Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, lechumb napisał:

ja nie mam żadnej oryginalnej przesłony i w tym momencie niczym nie przesłaniam dmuchawy, mam wersję WPA 120 HL 80 w.

Czyli tą przesłonę masz całkowicie zdemontowaną ? 

Opublikowano

Otwórz wszystko na full i zobacz co będzie. Ja u siebie mam sterownik skzp-02 i pale w automacie i mam od 12%-27% tak jest dobrze bez dymu i wypalone wszystko przy greenpalu z pgg.

Od początku nawet nie było otworów na taką przesłonę.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok, dzisiaj spróbuję z otwartą przesłoną, tylko będę musiał dobrać nadmuch do dwustanu mojego, bo obecne 37% będzie w ciul spiekać

Opublikowano

Niby do zmniejszania ilości zasysanego powietrza.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Otworem przesłony regulujesz ilość powietrza(przepływ), obrotami spręż (ciśnienie) ....

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

A co jest lepsze? Niżej wentylator z klapką  odsłoniętą, czy większe obroty i przytłumione? 

Opublikowano

Witam.

W ogromnym uproszczeniu powiem tak....jeśli macie małą szczelinę w przesłonce dmuchawy a większą ilość obrotów, uzyskujesz mniejszą maksymalną ilość powietrza z większym ciśnieniem po sprężeniu w palniku.... co to da?

Paląc drobniejszym opałem , tenże opał wysuwając się z podajnika może przytykać otworki (szczeliny) w palniku jednak wzrost ciśnienia tym spowodowany, nie pozwala na ich całkowite zatkanie i rozpalające złoże tworzy kanały i coraz więcej tego powietrza jest tłoczone w palnik ale.... do pewnego momentu kiedy przesłona ograniczy przepływ na wentylatorze i przez to nie jest wydmuchiwany np.drobny nie spalony opał z palnika(ze złoża).

Natomiast otwierając przesłonę zmniejszając obroty, uzyskujemy dużą ilość powietrza przy małym ciśnieniu,......po podaniu paliwa nawet większe kawałki mogą zdusić na chwilę palnik, jednak po rozpaleniu porcji paliwa spada opór powietrza i wiatr z siłą "huraganu" wywiewa opał i i niezużyte powietrze(nadmiar tlenu) chłodząc palnik lub nadmiernie rozpalając złoże często tworząc dosłownie kotlinę kowalską i mnóstwo spieków oraz zwiększając stratę kominową.

Bardziej stabilne przepływy uzyskujemy z większymi obrotami a z mniejszą szczeliną w zakresie zmiennych oporów w palniku powodowanych przez złoże opału.

Nie ma uniwersalnej reguły jak ustawić dmuchawę, jedno wiadomo w większości kotłów dmuchawy są 2-3-4-5 krotnie za duże wydajnością (nie sprężem) do mocy palników w nich zamontowanych.

To jest tylko moja opinia (no może nie tylko), wynikająca z praw fizyki oraz z własnych obserwacji. Może jestem w błędzie, a może komuś się przyda te parę słów ....

Pozdrawiam grono forumowe.YARO

Opublikowano

Niestety u mnie dalej lipa, odsłoniłem przesłonę i było jeszcze gorzej, od strony podajnika jeszcze bardziej kopiec się zapadał, bez względu na to czy obroty 25, 30 czy 35%

Siedziałem prawie 5h przy piecu i stwierdzam ewidentnie że prawa strona paleniska od strony ślimaka pali się mocniej i lepiej, pełnym żarem i ciągłym płomieniem, a po przeciwnej stronie widać lekki żar, poszarpany płomień a bryłki ekogroszku są szare, tak jakby się nie paliły do końca. Przez te 5h testowałem różne nadmuchy w przedziale 20-40% z przesłoną uchyloną, ze szczeliną na 1cm i większą i za każdym razem po kilkunastu min.pracy czy podtrzymania lewa strona wypychała więcej groszku. Odkręciłem również wentylator, sprawdziłem kanał - czysty jak łza. Pomysłów już niestety brak... No może poza jednym, staryk pisał że u niego też tak było, zmienił groch i się skończyło, czy u mnie też tak może być ? Spróbuję sprawdzić w piątek, Skarbek przeschnął to mogę go teraz sprawdzić ponownie. Gdyby ktoś miał inne pomysły chętnie skorzystam, napisałem nawet w poniedziałek do Defro na serwis, odpisali że pewnie nieszczelna retorta...

Opublikowano

Witam, w zeszłym roku też walczyłem z nowym piecem i przerzucaniem z jednej strony- przyczyną było złe wypoziomowanie palnika. Jak położyłem poziomnice na retorte to oczko uciekało do boku rozkręciłem ustawiłem i spokój do tej pory. Muj piec to Defro komfort eco duo 20kw  bez pid.

Opublikowano

Ja założyłem że kolega ma wypoziomowany palnik i nie trzeba tego sprawdzać.

Opublikowano

Ja u siebie gdy ustawiłem odważnikami że ma być klapka otwarta to bardzo grzechot ała więc przewierciłem i przez klapke i przez dmuchawę w obudowie otwór piątką wiertłem i wkręciłem wkreta, zablokowałem ją na stałe.

Opublikowano

Aha. Ok. Ja tez mam na stale i wersje chyva bez ciezarkow, wiec dlatego zadalem pytanie czy ja tez moge sobie w jakis sposob regulowac klapke. Pewnie musialbym tez wywiercic otwor?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja mam taki problem. Leci, wg mnie jakis olej czy smar (jasny) spod sruby, ktora kreci sie wraz ze slimakiem. Instalator powiedzial mi, ze za mokry ekogroszek. Niestety nie mam mokrego ekogroszku. Wytarlem raz i na drugi dzien rowniez leci. Ekogroszek suchy jak wior.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja bym obstawiał pojawienie się nieszczelności i wypływa ci smar z silnika podajnika. Jakiś uszczelniacz skończył żywot.