Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze żebym był bliżej to i ja na testy bym kupił!

Opublikowano

O moją ósemkę też już nie jest tak łatwo. Zapisy, kolejki... wszystko komplikuje ta cena ;-) i coraz większa ilość pelletowców.

Opublikowano

Na szczęście mamy takie palniki, bo w zwykłym z czyszczeniem przedmuchem pewnie byłby problem

Opublikowano

@palacz66, ja mam 75 kilometrów po pellet ale to nie tragedia

Opublikowano

Dziękuj swojemu bogu, że Cię na Kostrzewę nie namówił. Pellet tego typu pozostawał by dla Ciebie tylko marzeniem.

Opublikowano

A idźcie wy chłopy z tymi cenami... Jak was czytam, to gul mi zaczyna chodzić... Jakie 440, jakie 600 czy 650 za tonę, jak w moim porypanym regionie łuskę słonecznika sprzedają po 750... Nie wierzycie? Wpiszcie w OLX-ie- podlaskie. Nie wiem czy to specjalnie robicie, żeby gul zachodził, czy tylko tak Wam wychodzi...  :( Przyjdzie się busa (jakiegoś trupa) kupić i jeździć do Was po pellet.

Opublikowano

Daleko masz do Przasnysza? Takie coś znalazłem...778ae5457e72e902963b254663074d89.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Ja też myślałem na początku że może palnik temu nie dać rady , ale jest dobrze. U nas w okolicy Bielska białej za pellet wołają od 800 zł w górę

Opublikowano

No 550 w workach to jest do przełknięcia

Opublikowano

Robin po dzisiejszym rozebraniu palnika miejsce na zapalarkę u mnie to normalnie jak fuzja u myśliwego. Czy te zapalarki w naszych palnikach takie same bez względu na moc?

Wszystkie moce palników mają identyczne zapalarki

Opublikowano (edytowane)

@cezar76

Kiszka... Ja mam na miejscu i wożę po pół tony C4 grand Picasso.

Edytowane przez papen76
Opublikowano

@papen, kiszka i to jaka. Największy mój problem, że nie mam gdzie składować większej ilości. 

Opublikowano

Ja w tym roku na przyszły sezon z kumplem na spółkę weźmiemy dużą ciężarówkę z hds-em i przywieziemy jednym transportem całość.

Opublikowano

Problem ze składowaniem... Przy domu mam miejsce tylko na dwie tony. I nie mam szans na bigbagi. Póki co.

Opublikowano

Ja teraz mam dwie tony we workach w piwnicy, ale to do wiosny zniknie. Gorzej jest jak trzeba będzie kupić całość np. w czerwcu w dobrej cenie to muszę przed zakupem mieć w piwnicy zabudowany silos stalowy na całość luzem

Opublikowano (edytowane)

Dziękuj swojemu bogu, że Cię na Kostrzewę nie namówił. Pellet tego typu pozostawał by dla Ciebie tylko marzeniem.

No a powiem Ci że blisko było zakupu jakiegoś tam palnika za 3400 zł chyba , to bym se teraz pluł w brodę

Edytowane przez misiek30
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

No a powiem Ci że blisko było zakupu jakiegoś tam palnika za 3400 zł chyba , to bym se teraz pluł w brodę

zanim kupiłem palnik to 3 lata temu paliłem tym pelletem w tłokowcu i efekty były bardzo dobre wychodziło mnie to taniej niż węglem ,dlatego też zdecydowałem się na palnik ,fakt  w sezonie zimowym nie kupisz od ręki trzeba zamawiać , popyt na pellet rośnie .

Opublikowano

A jak tam z ecoLamdą? Kilka osób kupiło i temat ucichł. Bo wydaje mi się ze ecoLamda mogła by sporo pomóc w spalaniu pelletu gorszej jakości.

Opublikowano

Lambda działa bardzo poprawnie wręcz rewelacyjnie na niskiej mocy nie ma osadzania się ciemnej sadzy na wymienniku , innymi słowy trzyma parametry zawartości tlenu w komorze spalania wymiennika.Też jestem ciekaw jak by sobie radziła z pelletem niskiej jakości , no ale nie jestem w stanie tego sprawdzić ponieważ spalam dobrej jakości pellet.

Opublikowano (edytowane)

Ja teraz palę "cudownym pelletem" z sondą i naprawdę przydaje się. W palniku robią się większe lub mniejsze żużle i trzeba powietrze regulować żeby utrzymać tlen w spalinach.

post-44412-0-31659200-1518866639_thumb.jpg

post-44412-0-98130700-1518866667_thumb.jpg

post-44412-0-95805600-1518866703_thumb.jpg

Edytowane przez Darek21
Opublikowano

Panowie,

jaki byłby całkowity koszt przerobienia starego pieca olejowego na pellet?

Jak wam wyszło?

Opublikowano

Jak tylko przeróbka kotła to około 5 tyś.

Opublikowano

To zależy ale 5 tys to chyba z palnikiem 26 kw!!!

Opublikowano

Zaokrąglone , jakiś zasobnik do tego , ewentualnie dodatkowe czujniki , itp.