Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Pawel24ng

Rekomendowane odpowiedzi

Czujnik nie reaguje widocznie moze być uszkodzony . W dodatku wiatrak przy tej temperaturze kotla powinien pracować na mini czyli 1% a nie na maxa .

Edytowane przez Kazio321

Generalnie wczoraj, jak piec wszedł w Pracę z nadzoru to się nie rozpalił. Pellet był podawany jak przy pracy, ale ogień się nie pojawił. Nierozpalony pellet był zrzucany do tacki na popiół.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Czujnik nie reaguje widocznie moze być uszkodzony . W dodatku wiatrak przy tej temperaturze kotla powinien pracować na mini czyli 1% a nie na maxa .
Czy jak czujnik ognia został wyłączony w rozpalaniu, to w pracy i tak jest używany przez piec ?

Nie, wtedy pracuje z delty spalin . W dodatku zmien swoje parametry nadzoru . Jeżeli kociołek ma problem przejścia w prace .

Edytowane przez Kazio321

Dzień dobry,

taka sytuacja z dzisiaj rana. W kotłowni dosyć sporo dymu ale szybko udało się przewietrzyć, szybki rzut oka na kocioł, pracował raczej normalnie, ale temperatura spalin miała przez chwile astronomiczne wartości:Screenshot_20201121-085155.thumb.png.72921633ec040beac5fb2c20d67944af.png  

wszedłem tam około 08:40 więc już wtedy zaczęła spadać, kocioł nadal pracuje a temp spalin oscyluje ok. 100-110 stopni (zwykle było 70-80). Jaka może być przyczyna? Doszło do zapłonu syfu w czopuchu?

Piec podczas pracy - ogień jest i wskazania czujnika też. Pytanie czy prawidłowe.

Aktualne ustawienia w podtrzymaniu to fabryczne ( 5s podawanie, 6m przerwa).
Wczoraj się nie wybudził z podtrzymania.
Jak myślicie ? Na początek zmienić przerwę na 5 minut ?5f864fc6d9704b4a0b805ecebef87c19.jpg419b58273cfd39aa7030867324ad5694.jpg

Wskazania czujnika ognia są ok.Zmniejsz nastawy tak jak pisał @Kazio321

Masz złe wskazania temperatury zewnętrznej...

Nadzór na razie zostaw jak było.

Na tym ekranie z parametrami kliknij jeszcze w prawo i wrzuć zdjęcie

Edytowane przez Darekgra

Czujnik zewnętrzny jestem podłączony, ale wyłączony w ustawieniach, bo chciałem sprawdzić czy działa. Nie mam jak na razie kabla na zewnątrz wyprowadzić.

Ok włącze z powrotem czujnik ognia i ustawię jak Kazio123 pisał.
A podsyp i nawiew zmienić tak jak był Wcześniej ? 45s i nawiew 28.
Teraz serwisant Sas przestawił na 51 s i nawiew 36.

Podsyp to możesz spokojnie nawet na 30 s ustawic. Wentylator przy rozpalaniu 28 jest ok.

Te zmiany parametrów w nadzorze to ja pisałem:D A te 30sek na podanie w rozpalanie  nie za mało? Nie wiem czy zakryje otwor od grzałki .

Edytowane przez Kazio321

Już poprawione :)

Powinno wystarczyć, i będzie mniej dymić przy rozpalaniu.

Panowie@Darekgra@Kazio321, przy waszych ustawieniach piec zapala w momencie. Wygląda, że 30 sekund podsypu wystarcza. Dzięki za pomoc.

Wiecie może co może być powodem wygaszenia pieca i otwarcia na zaworu 4d na 100%.(tak jakby się kalibrował samoczynnie)
Rano jak wszedłem do kotłowni piec miał komunikat czyszczenie, co widzę, że jest nowością przed rozpalaniem w nowej wersji oprogramowania.
Sprawdzałem na wykresie temperaturę pieca i nie wszedł w nadzór. (Prawdopodobnie wygaszenie nie jest powodem, braku przejścia w pracę po nadzorze).
Mam czujnik pokojowy i siłownik na zaworze 4d.

Zawor otwiera się na 100% ponieważ nie masz załączonej funkcji ochrony powrotu . Wiec przy spadku temperatury  a kotle zawor mocniej się otwiera aby uzyskać zadana .  Nie zalaczaj funkcji ochrony jak nie masz pompy kotłowej na powrocie z 4d do kotla .A nadzor się nie zalaczy dopóki masz zalaczony regulator pokojowy w menu instalatora . Jak go wyłączysz to przejdzie w nadzor . Wtedy załączasz regulator w ustawieniach zaworu :)

Edytowane przez Kazio321

Jeżeli piec przebije 70 stopni to wchodzi w nadzór, bo zadana 65. Ale piec tak moduluje, że raczej nie dobija do tych 70.
Max przerwę w ustawieniach serwisowych podczas pracy mam na 25 sekund.
Regulator pokojowy mam włączony tylko w ustawieniach zaworu. W menu instalatora jest wyłączony.
Mam ustawioną ochronę powrotu w ustawieniach zaworu na 35 stopni(fabrycznie), powrót ogólnie nie schodzi poniżej. Kręci się pomiędzy 42, a 50 stopni.85d336a02febf474168558f4c0287f09.jpg

Sprawdź bo może masz aktywna funkcję rozpalania... Czyli kociołek bedzie pracował tylko wtedy gdy pokojówka zgłosi zapotrzebowanie oraz grzania CWU.

Czas do którego zawór będzie się otwierał można ograniczyć też ustawiając temperaturę Załączania pompy w ustawieniach pompy zaworu.

Edytowane przez Darekgra

Zmniejsz temperature zadana CO to wejdzie w nadzor :) Ogolnie to jaka masz ustawiona moc kotla ? 

Edytowane przez Kazio321

Funkcja rozpalania wyłączona jest cały czas.
Współczynnik mocy na 80%, wcześniej miałem na 60%, ale nie widać specjalnie różnicy w pracy.
Darekgra pisał wcześniej, że moc kotła to tylko ograniczenie od góry mocy maksymalnej.

Podniosłem temperaturę CO z 60 na 65 stopni, żeby podnieść temperaturę powrotu, bo pompy kotłowej brak.

Darekdra dobrze pisal, bo jak wlaczy pompe CWU i pogoni trochę kociol to żeby mocno nie przebił temperatury :)

W ustawieniach
Menu->menu instalatora->zawor wbudowany 1->pompa zaworu jest funkcja pokojówki i zadana zaworu
Czym steruje to ustawienie skoro sterownik pokojowy ustawiamy w ogólnych ustawieniach ->zawór wbudowany 1 ?

W instrukcji nie ma opisu tych ustawień.

Darekdra dobrze pisal, bo jak wlaczy pompe CWU i pogoni trochę kociol to żeby mocno nie przebił temperatury :)
Na jaką temperaturę bezpiecznie ustawić próg załączenia pompy ?