 to postój w min. Służy jako czas pomiędzy poszczególnymi cyklami pracy. Zbyt długi powoduje że węgiel zapada się do retorty i rozpalenie jego będzie potrzebować dużo energii. Zbyt krótki czas będzie powodował duże podawanie opału i jego wyrzucanie do popielnika,czas U4 to czas pracy wentylatora po osiągnięciu temperatury zadanej U0 -powoduje ono "usunięcie "gazów" spalinowych,pyłów z pieca. Poszczególne parametry należy zmieniać POJEDYŃCZO dając sterownikowi min10 minut czasu na ustabilizowanie pracy .Zbyt szybkie zmiany powodują że sterownik "głupieje". powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.