Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To porozciągaj histerezy w trybie standard

Opublikowano

Alfiorz  teraz  to ty masz  za wielki ten palnik , jaką masz moc minimalną  w procentach w tym fl  spróbuj dać 1% .

Opublikowano

To znowu jak spadnie temperatura na zewnatrz to bedzie mi siedzial daleko od zadanej. Modulacja mocy ma polegac na tym ze palnik leci z moca nominalna i czym blizej zadanej to powinien spadac z moca a wiadomo ze robi to dopiero kilka stopni przed zadana temperatura co nie powinno miec miejsca tylko zaczac odpowiednio wczesniej jak oni sami mowia jak najszybsze dojscie do temperatury zadanej i utrzymywanie jej a nie dojscie przebicie wygaszanie i za jakis czas rozpalanie to sa same straty. Zobacz jak dziala modulacja mocy w kotlach gazowych zobacz jak palnik odpowiednio szybko moduluje zmniejsza plomien i utrzymuje na zadanej temperaturze i tutaj powinno byc tak samo utrzymywanie zadanej temperatury ewentualnie +/- 1 stopien a nie przebijanie o 5 stopni i wygaszanie to co to jest za sens?

Opublikowano

Fl 0% maxfl 100% mocowo palnk leci 6/10/14 palnik jest za duzy owszem ale mialem go w innym kotle poczatkowo a poza tym zalezalo mi na wiekszej komorze paleniska i regulowanej przeslonie nadmuchu

Opublikowano

Jaka histereza kotła?

Opublikowano (edytowane)

5st i jej zmiana nic nie powoduje bo palnik jak sie wygasi po przebiciu to szybciej badz pozniej sie rozpali a mi chodzi o to zeby utrzymywac zadana na piecu 24h bo wlasnie po to ta modulacja jest i powinna tak wlasnie dzialac zeby utrzymywac zadana temperature na kotle i palnik nie powinien byc ograniczany tylko sam dobierac moc od 1kw-26kw  i jest to do zrobienia tylko musi zaczac wczesniej modulowac przed zadana temperatura na kotle i wtedy mozemy nazywac ze jest modulacja w pelnym zakresie a nie to co teraz pare stopni schodzi z mocy maks a po osiagnieciu wchodzi na minimalna moc to na cholere takie cos. Sa parametry A B C i one to reguluja i powinno to byc w instrukcji opisane i dobierac do instalacji osobno a nie na jedno kopyto ustawic i niech leci  

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

Od 1kW to raczej nie ale od 5-6kW powinien już modulować.

Opublikowano (edytowane)

Tak no moduluje jezeli osiagnie rowno zadana temperature a wiadomo ze ja przeciagnie jezeli zacznie za pozno schodzic z mocy tak? Tym bardziej jezeli plum twierdzi ze sa to tak skomplikowane uklady ze nie kazdy to pojmuje. Jezeli place pieniadze za urzadzenie z modulacja mocy to niech ta modulacja tak dziala zeby byla stale utrzymywana temperatura na kotle chyba ze za duzo wymagam od sterownika wartego 1,5tys zl

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

alfiorz , a próbowałeś harmonogram z wygaszaniem  , jak długo mógłby nie iść palnik zanim temperatura w domu spadnie.

Opublikowano

Moc max FL 80%. Histereza kotła na 1. Nadzór na max, w czasie trwania nadzoru temperatura powinna już spadać. Kocioł musi się ustabilizować. Moc min też można tymczasowo zmniejszyć. Na pełną modulację w pełnym zakresie mocy raczej nie licz, chyba że przyjdą syberyjskie mrozy

Opublikowano (edytowane)

Panowie cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. odnośnie FL i tej modulacji.  Odnośnie tylko histeryz w FL H1 i H2  to ich zmiana nic nie daje za to odpowiadają tylko i wyłącznie parametry A B C FL . Odpowiedź do 2 tygodni max.

Daje natomiast zmiana histeryż H1 i H2 w trybie standart i tak jak pisze kolega @Benton661 proszę je zwiększyć na początek H1 na 5 a H2 na 8 i obserwować jak za mało to jeszcze i jeden podwyższać aż do uzyskania pracy ciągłej bez wygaszania.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Przy odrobinie chęci da się wprowadzić palnik w tryb pracy ciągłej na FL, łatwiej jednak osiągnąć to w trybie standard

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Kociol w fl zawsze przebije i zmiana nic nie da. Nie wiem czy rozumie ktos o co mi chodzi. Palnik ma leciec 24h moc max nie powinna byc ogranicxana tylko 26kw w moim przypadku a moc min 5-6kw i w tym zakresie palnik powinien chodzi i modulowac odpowiednio wczesnie bo teraz robi to za pozno co daje efekt przebicia i wygaszenia. Modulacja ma polegac na dobraniu mocy z pelnego zakresu czyli 6-26kw a nie ze palnik ciagnie na 26kw praktycznie do konca bo kilka stopni przed zadana zaczyna spadac z mocy on powinien wczesnij schodzic z mocy i stopniowo ja obnizac jezeli wzrasta mu temp na kotle i wtedy mozna powiedziec ze to jest modulacja mocy a nie takie cos jak jest teraz. Zgodze sie ze na standard latwiej to dobrac ale ma to chodzic w automacie i obsluga ma sie ograniczac do wyczyszczenia kotla i uzupelnianiu paliwa ewentualnie nowego wazenia i wprowadzenia a nie wydania duzych pieniedzy i siedzenia codziennie po kilka godzin w kotlowni i doboru histerez h1 h2 no kurde albo mialo byc bezobslugowo albo wciskaja po prostu ludziom kit... co w przypadku ograniczenia palnika na 14kw a przywali -20 na dworze to moze byc za malo zeby utrzymac zadana na kotle i znowu trzeba isc sterowac, ustawiac, dobierac no kurde nie. Palnik ma sam dobrac moc i odpowiednio wczesniej zaczac modulowac moc do osiagniecia i utrzymywania zadanej temperatury na kotle bo to jest modulacja mocy 

