Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to zalezy od tego jaki masz zasobnik i jak skalibrowales zasobnik. wg instrukcji 23kw ma 140-150kg wiec schodzi ci jesli dobrze skalibrowales 1,4-1,5 kg  na godzine

Opublikowano
W dniu 11.12.2018 o 13:49, grzegorzkrol napisał:

Nie wiem jak wy ale ja wyslalem petycje do techa aby dodali w wykresie zuzycie pelletu. (550zPId) Nie powinni miec z tym problemu poniewaz ta wartosc jest dostepna z menu czy tez ze strony wiec to jest tylko kwestia dorzucenia do wykresow. Calosc mozna sciagnac wtedy jako csv i obrobic w Excelu. Ja robie dokladnie tak samo jak @lechumb, spisuje dni, godziny, % paliwa, temperature, ustawienia itp no i patrze zeby dni byly podobne dla porownania. Tak wiec jesli macie tez 550zPid to prosba z mojej strony aby wyslac im przez formularz kontaktowy taka prosbe. thx

Też pisałem i mnie olali w innych piecach waży się ile pelletu wypadnie przez minutę i wpisuje wartość ale to są piece z rurą.

Opublikowano
17 godzin temu, lisek311 napisał:

Jaki bieg macie wentylatora przy rozpalaniu ustawiony?

Ja teraz dążę do tego aby wymiennik zmienił kolor z czarnego.

Przed sezonem zgłosiłem na serwis sas Busko problem z rozpasaniem, piec raz palił raz nie. Zawitał serwis i stwierdził ze grzałka jest Ok ale zbyt duży nadmuch schładza grzałkę i dlatego nie może rozpalić peletu. Z fabrycznych ustawień 28% wrzucili na 20% i problem więcej się nie pojawił. 

Opublikowano

a tak dla informacji, wrzucilem dwa worki innego dostawcy bo moj , u ktorego zwykle kupuje (Slawkow) sie pogorszyl no i od razu spalanie 1,3kg przy obecnej temperaturze na godzine. Czyli 31.2kg /doba. Tak wiec mozemy szukac idealnych ustawien ale jak pellet z du**** to i ustawienia nie pomoga.  Czy ktos z was palil lava lub barlinkiem? Oni deklaruja ze do produkcji nie uzywaja kory itp. Jestem ciekawy jak by mi wyszlo spalanie no i czy bylyby spieki bo spieki to sie wlasnie robia z piachu/kory itp.

Opublikowano (edytowane)

Ja palę teraz olczyk iem, ale właśnie ostatnio, auwazylem że robią się spieki. Barlinkiem palilem ale wydaje mi się że jest słabiej sprasowany. Lava mnie zastanawia i też jestem ciekaw tego pelletu i waszych doświadczeń. 

Aha olczyk podaję że jego kaloryczność to 18 mj. I klasa A1 DIN plus i Wszystko co sobie możemy wymyślec. Ale A1 to chyba powinien być bez kory, a on ma kolor jak by właśnie z kora był. I cena 930 zł 1050 kg. 

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów
Opublikowano (edytowane)

Pellet Ekogrant Slawkow - dotychczas byl nie do pobicia, 600zl tona i palil sie jak A1 ale niestety od ostatniej dostawy schodzi mi go okolo 40-50kg/ dobe wiec cena/jakosc juz nie oplacalna, duzo spiekow.

Swietochlowice- podobna cena, kalorycznosc wysoka ale chyba dzieki sprasowanemu plastikowi w srodku pelletu, smierdzi przy paleniu ale spalanie okolo 31kg/dobe

Ruda Slaska ul.Kokota - nie polecam, piec wybuchl - wyczystke i regulator ciagu kominowego mi wywalilo jak z armaty. piec byl caly obsmolony jakby smolą a temperatura zadana byla 60stopni. Pellet wywalilem. Na szczescie mialem tylko pare workow na koniec sezonu.

