Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Prosiłbym o pomoc w doborze średnicy rur.

Wszystkie leżaki są teraz 3/4" - jak na rysunku - piony również.

post-5115-1237415675_thumb.png

Chciałbym aby znowu zaczęło to działać grawitacyjnie.

Obecnie jest pompa która wymusza obieg wody w instalacji - wszystko działa.

Teraz jak pompa nie działa wszystko "idzie" na drugi pion grawitacyjnie a to co pokazane na rysunku nie działa bez pompy.

Leżaki "idą" w piwnicy (ogrzewana tylko rurami) ok. 20cm. od sufitu.

Czy moglibyście poradzić jakie minimalne przekroje rur trzeba-by zastosować aby grawitacja ruszyła w instalacji jak na rysunku ?

Opublikowano

rura z kotła nin 1/1/2 do góy i na niej trojnik z redukcjami na 1/1/4 w poziomie rura do perwszych rozgałezien tez min 1/1/4 pozniej zredukowac do 1 cal na powrocie to samo i zrobic obejscie pompy na zaworze 1/1/2 moze byc kulowy czy grzybkowy nie musisz montowac roznicowego i powinno byc ok co do rozpływu wody ,oczywiscie minimalne spadki nalezy zachowac na rurach

jeszcze jedna wazna sprawa jakie masz zawory pod głowice ?bo powinny byc takie o zwiekszonym przepływie

Opublikowano

Ja mam instalację grawitacyjną i wszystko pięknie chodzi. Z kotła rury 2", za każdym rozgałęzieniem redukcje, do 1" w pionach. Wszystkie rury poziome z lekkimi spadkami, zawory starego typu odkręcone na full. Jeśli zawór 4d to duży, ja mam 1/1/2".

Opublikowano

Dzięki za porady.

- czyli tak?:

- od kotła do leżaka - półtora cala

- leżaki - 1"

- piony - 3/4 "

- powrót - takie same średnice jak zasilanie

Pytanie jeszcze - a grzejniki podłaczyć - jakie średnice ?

....

jeszcze jedna wazna sprawa jakie masz zawory pod głowice ?bo powinny byc takie o zwiekszonym przepływie

@automatyk nie wiem czy to takie są - jak to rozpoznać ?.

- patrząc na rysunek:

- 1 pion od lewej - przy grzejnikach są zawory termostatyczne HERZ

- pion środkowy: zwykły zawór grzybkowy na parterze, na piętrze grzejnik kryzowany

- pion po prawej : przy górnym grzejniku zawór termostatyczny OPAL

Grawitacja dobra rzecz, ale już teraz do niej nie powrócę.
- czy możesz powiedzieć dlaczego ?
Opublikowano

Musiałbym z powrotem przerabiać całą instalacje. Druga sprawa układ pompowy łatwiej jest wyregulować. Wada, oczywiście energia elektryczna. Ale tu koszt miesięczny to ok. 10 zł. Więc jakoś przeżyję. Przy mniejszych średnicach również inna estetyka instalacji.