Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Bio Slim 15kW - proszę o opinie

MaciejH9

Rekomendowane odpowiedzi

A tak z ciekawości.... pali ktoś w manualu? Niby według charakterystyki palenia w pid wykres ma być jednostajny, a u mnie jest odwrotnie tzn. strasznie jest poszarpany nawet jak układ jest już nagrzany. Mam zawór 4d i krótki obieg z pompą. W manualu z podtrzymaniem i histereza 1* wykres bardziej wyrównany. 

Podzielcie się swoimi spostrzezeniami na ten temat. 

Edytowane przez pepa81

Daje tyle że podajnik w palniku pracuje o 50% dłużej od podajnika w zasobniku.

Ja mam ustawione na 100% tak dla porównania. 

Daje to tyle że w podajniku wewnętrznym masz mniej peletu i jest mniejsze ryzyko cofnięcia płomienia.

Edytowane przez jarektt1

• 2 tygodnie później...

A czemu zacząłeś się nad tym zastanawiać? Ja mam na zaworze 4d i 3d bez sprzęgła, na dole podłogówka a na górze grzejniki, spalanie 15kg na dobę (dom w IV strefie klimatycznej, więc mam chłodno) i nie widzę potrzeby dokładania sprzęgła. 

Edytowane przez razzor

Ogólnie  dla lepszej i stabilniejszej pracy kotła, przynajmniej tak słyszałem. Mam tą samą konfigurację czyli dół podłogówka góra grzejniki i palenie w pid mam bardzo poszarpane. Aktualnie testuje palenie w manualu i do tego ciągłe ale przypuszczam że spalanie będzie większe poprzez większy komfort cieplny 

To może pomyśl nad jakimś buforem 300l  jako duże sprzęgło hydrauliczne które w przyszłości będziesz mógł wspomóc grzałką z autonomicznego zestawu PV lub solarami. 

Tutaj jest temat w którym kolega z forum pisze jak ma to rozwiązane. 

Edytowane przez robert1991

Kolejne próby zmiany ustawień:wyłączyłem pid i termostat pokojowy. Na grzejnikach są termostaty, także tutaj okej, w salonie podłogówka i tam ustawiłem na zaworze 30st. Praca ciągła całą dobę z podtrzymaniem i spalił około 25kg.W salonie 25st.Właczylem pracę godzinową tzn. piec grzeje 4h,i 2 przerwa. Zobaczymy jakie będzie spalanie ale myślę że poniżej 20kg.Na pid wykres strasznie poszarpany a tutaj jest okej. Co myślicie?

IMG_20200119_050457.jpg

Ja myślę, że nie ma co wariować i patrzeć czy wykres jest mocno poszarpany czy nie - jeśli pellet się ładnie spala, nie mamy za niskiej temperatury powrotu to wybierzmy najbardziej ekonomiczną opcję (moim zdaniem czujnik pokojowy, który odpala i gasi piec + czujnik zewnętrzny do sterowania temperaturą zaworu podłogowego) i dajmy mu pracować :) Wydaje mi się, że to już nasza choroba, właścicieli tego modelu - za dużo możemy i chcemy klikać :) Palenie w pid ma to do siebie, że wykres może być poszarpany, bo na bieżąco zmieniane są parametry, ale póki pellet się ładnie pali itp nie dajmy się zwariować... 

Na moim przykładzie: dom 112m, parter + poddasze użytkowe, na dole pokojówka na górze grzejniki, piec o mocy 10kW, ustawiony na 80% mocy. Instalację robiłem samodzielnie, na zaworach 4d i 3d z siłownikami, 4 pompy (krótkiego obiegu, bojlera, grzejników i podłogowa), podłogówka również samodzielnie. Na dole mam sterownik SPK LUX (chociaż ogólnie drugi raz bym go nie wziął, dopłata tylko za kilka niepotrzebnych bajerów, choć żona z nich zadowolona :) ), który włącza i wyłącza kocioł. Ochrona powrotu na 50stopni, temperatura zadana kotła na 65. Temperatura startu pomp wysoko, bo bodajże 52-54 stopnie. Przy takich ustawieniach spalił mi w poprzednim tygodniu na dobę do 15kg pelletu (Lava), a dom jest w Bieszczadach na wzgórzu, nieosłonięty od wiatru, więc chłodna okolica. Piec włącza się kilka razy na dobę na ok. półtorej - dwie godziny, mam wylewkę anhydrytową, więc szybko oddaje ciepło. Zasyp zbiornika wystarcza mi na tydzień, co tydzień też wybieram popiół. Temperatura w domu oscyluje między 20.8 a 22 stopnie.