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

,Alfiorz  przesadzasz  zeszłym sezonie narzekałeś  ze nie możesz nagrzać kotła  , teraz narzekasz że ci za szybko grzeje  , nie możesz okiełznać tego ognistego rumaka , coś tak się uparł tej modulacji  , zacznij wprowadzać palnik w postój  co najmniej na godzinę dużą histerezą kotła , albo pracą na czas  to przy okazji mniej spalisz  i będziesz  zadowolony nie od dziś wiadomo że ciągła praca palnika to większe zużycie pelletu.

Opublikowano

Tak byly problemy z nagrzaniem dlatego dokonalem nowych zakupow do kotlowni i jest lepiej ale modulaja mocy to dobor na podstawie aktualnych parametrow i doboru ich do utrzymania zadanej temperatury w trybie automatycznym fl i tak to ma dzialac a nie ze bedzie przebijac wygaszac znowu rozpalac przebijac i wygaszac to nie jest modulacja mocy to jest dla mnie. Patrzac na to to latwiej w kotle zasypowym trzymac stale zadana temperature.

Opublikowano
7 minut temu, alfiorz napisał:

Kociol w fl zawsze przebije i zmiana nic nie da. Nie wiem czy rozumie ktos o co mi chodzi. Palnik ma leciec 24h moc max nie powinna byc ogranicxana tylko 26kw w moim przypadku a moc min 5-6kw i w tym zakresie palnik powinien chodzi i modulowac odpowiednio wczesnie bo teraz robi to za pozno co daje efekt przebicia i wygaszenia. Modulacja ma polegac na dobraniu mocy z pelnego zakresu czyli 6-26kw a nie ze palnik ciagnie na 26kw praktycznie do konca bo kilka stopni przed zadana zaczyna spadac z mocy on powinien wczesnij schodzic z mocy i stopniowo ja obnizac jezeli wzrasta mu temp na kotle i wtedy mozna powiedziec ze to jest modulacja mocy a nie takie cos jak jest teraz. Zgodze sie ze na standard latwiej to dobrac ale ma to chodzic w automacie i obsluga ma sie ograniczac do wyczyszczenia kotla i uzupelnianiu paliwa ewentualnie nowego wazenia i wprowadzenia a nie wydania duzych pieniedzy i siedzenia codziennie po kilka godzin w kotlowni i doboru histerez h1 h2 no kurde albo mialo byc bezobslugowo albo wciskaja po prostu ludziom kit... co w przypadku ograniczenia palnika na 14kw a przywali -20 na dworze to moze byc za malo zeby utrzymac zadana na kotle i znowu trzeba isc sterowac, ustawiac, dobierac no kurde nie. Palnik ma sam dobrac moc i odpowiednio wczesniej zaczac modulowac moc do osiagniecia i utrzymywania zadanej temperatury na kotle bo to jest modulacja mocy 

A czy Kolega posiada już termostat pokojowy? 

Opublikowano

alfiorz, u mnie jak palę ciągle , to palnik moduluje bez problemu.

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2018-11-22 19-11_2018-11-23 19-11.png

Opublikowano

Może zamiast zakupów, trzeba była zacząć od sprzedaży palnika i zakupienia takiego, który sprosta twoim wymaganiom, bo chyba się wkopałeś z tym KIPI.

Opublikowano
1 minutę temu, misiek30 napisał:

alfiorz, u mnie jak palę ciągle , to palnik moduluje bez problemu.

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2018-11-22 19-11_2018-11-23 19-11.png

Bo masz zapotrzebowanie na kW. Kolega @alfiorz najprawdopodobniej nie ma zapotrzebowania przynajmniej 5kW na obecną temperaturę zewnętrzną.

Opublikowano
16 minut temu, alfiorz napisał:

Jakbyś dobrał kocioł zgodnie z zapotrzebowaniem budynku, byłoby łatwiej. Po co Ci chłopie moc 26 kW???? Ogrzewasz 400 metrowy pałac?

Opublikowano
1 minutę temu, cezar76 napisał:

Może zamiast zakupów, trzeba była zacząć od sprzedaży palnika i zakupienia takiego, który sprosta twoim wymaganiom, bo chyba się wkopałeś z tym KIPI.

Byc moze tak ale za duzo bym na tym stracil. To co chce osiagnac jest do zrobienia tylko nikt z serwisu nie chce mi powiedziec ktore parametry mam ruszyc A, B czy C

Opublikowano

Tak sie sklada ze mam go w kotle 20kw wczesniej mialem kociol prawie 30kw dom tam gdzie sa grzejniki to bedzie gdzies 250m2 moze nawet i wiecej parter pietro no i w piwnicy jak jest potrzeba i cos robie to grzeje.

Opublikowano

Dragster, dlatego pytam, czy nie lepiej byłoby dać mu popracować w harmonogramie. 

Opublikowano
5 minut temu, alfiorz napisał:

Tak sie sklada ze mam go w kotle 20kw

To po kiego grzyba chcesz modulować palnikiem na 26 kW? Za dużo masz kasy i stać Cię na wydmuchiwanie pelletu przez komin?