Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różna Temperatura Obiegów Za Sprzęgłem

Reinchardt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będzie

A poproszę coś wiecej:) Gdyby pominąć "sprzęgło" woda krążyłaby sobie w obiegu grzejnikowym (wciętym przed rozdzielaczami) i podciągana byłaby do rozdzielaczy. Wiem, że to co chcę zrobić to wszystko rozwiązania typu pudrowanie umarlaka ale póki co $$$$ musi iść na co innego:/

Opublikowano

W sumie racja , ale patrząc na to co napisał producent tej zwrotnicy -sprzęgła  ma to słuzyć do zasilania dwóch obiegów , grzejnikowego i podłogowego , i pewnie obieg grzejnikowy podlącza sie do gornych króćców   Op do dolnych , bo na logikę patrząc  powrót wpiety do 2 króćca , schładza  zasilenie  3 króćca .

Myślę że jak podłączy zasilania do góry a powroty na dół to będzie miał jednakową temperaturę ze sprzęgła na rozdzielacze 

Od tego pomysłu zacznę. Jak nie wyjdzie spróbuję wersji bez sprzęgła pod warunkiem, że ktoś z Was upewni mnie, że w zespole rozdzielaczowym z pompą główny bieg cieczy utrzymany jest tylko między rozdzielaczami a jedynie część ciepłej cieczy jest tylko podciągana przez pompę.

No i w międzyczasie znalazłem zdjęcie jakiegoś sprzęgła/rozdzielacza gdzie zasilenia są w górnej części ale jego budowa jest nieco inna. Zasilenie z pieca nie wpada bezpośrednio w zasilenie za sprzęgłem tylko w ściankę, no i górne zasilenie przypada brdziej na grzejniki niż na podłogówkę

post-76929-0-78472200-1515096478_thumb.jpg

Opublikowano

Od tego pomysłu zacznę. Jak nie wyjdzie spróbuję wersji bez sprzęgła pod warunkiem, że ktoś z Was upewni mnie, że w zespole rozdzielaczowym z pompą główny bieg cieczy utrzymany jest tylko między rozdzielaczami a jedynie część ciepłej cieczy jest tylko podciągana przez pompę.

Pompa kotłowa nie jest na tyle wydajna aby obsłużyć 18pętli podłogówki dlatego trzeba sprzęgło a za nim wydajniejszą pompę(pompy) W tej sytuacji obieg kotłowy musi być rozdzielony sprzęgłem od obiegów instalacji.Bez sprzęgła pompy kotłowa i te na poszczególne obiegi pracowałyby w szeregu a taka sytuacja jest niedopuszczalna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby temat nie pozostał bez konkluzji: instalacja po konsultacji z kilkoma wykonawcami i lekturze forum, została przerobiona tak jak na zdjęciu. Kupiłem normalne sprzęgło i pompy zostały przeniesione do kotłowni. Tak jak się spodziewałem, temat został rozwiązany. Przekroje rur okazały się wystarczające, grzejniki zaczęły grzać (oczywiście dostają tyle samo ciepła co podłogówka, ale tak chciałem), zrównała się temperatura na rozdzielaczach. Wszystko fajnie, pięknie tylko dlaczego nie zostało to zrobione tak od początku ;) Zdrówka

post-76929-0-63986300-1516299696_thumb.jpg

Opublikowano

Trafiłeś na niewłaściwego wykonawcę, jak jest OK to dobrze.

PS

Sprzęgło należy ocieplić

Tak, tak. Cała przeróbka to świeża sprawa i wymaga jeszcze kosmetyki :)

Opublikowano

A żeby tak wszystko do końca nie było cudownie to dodam że brakuje filtrów przed pompami)bo zawory zwrotne za pompami chyba są?te mosiężne elementy?bo z takimi się nie spotkałem.

Hmmm, faktycznie nie ma filtrów a te mosiężne elementy to faktycznie zaw. zwrotne jakieś ciekawe podobno bo wymagana jest niewielka siła do otwarcia

Opublikowano

No wszystko fajnie przerobione ale jak już przenosiłeś pompy do kotłowni to od razu mogłeś zawór 3d przenieść i wymienić go na sterowany pogodowo siłownikiem. Chyba że chciałes aby na grzejniki szło zalisanie bez zmieszania

Opublikowano

Przecież to jest źle zrobione?Pompa na podłogówkę przed zaworem 3D?Zawór widzę VTA

Zastosowanie zaworu 3D stałotemperaturowego do kotła kondensacyjnego to zły pomysł.Powinien być 3D z siłownikiem a do tego regulator cMIX całość sterowana pogodowo.Tak że nie wiem czy jest powód do wpadania w euforię)

ale jak działa i inwestor zadowolony to najważniejsze)

Opublikowano

Musiałem do pierwszej strony wrócić, bo wyżej żadnych 3D termo nie widzę. Jeśli pompy są teraz przy sprzęgle, a TZM-y zostały przy rozdzielaczach , to jest na bank ŻLE. Teraz działa jak rozdzielacz, więc wykrywając temperaturę za mieszaczem wyższą niż nastawa, będzie przymykać zasilanie, a otwierać powrót- i tak w kółko. Tym bardziej, jeśli TZM-y zostały obrócone. Nie grzeją Ci pętle powrotem? 

post-51897-0-28938700-1516447273_thumb.png

Opublikowano

Tylko w takim przypadku sprzęgło jak również pompa na grzejniki by nie była potrzebna czyż nie tak

No niekoniecznie? bo jak tej podłogówki jest sporo+grzejniki to wtedy pompa kotłowa nie da rady i trzeba sprzęgło i mocniejszą pompę(py) za nim?

Nie wiadomo jak wygląda aktualnie cała instalacja,jest tylko foto w obrębie samego kotła

Opublikowano

napisałem że pompa na grzejniki nie potrzebna będzie bo pociągnie pompa z pieca a do podłogówki pompa oczywiście musi być. Wiem że nie zalecane jest aby pompy pracowały w szeregu tj pieca i pompa podłogówki ale by jakoś było napewno lepiej niż to co kolega zrobił że ma pompy przed 3d

Opublikowano

Brakuje filtrów bezpośrednio przed pompami. Zawór zwrotny z obiegu podłogowego był nie tam gdzie trzeba. Przy instalacji o dużej pojemnosci wody naczynie przeponowe w kotle jest za male i trzeba dołożyć dodatkowe.

post-2387-0-22552500-1516455527_thumb.jpg

Opublikowano

@Digitrax... to wszystko autor miał już rozrysowane i wyjaśnione wcześniej, ale postanowił jak widać "ulepszyć"

@odpowietrznik....działa, ale jak? "Cyklicznie" w takt otwierania i przymykania dopływu ciepłej wody. Co gorsza, dzieje się to od strony pompy: jak mu pokazuje zmianę przepływu albo mocy, to się może domysli, że coś jest nie tak.

Pomyślałem sobie, że może autor popatrzył na schemat, gdzie podobny zawór montowany jest jako p. oparzeniowy ? :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.