Na początku też bawiłem się ustawieniami, ale jak doszedłem do takich wyników jakie mam dałem sobie spokój, nie patrzę na wykresy, czy są poszarpane czy nie i po prostu cieszę się ciepłem w domu i zadowalającym mnie spalaniem. 

Pozdrawiam, jeśli ktoś by chciał będę mógł się podzielić zdjęciami instalacji.

Edytowane przez razzor

Godzinę temu, pepa81 napisał:

Właczylem pracę godzinową tzn. piec grzeje 4h,i 2 przerwa

przy tak krótkiej przerwie nie będzie oszczędności, samo rozpalenie kotła zużywa więcej pelletu niż jego praca w nadzorze przez 1h.

@pepa81 na załączonym zdjęciu wykres masz taki bo pora nocna zapewne brak używania CWU i palenie w dwustanie wiec wykres tak będzie wyglądał :)

@razzor ten regulator spk ma jedną dużą zaletę... to sterowanie zadaną zaworu proporcjonalnie.

Edytowane przez Darekgra

Czyli nie wykorzystujesz potencjału tej pokojówki, do sterowania zaworem najlepiej mieć pogodówkę (czujnik zewnętrzny) i właśnie sterowanie proporcjonalne pokojówki.

Podejrzewa jeszcze nie wiesz na jakiej zasadzie to działa?

Edytowane przez Darekgra

@Darekgra  to się akurat okaże jak będzie... Wieczorem było dogrzewanie cwu, tam widać na wykresie... A temperatura stała na piecu a co za tym idzie na podłogę też.... no zo acze

@razzor

Tutaj mam jedną różnice... Mam wylewkę betonową, histereza na termostatcie 0.5 i jak włączy się piec to że dwie godziny nim zrobi się ciepłej i tu jest ten szczegół który mnie boli. 

Edytowane przez pepa81

13 minut temu, pepa81 napisał:

A temperatura stała na piecu a co za tym idzie na podłogę też

To Ty temperaturą kotła sterujesz temperaturą obiegu podłogowego?

Edytowane przez Darekgra

@Darekgra no właśnie nie wiem za bardzo jak to działa, bo nie potrzebowałem tej opcji. Mógłbyś pokrótce wyjaśnić, bo nie mam pod ręką instrukcji ;( Może powinienem coś u siebie zmienić a nawet o tym nie wiem :) Czy chodzi po prostu o to, że korzystanie z proporcjonalności daje mi więcej punktów niż 4 z krzywej grzewczej?

Edytowane przez razzor

sterowanie proporcjonalne...

załóżmy masz temperaturę zadaną zaworu 40 stopni (taka wynika z pogodówki) a temperatura zadana w pokoju to 20 stopni,

w sterowniku przykładowe ustawienia

Regulator pokojowy : regulator RS proporcjonalny

różnica temperatury pokoju : 0,2

zmiana temperatury zadanej : 1

przy takich ustawieniach gdy temperatura w pokoju z 20 spadnie do 19,6 to temperatura zadana zaworu z 40 wzrośnie na 42 stopnie , a gdy temperatura w pokoju wzrośnie do 20,6 to zadana na zaworze z 40 zmniejszy się na 37 stopni, a wszystko to ma na celu utrzymanie zadanej temperatury w pokoju z uwzględnienie zmieniających się warunków.

Edytowane przez Darekgra
  • Lubię to 1

6 minut temu, pepa81 napisał:

@Darekgra

Nie, tak to troche nie jasno napisalem, z kotła na 4d i z niego rozchodzi się prosto na grzejniki i na podłogówkę przez zawór mieszajacy

W takim wypadku zmiana temperatury na kotle o kilka stopni przy poprawnie wykonanej instalacji nie powinna mieć wpływu na temperaturę podłogi.

@razzor tak.

Oczywiście parametry :różnica temperatury pokoju : 0,2 i zmiana temperatury zadanej : 1;  trzeba dostosować do własnej instalacji i reakcji na zmiany.

3 minuty temu, Darekgra napisał:

@razzor tak.

Oczywiście parametry :różnica temperatury pokoju : 0,2 i zmiana temperatury zadanej : 1;  trzeba dostosować do własnej instalacji i reakcji na zmiany.

Jasne, jasne, tak jak wszystkie ustawienia naszych pieców, u każdego sprawdza się inaczej :)

6 minut temu, Kazio321 napisał:

Darek nie może ustawić tych parametrów jeżeli nie ma regulatora RS proporcjonalny 

w poście #1018 napisałem dokładnie jak ma to ustawić :),  @razzor ma regulator SPK LUX

Edytowane przez Darekgra

A to sorry że wciskam swoje 5 groszy 

Edytowane przez Kazio321