Ja testuje nastepujaco:

wrzucam pellet na zawsze takich samych ustawieniach, ustawiam pompy od 61 stopni i patrze ile potrzebuje zeby przejsc z 50 stopni do zadanych 60. Wiec jakby patrze na sam wzorst temperatury w piecu.

Ekogrant: 7min

Swietochlowice z plastikiem :): 4min

Edytowane przez grzegorzkrol
Opublikowano (edytowane)

bez znaczenia bo robie to w kotlowni na zamknietym obiegu. nic nie idzie na pompy (pompy przestawiam na 61 stopni dla testu). testuje po prostu czas, w ktorym piec podnosi o 10stopni temperature. No a energetycznosc pelletu ma na to wplyw.  A co do spalania na dobe to tak, bo spisuje sobie temp zewnetrzna a ze pracuje przy pc to praktycznie co godzine mam odczyt :)

Opublikowano
6 godzin temu, Yoman napisał:

Przed sezonem zgłosiłem na serwis sas Busko problem z rozpasaniem, piec raz palił raz nie. Zawitał serwis i stwierdził ze grzałka jest Ok ale zbyt duży nadmuch schładza grzałkę i dlatego nie może rozpalić peletu. Z fabrycznych ustawień 28% wrzucili na 20% i problem więcej się nie pojawił. 

mi ostatnio przegrzał się piec i nieszczęśliwie przytopiła się wiązka kabli, a właściwie jeden od czujnika ognia. to spowodowało że piec nie widział jasności płomienia i grzałka chodziła tak długo aż padła. na gwarancji grzałka wymieniona, czujnik ognia wyczyściłem i polutowałem kabel o czujnika. prędkości went. przy rozpalaniu (a mam 28 %) serwisant nie zmienił a konsultant też twierdził, że jest ok

Opublikowano

U znajomego w Solidzie dzisiaj mina o 20:00 dwie doby jak kocioł chodzi na zmienionych ustawieniach i chyba będzie sukces jeśli chodzi o spalenie paliwa. 

Mam tylko pytanie gdzie pokazuje poziom peletu zasobniku jeśli kliknie że jest pełen?  I co oznacza migajace czerwone NK na wyświetlaczu?

Opublikowano
1 godzinę temu, Andy1111 napisał:

mi ostatnio przegrzał się piec i nieszczęśliwie przytopiła się wiązka kabli, a właściwie jeden od czujnika ognia. to spowodowało że piec nie widział jasności płomienia i grzałka chodziła tak długo aż padła. na gwarancji grzałka wymieniona, czujnik ognia wyczyściłem i polutowałem kabel o czujnika. prędkości went. przy rozpalaniu (a mam 28 %) serwisant nie zmienił a konsultant też twierdził, że jest ok

To dlatego że do piecy bioefekt Montowane są 2 rodzaje grzałek, (okrągła i kwadratowa) to zależy od roku produkcji pieca. Po nr seryjnym sprawdzi serwis. 

Opublikowano
13 minut temu, eliks napisał:

U znajomego w Solidzie dzisiaj mina o 20:00 dwie doby jak kocioł chodzi na zmienionych ustawieniach i chyba będzie sukces jeśli chodzi o spalenie paliwa. 

Mam tylko pytanie gdzie pokazuje poziom peletu zasobniku jeśli kliknie że jest pełen?  I co oznacza migajace czerwone NK na wyświetlaczu?

Mruga Nk to masz nie skalibrowany podajnik. Nie wskazuje stanu paliwa w podajniku. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam,

Piec Pracuje w manual Ok 20min potrzebuje aby uzyskać temperaturę od 50 do 60st, czy to nie jest zbyt długo.??? Co można poprawić? W podtrzymaniu pracuje Ok 30min ale zauważyłem ze trochę kopci na czarno w podtrzymaniu.

