Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rychu29 Rób sobie notatki z ustawień, najprościej chyba robić zdjęcia ze sterownika oraz zdjęcia popiołu i wymiennika. Mi to bardzo pomogło.

Ja osobiście korzystam z trzech rodzajów ustawień w zależności od temperatury zewnętrznej.

Przy zmianie peletu robię tylko test wagi. Przy problemach z popiołem wydłużalem tylko czas czyszczenia przy wygaszaniu. U mnie się sprawdza póki co.

Opublikowano

Papen 76 mamy podobnej wielkości domy do ogrzania tylko, że ja nie mam podłogówki, przeczytałem co mi poleciłeś ciekawe rzeczy piszesz i prowadzisz ciekawe obserwacje, ja dopiero się uczę w tych sprawach laik jestem.

Tak z ciekawości ile spalasz pelletu w ciągu roku, wiem, że na to ma wpływ wiele czynników

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Manti napisał:

@misiek30

A czy moduł econet 300 jest "uniwersalny" do wszystkich kotłów? Tzn, muszę kupić konkretny czy mogę sobie zamówić z alledrogo najtańszy i będzie śmigał z moim kociołkiem? :)

Econet kup dedykowany do urządzenia, ja szukałem typowo do palnika Kipi i działał bez zarzutu. 

Opublikowano

Zamówiłem bezpośrednio od producenta kotła :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam ponownie panowie problem z nie dopalonym pelletem sie skonczyl teraz mam pytania.

Jest jakas mozliwosc wydluzyc plomien z palnika ? 

Lepiej zostawic piec wlaczony jak najdluzej przez pare dni ? 

Opublikowano

Wydłużyć? Jakiej mocy masz palnik? Wszystko zależy czy kocioł pracuje z mocą maksymalną.

Opublikowano

Jak było większy to można go wydłużyć. Teraz kwestia dłubania w ustawieniach zabawa z dawkowaniem nadmuchami itd. Po pierwsze musisz wpisać dokładną ilość pelletu z testu, potem odpowiednią kaloryczność, dopiero wtedy wyrególować spalanie.

Opublikowano

@rychu29 od października do połowy maja idzie mi jakieś 3,200 kg średnio. W pierwszym sezonie od 20 grudnia do 20 maja poszło mi ze cztery tony Człowiek uczy sie na błędach

• Zgadzam się 1
Opublikowano
6 godzin temu, rychu29 napisał:

Wielkie dzięki Cezar 76 za wyczerpującą odpowiedź dla mnie laika w tych sprawach konieczną. Tylko pytanie czy wszystkie te nowe parametry wprowadzić na raz czy stopniowo i obserwować palenie- strumąłień ognia.

Co dziś zauważyłem ciekawego przy rozpalaniu po postoju miałem płomień 100% , a jak zaczął  kocioł pracować to płomień w dół. Chociaż jak wszedł na moc 16kw i podajnik palnika podał porcję paliwa to strumień ognia w dół. Obserwowałem płomień dotykach do ściany przeciwnej palnika. Tak sobie myślę czy on nie dostaje za dużej porcji paliwa , chyba podniosę kaloryczność na 5.6 teraz mam 5.5, czas pracy 30

Ja aktualnie prawie cały czas w piwnicy tylko tu przychodzę aby do Was napisać

Rychu ty się tak bardzo nie stresuj i nie bój się zmieniać tych parametrów ,kolega @cezar 76 wszystko ładnie Ci opisał  i trzeba iść w tym kierunku , na razie podniosłeś kalorycznosć i czas cyklu , ja bym śmiało podniósł do 5.6 i przyciął tą moc maksymalną do 14 ( po co czekać ? ) skoro dalej jest paliwa za dużo , jak ustawisz na mniejszej mocy i będzie dobrze to zawsze można zwiększyć o 1kw jeśsli będzie taka potrzeba , nadmuchy na razie nie ruszaj być może trzeba je będzie zwiększyć ale to w następnym etapie tak jak i intensywność i czas obrotu komory , taka moja wskazówka jak dasz radę kontem oka kuknąć do palnika to żar na mocy maksymalnej powinien być na całej długości palnika a ilość tego żaru i paliwa nie powinna podchodzić po sam sufit gdzieś do połowy tej rury może nieco powyżej . Tylko ostrożnie żebyś sobie krzywdy nie zrobił . Ja jednak mam przeczucie że ten pellet będzie się palił . Ja bym prosił jeszcze o takie parametry jak dawka paliwa do rozpalenia , czas nadmuchu po rozpaleniu i czas pracy z mocą minimalną po rozpaleniu .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam

Mam sterownik 860 3P zawór 4 drogowy i za zaworem pompa, zastanawiam się gdzie w sterowniku ta pompa powinna być podpięta BP -pompa kotła czy PM-pompa mieszacza. Instalator połączył pod BP i jak na termostacie pokojowym osiągnę temp. zadaną 22 st. to zawór się przymknie do zadanej wartości na mieszaczu tylko że pompa staje i piec przebija temperaturę i się wygasza.

Opublikowano

staje bo wyłączasz pompy od termostatu , pompa mieszacza winna być podłączona pod styk pompy miezacza . 

Opublikowano

Czyli musiałbym przepięć pompę pod mieszacz nawet wtedy gdy to jest jedyna pompa zasilająca cały dom poza CWU.

Opublikowano

Witam po całym dniu obserwacji kotła.

Dziś dużo czasu spędziłem w piwnicy. Dobrze ,że w ubiegłem roku przed zmianą kotła doprowadziłem ją do obecnych standardów.

Więc tak dziś dokonywałem zmian dwóch parametrów palnika tj. kaloryczności i czasu pracy.

Aktualnie mam ustawioną kaloryczność na 6.0 oraz czas pracy podniosłem do 35s. i o dziwo palnik utrzymuje się od 70 do 100% większość w górnych parametrach  pracując na maksymalnej mocy 16 kW i płomień sięga do przeciwnej ściany palnika. Kiedy palnik zaczął zwalniać do mniejszych mocy regulator wskazywał 100% jednak rzeczywisty płomień sięgał do połowy kotła. Mała uwaga na maksymalnej mocy z palnika wylatują pojedyncze iskierki

Czy tak powinno być ?

Dzięki panowie za wsparcie i rzeczowe uwagi.

Kordjano podam Ci te parametry później.

Opublikowano
4 minuty temu, rychu29 napisał:

Dobrze ,że w ubiegłem roku przed zmianą kotła doprowadziłem ją do obecnych standardów.

Rozumiem, że taborecik wygodny? 

Tymi iskierkami nie zaprzątaj sobie głowy. Zawsze trafi się jakaś luźna frakcja pelletu, jakaś luźna trocina i to właśnie lata. 

Powiedz czy kocioł się dobrze nagrzewa, czy w rozsądnym czasie osiąga zadana temperaturę i czy w domu ciepło? Czy jesteś zadowolony z efektów?

Opublikowano

Cezar 76

Nawet dwa plastikowe krzesła ogrodowe i popitka też się znajdzie na mam 100m kwadratowych piwnicy

Odnośnie Twoich pytań.

Aktualnie na salusie mam 22 stopnie dla mnie aż za dużo, ale rodzina no wiesz.

Na kotle mam zadaną temp.70 stopni ok.68 zmniejsza moc i zwalnia temp.dochodzi do 75 i przechodzi w nadzór.

Odnośnie czasu nie powiem bo nie wiem. Czy zadowolony napiszę za kilka dni jak sprawdzę ile spala itd.

Mam wrażenie, że dużo spala, a może ma tak być. O godz. 10 zasypałem 25 kg zobaczymy  czy wystarczy do 10 jutro

Odnośnie wykonanej instalacji też jest coś do poprawek.

Zmiana zaworu z klapkowego na zwrotny bo woda z kotła sama grawitacyjnie idzie na bojler i dużo przebija temp. zadaną.

No i wkład kominowy bo kondensat wychodzi, ale to już na wiosnę.

Może polecisz jakiś wkład kominowy .

Opublikowano

Mam nadzieję, że jakiś punkt zaczepienia już masz. Teraz obserwować i na spokojnie korekty "oczko w górę, oczko w dół". Pomału zrozumieć zasadę działania palnika i będzie gitara.

