Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Ocene Instalacji.

Kris80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo proszę o ocenę schematu.

post-77074-0-44085600-1515321650_thumb.png

Opublikowano

Pompa kotłowa na powrocie z 4d do kotła + zawór do regulacji przepływu , brak zz na powrocie z podłogi , pompa CWU najlepiej  jak by była wpięta nad pompami CO .

Moje wskazówki to nauka z tego forum :) , ale poczekaj na fachowców 

Opublikowano

Może i wystarczy, ale zaw 4-D zasilający podłogę nie będzie działał prawidłowo, w takim wpięciu ZZ nie potrzebny, CW - OK, 

Proponowałbym zamiast 4-D zaw 3-D  a wtedy ZZ będzie potrzebny,

Opublikowano

Albo zostawić 4d i nie  instalować żadnej pompy kotłowej , pod warunkiem że wyjście z kotła 5/4 cala , takiej samej średnicy zawór  i powrót z 4d do kotła .

Opublikowano

A ja podsunę inny pomysł, który będzie działać, choć pewnie spotka się z krytyką.

Pompy c.o. i podłogówki równolegle za zaworem 4D, obniżenie na podłogę z 3D, pompa kotłowa "robi" też za pompę cwu. W tym celu alternatywny powrót CWU wpięty przed pompą kotłową i rezygnacja z pompy cwu. Oczywiście pompa kotłowa pracuje non stop.  Latem chodzi tylko kotłowa, grzejąc bojler, zaś  zawór 4D zaparkowany na obieg kotłowy.

post-51897-0-73383900-1515326628_thumb.png

Opublikowano

Jak z 4D to schemat #1 ale skuteczniej i taniej jak w schemacie #2 z pompą kotłową.Potrzebne są jeszcze dodatkowe zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym oprócz naczynia przeponowego czyli zawór bezpieczeństwa i urządzenie schładzające.Producent musi dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym

post-32948-0-98584900-1515326774_thumb.jpg

post-32948-0-88745600-1515326785_thumb.jpg

Opublikowano

Ja bym sie nie bawił w 4d na grzejniki i 3d termo na podłogę 

4d z siłownikiem na podłogę , grzejniki prsto z kotła + termostaty na grzejnikach =  ciepły powrót , i dobre sterownie  temperaturą grzejników i podłogi z mozliwoscia sterowania pogodowego przy dobrym sterowniku kotła czy samego sterownika siłownika 

Opublikowano

Jak z 4D to schemat #1 ale skuteczniej i taniej jak w schemacie #2 z pompą kotłową.Potrzebne są jeszcze dodatkowe zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym oprócz naczynia przeponowego czyli zawór bezpieczeństwa i urządzenie schładzające.Producent musi dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym

Schemat moim zdaniem nie jest prawidłowy, bo przez zawór 4-drożny idzie tylko jeden obwód podłogówka natomiast 2 obwód zasilający grzejnik jest bezpośrednio z kotła .W tym przypadku brak jest ochrony powrotu temperatury powracającej do kotła.  Można by było zastosować dwa zawory 3-drogowe , jest na podłogówkę i jeden na obwód zasilający grzejniki. Pozdrawiam

Opublikowano

Według mnie , gmaj22 narysował dobrze działający układ. MAM prawie taki samo i działa bez zarzutu. Schemat odpiwietrznika nr 1 też jest dobry tylko moim zdaniem zawór trzydrogowy jest zbędny.

Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Czyli jakie poprawki nanieść ( patrząc na mój schemat ) żeby było jak najmniej roboty i zrobić to jak najmniejszym kosztem ? 

Opublikowano

Schemat moim zdaniem nie jest prawidłowy, bo przez zawór 4-drożny idzie tylko jeden obwód podłogówka natomiast 2 obwód zasilający grzejnik jest bezpośrednio z kotła .W tym przypadku brak jest ochrony powrotu temperatury powracającej do kotła. 

A gdzie tam jest obwód CO wyprowadzony bezpośrednio z kotła? Ja tam widzę że jest za zaworem 4d

Schemat odpiwietrznika nr 1 też jest dobry tylko moim zdaniem zawór trzydrogowy jest zbędny.

Jest niezbędny bo temp za zaworem 4d musi być wyższa niż dla podłogi żeby zasilić grzejniki(40-45st). Dlatego na podłodze dodatkowo zawór 3d

Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Czyli jakie poprawki nanieść ( patrząc na mój schemat ) żeby było jak najmniej roboty i zrobić to jak najmniejszym kosztem ? 

Masz już zakupione jakieś elementy instalacji?głównie czy masz już zaw.4D?

Jak nie masz jeszcze zaw.4D(i bdb.że nie masz ;) ) to wg.schematu #2 post 6 (poniżej może bardziej czytelnie) 

Tu schemat #1 z pompą kotłową,schemat #2 bez pompy kotłowej za to realizacja ochrony kotła przed korozją niskotemp.przez pompę CWU włączoną na stałe co wiąże się z tym że temp.wody użytkowej =temp.wody w kotle.Na grzejnikach zawory termostatyczne+dobór odpowiedniego zaworu 3D na podłogę+przypominam o zabezpieczeniach dla kotła w układzie zamkniętym.Oczywiście nie mówimy o schemacie dla kotła na pellet bo to inna bajka.

post-32948-0-29507500-1515348030_thumb.jpg

post-32948-0-51158000-1515348040_thumb.jpg

Opublikowano

Nie chciałbym juz za bardzo gmatwać, ale zastanowiłbym się jeszcze nad opcją 2-pompową, wg schematu #1

Tzn.

1-sza pompa- obieg c.o.z głowicami termo + cwu z ochroną powrotu i zaworem grzybkowym do regulacji przepływu ( w okresie letnim obieg c.o. odcinany zaworem ) - ten obieg bliżej kotła - powrót cwu jako pierwszy od kotła.

2-ga pompa -  obieg za mieszaczem 3D (podłogówka)

Opublikowano

No nie może tak być bo pompa podłogówki wpięta szeregowo za pompą przy kotle.

Trzeba pozamieniać wyprowadzenia- odejście na podłogówkę przed pompę przy kotle.

Opublikowano

Mam zawór 3D i 4D :) Na chwilę obecną zamontowany mam 4D. Nie mam pompy do ochrony powrotu.

Opublikowano

Ale to nie problem co będzie potrzebne to wszystko kupię chcę zrobić raz, a porządnie żeby nie wracać do tego tematu :)

Opublikowano

Czy w opcji z jedna pompa do  CO i CWU  i pompą podłogową w szeregu , nie istnieje ryzyko że grzejniki nie będą grzały ?

Opublikowano

No nie może tak być bo pompa podłogówki wpięta szeregowo za pompą przy kotle.

Trzeba pozamieniać wyprowadzenia- odejście na podłogówkę przed pompę przy kotle.

Nie będzie szeregowo - takie coś miałem na myśli. Jeden zawór odcinający na lato na powrocie wystarczy - w tym celu powrót c.o. celowo nie jest połączony z powrotem cwu. (kolejność wpięcia mimo to zachowana). 

Powroty kolejno od najzimniejszego do najcieplejszego.

post-51897-0-53576300-1515359850_thumb.png

Opublikowano

Czy w opcji z jedna pompa do  CO i CWU  i pompą podłogową w szeregu , nie istnieje ryzyko że grzejniki nie będą grzały ?

Jak wyregulujesz to będą grzały, ale trochę na tym trzeba popracować.

Opublikowano

Kocioł 16 KW a,jak duży zawór to nie wiem. Nie ma mnie w domu.

Opublikowano

Ale nie problem 3D też mam luźny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.