Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Cwu Podbiera Wodę Pompie Co

jarrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w zasadzie są dwa problemy, ale jeden jakoby wynika z drugiego.

Po pierwsze chciałbym zwiększyć temp. powrotu, która oscyluje pomiędzy 40-45°C. Próbowałem na stałe włączyć pompkę CWU, ale w sytuacji gdy pracuje pompka CWU i włączy się pompka od CO, to temp. na obiegu CO nie podnosi się.

Ustawiłem pompkę od CWU na najmniejszą prędkość (4W) i przydławiłem zaworem przed nią, wtedy jest poprawa. Nie wiem jednak czy w ten sposób nie skrócę znacznie życia pompki. 

Dla lepszego zobrazowania sytuacji schemat (są dwa obiegi podłogówki po 10m2 na parterze i poddaszu)

post-60083-0-65397600-1515526554_thumb.jpg

oraz foto jak to wygląda w kotłowni

post-60083-0-40716500-1515526732_thumb.jpg

Opublikowano

@odpowietrznik, a pompka + ZZ nie powinny być czasem pomiędzy 4D a trójnikiem?

NIe podważam tylko się zastanawiam :).

Opublikowano

Te rozdzielacze to nie podłogowe. To grzejniki i na każdym jest jedna pętla podłogówki na RTLu. Jak pętle przekraczają 50mb to raczej nie będzie działać.

Powrót CWU powinien być wpięty bliżej kotła, za pompą kotłową

Opublikowano

@odpowietrznik

Kiedyś sugerowałem takie rozwiązanie jak narysowałeś instalatorom, ale stwierdzili że pompka z obiegu kotłowego będzie zabierała pompce CO.

Nie znam się kompletnie na tym, ale z dwojga złego to lepiej jak jak będę miał ciepło w tyłek, niż żeby to kocioł miał ciepło w tyłek ;)

Fakt, nie napisałem. W całym domu są grzejniki z głowicami termostatycznymi, tylko w łazienkach są drabinki bez głowic. Obiegi podłogówki grzeją ( w górnej łazience jest 10m2, a na parterze w wiatrołapie, części holu i łazience jest 13m2)

Tak to wygląda w realu:

post-60083-0-05294400-1515608357_thumb.jpg

Rozumiem, że tak proponujecie ?

post-60083-0-73971600-1515609212_thumb.jpg

Opublikowano

Nikt nie podpowie ?

Dziś jeszcze zrobiłem mały test z zaworem 4D, wtedy jak pracowały obydwie pompki. Jak normalnie idzie na 4 zakresie, to po przestawieniu na 7 temperatura na CO zaczęła się podnosić, a temp. powrotu nie malała.

Mieszacz by tego nie ogarnął ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.