Moje ustawienia :

Czas pracy :3 s

Przerwa w podawaniu :15 s

Czas pracy wentylatora :6sec

Czas przerwy wentylatora :6min

Obroty wentylatora : 26

Ruszt:

Ruszt przerwa w pracy 15 min

Ruszt przerwa w podtrzymaniu : 15min

podtzymanie 

praca: 3sek

przerwa: 6min

Opublikowano (edytowane)

wydaje mi sie ze masz za duza przerwe w podawaniu, predzej cos typu 3sek praca / 12 sek przerwa  , a co do wentylatora to musisz obejrzec jak wyglada plomien. ma byc jak w kominku zakrecony troche jak banan do srodka, nie rwany ani nie za wolny :) u mnie 26% to zdecydowanie za duzo. ja jade na 16-17%

Opublikowano

Yoman, u mnie dochodzi w 15min. Z 55° do 65°. Prace mam 2s na 9s. A w podtrzymaniu jest 27-28min. Przydało by się to wydłużyć tylko nie wiem jak. 

Opublikowano

Jak byście mogli podesłać coś jak spisujecie zużycia jakiś plik w excelu bo chciałbym z kimś porównywać według jego wytycznych godzin pomiaru itp.

Opublikowano

Ja to robię tak ;)

1337633847_Zapisspalania.thumb.jpg.b8ede42d4cb20182c023875ecf966791.jpg

Opublikowano
44 minuty temu, grzegorzkrol napisał:

image.png.1c7420deac6df652f14ba70efcf9ac12.png ja mam cos takiego, tu widac jaki PID jest oszczedny;)

Ale datę masz z lewej w rubryce?

Bo z ilu dni jest ten wykres?

u mnie to tak wygląda

205402929_Pelletspalanie.thumb.png.d1f9b5f8b756c91b2905eab334533ea6.png

Opublikowano

Dzidek a możesz podesłać na e-mail bym prowadził tak jak ty żeby było jakieś porównanie ja testuje PID żeby go ogarnąć i dojść do małego spalania.

Wysyłam ci na priv e-mail.

Opublikowano

poszło, jak nie doszło to sprawdź spam

Opublikowano (edytowane)

Kod do menu producenta u mnie 5163.

Po wprowadzam tak jak ty i będziemy mieli jakieś porównanie ja będę narazie PIDA męczył.

Dojszło dzięki :)

Edytowane przez lisek311
Opublikowano
Tu trochę historii - najperw miałem taki z Juli za 79.99 i tego dziada trzeba było wyłączać i szorować ze trzy razy w ciągu jednego zabiegu czyszczenia aż w końcu silnik się spalił jak żona go kiedyś dorwała :) No to kupiłem separator do popiołu bez silnika, taki co się podłącza pod normalny odkurzacz. Ale podobna historia z zapychaniem się filtrów i szorowaniem, plus w kotłowni już się robiło ciasno.  No i teraz zamówiłem taki podobny jak Lisek napisał ale ten ma jeszcze otrząsacz filtra więc kiedy moc spada wciskam guzik i trrrrrrrrrrr filter troche sam się trzepie, można dalej dziać. 
To taki https://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-kominek-gruz-2000w-3x-filtr-i7535461591.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse-retargeting-desktop
Wczoraj go wytestowałem u teściów na wielkim śmieciuchu (pałą przeważnie drzewem ale też bywa różnie) noi dał rady świetnie wybral dwa worki popiołu z syfem. A przed chwilą skończyłem swego bio efekta czyszczić i też jestem zadowolony. Miałem przy tym jasne spodnie i nawet bardzo się nie uświniłem :) 
Super mam już odkurzacz to jednak podstawa w naszych kotlowniach smiga jak szalony az milo wejsc ten filtr czapka to goracy popiol chyba zaciagnie na rszie dzialam na tym z klamerka swietny zakup jeszcze raz dzieki :))

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
38 minut temu, Dzi4d3k napisał:

poszło, jak nie doszło to sprawdź spam

trochę bardzo to skomplikowałeś dużo zabawy żeby dodać nowy tydzień i z tą miara skomplikowane. Czy i ciebie jest podsumowanie z sezonu czy tylko z załadunku?