Wkładu nie polecę, bo nie posiadam. Ale jeśli jest kondensat to kiepska sprawa. Trzeba szybko reagować.

Opublikowano

Z tym kondensatem to dziwna sprawa kolega ma ten sam kocioł tylko 20kw i komin nawet z tej samej cegły i cegielni pali już drugi rok i kondensat nie wychodzi . jedyna różnica to ja mam parterowy , a on z poddaszem budynek.

Opublikowano

U mnie też komin ceglany i nic się póki co nie dzieje, ale temperaturę spalin na maksymalnej mocy mam ok. 140 st. Dom piętrowy.
Co do wkładu, to do peletu polecany ze stali 1.4044. Ja tego nie mam. Do końca października mam mieć już gaz, to nie będę inwestował.

Opublikowano

U Ryśka, albo niska temperatura spalin, albo spaliny mocno się wychładzają, z powodu nieocieplonego komina. Generalnie, przy pelleciaku dobrej klasy wkład jest potrzebny. U mnie komin ceglany sobie radzi, bo pewnie intensywnie ogrzewam atmosferę.

Opublikowano

Nie mam czujnika temperatury spalin, ale czopuch kotła jestem w stanie spokojnie potrzymać dłoń na nim.

Mieszkam w tym domu od 1997r zużyłem już dwa kopciuchy pierwszy był Sas, a drugi Pereko ze Starachowic cos w rodzaju Zębca . To były kopciuchy ten drugi uniwersalny z nadmuchem. 

Wkład kominowy był zbyteczny.

Opublikowano

Z kopciuchami to wiadomo, energia w komin, a teraz najwidoczniej dobrze ją zużywasz zgodnie z przeznaczeniem, ze szkodą dla komina...

Opublikowano

Ktoś mi tu radził kupienie czujnika spalin, powiedz mi w czym on mi pomoże i czy warto inwestować ?

Opublikowano
Godzinę temu, rychu29 napisał:

Witam po całym dniu obserwacji kotła.

Dziś dużo czasu spędziłem w piwnicy. Dobrze ,że w ubiegłem roku przed zmianą kotła doprowadziłem ją do obecnych standardów.

Więc tak dziś dokonywałem zmian dwóch parametrów palnika tj. kaloryczności i czasu pracy.

Aktualnie mam ustawioną kaloryczność na 6.0 oraz czas pracy podniosłem do 35s. i o dziwo palnik utrzymuje się od 70 do 100% większość w górnych parametrach  pracując na maksymalnej mocy 16 kW i płomień sięga do przeciwnej ściany palnika. Kiedy palnik zaczął zwalniać do mniejszych mocy regulator wskazywał 100% jednak rzeczywisty płomień sięgał do połowy kotła. Mała uwaga na maksymalnej mocy z palnika wylatują pojedyncze iskierki

Czy tak powinno być ?

Dzięki panowie za wsparcie i rzeczowe uwagi.

Kordjano podam Ci te parametry później.

Rychu iskierkami się nie przejmuj nawet jak od czasu do czasu żarzący pelecik wyleci to nic się nie dzieje , ważne abyś nie znzajdywał niedopałków w popiele , to że płomień się waha od 70 do 100 % to nie jest źle ,ważne że płomień w palniku jest spory to on grzeje kocioł .Zapytał bym ile jest w centymetrach do tej przeciwległej ściany ( około )

Co do komina to ja też mam ceglany w pierwszych latach miałem lekką wilgoć a po zamontowaniu regulatora smartwlow zrobiło się sucho , komin dobrze jak jest w środku domu i ocieplony do samego dachu .

Opublikowano

Będziesz wiedział, czy produkowane ciepło puszczasz kominem, czy też przeznaczasz na ogrzewanie chałupy. Informacje z czujnika mogą pomóc przy regulacji palnika, albo podpowiedzieć, że trzeba czyścić kocioł. Czujnik temperatury spalin nie jest drogi. Możesz zamontować zwykły termometr z odpowiednią skalą. Termometr i czujnik muszą być zamontowane w odpowiednim miejscu żeby spełniały swoje zadanie.