Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 45*C na grzejniki, papen ma lepiej.

Opublikowano

Pytanie reded, moja temperatura 48 na grzejniki, przy pracy kotła z wygaszaniem, to jest ok, czy powinienem np obniżyć?

Opublikowano (edytowane)

Jak masz za ciepło to obniżaj. Spróbuj z dużą histerezą kotła a zawór 4d ustaw na szybką reakcję.

Edytowane przez reded
Opublikowano

Za ciepło nie mam, bo używam termostatu pokojowego. A zawór 4d, no właśnie... Działa powoli, czujniki przylgowe też działają z opóźnieniem... Ciężko to wszystko ogarnąć.

Opublikowano (edytowane)

@cezar76

Ile masz obecnie odpaleń i jak długo trwa postój? Jaka pojemność wodna kotła? Jaka Hk?

Termostat obniża temp. czy wyłącza pompę?

U mnie w tym sezonie przy największym mrozie mieszacz puszczał 42' na grzejniki, 31' na podłogę. Nie mam pomieszczenia, w którym byłyby obie formy ogrzewania.

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Temperatury mieszaczy identyczne jak u mnie. Maksymalnie chwilowo poszło 42 na kaloryfery, podłoga też ok. 32 - 33 przy minus 17. Krzywe grzewcze: kaloryfery 0,7 a podłoga 0,4.

@cezar

Czytam, że u Ciebie temperatura mieszacza 45-48 stopni. Cały czas tak idzie na kaloryfery czy przepalasz? Pytam, bo pierwszej nocy z palnikiem nie miałem siłownika do mieszacza. Nastawiłem na pale 41 at na kaloryfery. Rano się obudziłem zlany potem, a w domu +26 084111d134f4c0ebbab29506fcecd2fd.jpgcb5290243b2dc17137c3ddf04ce3a739.jpg391e9f53061b2c3a467cb99acacfa215.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Edytowane przez papen76
Opublikowano

@papen76 na jaką temperaturę czynnika masz policzone grzejniki?

Opublikowano (edytowane)

Dobre pytanie... Jak kupiłem ten dom, to już takie były. Dają radę utrzymać 22' w domu. Myślałem, żeby zainwestować w niskotemperaturowe, ale jak zobaczyłem ceny, to...

Takich mam 7 sztuk na parterze + podłogówka oraz 3 sztuki na pietrze.

Chyba to będą takie parametry 75/65/20, czyli jak na moje potrzeby, dużo za dużo. Jakoś to działa, ale przez to też chyba mam przepał na pelecie...

780ea26889b652a432b9ef38137a4207.jpg

9a02aed9f3dc35caba53139c5270207e.jpg

Edytowane przez papen76
Opublikowano (edytowane)

Laptop. 8-9 marca: 5 odpaleń , jeśli chodzi o grzanie pomieszczeń. W międzyczasie dwa razy grzanie CWU. Postoje różne- od ok 3,5 godz, do nawet 6 godz.

9-10 marca: 3 odpalenia. Postoje 4-5 godz. Teraz po wygaszeniu o północy dopiero się włączył, żeby grzać CWU. W pomieszczeniach brakuje jeszcze 0,1 stopnia do grzania.

Pojemność wodna kotła-110 l. Histereza kotła - 5 stopni. Termostat nie obniża temp mieszacza. Pompa zatrzymuje się po wygaszeniu kotła i spadku temp na kotle do 45 stopni, czyli termostat pokojowy steruje też pracą kotła. Odpala się dopiero po spadku temp w pomieszczeniach.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dobre pytanie... Jak kupiłem ten dom, to już takie były. Dają radę utrzymać 22' w domu. Myślałem, żeby zainwestować w niskotemperaturowe, ale jak zobaczyłem ceny, to...

Takich mam 7 sztuk na parterze + podłogówka oraz 3 sztuki na pietrze. 780ea26889b652a432b9ef38137a4207.jpg

Już teraz rozumiem dlaczego tak niska temperatura na grzejnikach. W sumie podobnie steruje temperaturą w domu moich rodziców. Też nie tam głowic termostatycznych.  Temperatura na grzejniki 40st obniżenie 15st. Termostat pokojowy. Zamontowałem tam kociołek SKAM-P 10kW z IRYD PID spięty jest z panelem pokojowym.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli te są rzeczywiście 75/65/20 a ja mam maks 41-42 przez chwilę, to albo pozostaje je powiększyć (ale mało miejsca) albo wymienić na niskotemperaturowe (cena!). Kuśwa, tak to jest jak się kupi dom w połowie do remontu.

@cezar76 Jakie Ty masz grzejniki?

Edytowane przez papen76
Opublikowano (edytowane)

Jak przy takiej temperaturze czynnika dają radę utrzymać temperaturę pomieszczeń to jest moim zdaniem ok.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No w sumie tak. Przy niskotemperaturowych przy tym spalaniu miałbym pewnie 23-24 stopnie w chałupie. Póki co zostają, musi zostać jak jest

Opublikowano

Ja będę musiał 2 wymienić bo policzyłem za małe ale w sumie to się okaże jak podłącze 3D pod obieg grzejnikowy. 

@papen76 co masz na myśli pisząc niskotemperaturowe? 

Opublikowano

Takie, które najwyższą wydajność osiągają przy parametrach 45/35/20. Ceny na razie poza moim zasięgiem 8770602c59ef8f647b161ad68824ebf7.jpg

Opublikowano

Dzwoniłem przed chwilą do gościa z linku wyżej, odnośnie tego mieszanego pelletu. Usłyszałem że składają linie do pelletowania takiej właśnie mieszanki drewno-pył węglowy, o średnicy 6,8,może i 10 mm.

Opublikowano (edytowane)

Papen, stalowe-panelowe, w przeważającej części i takie jak u Ciebie, ale czy są niskotemperaturowe czy nie, to ci nie powiem. Raczej nie, bo kosztowały normalnie. 

post-75355-0-94386300-1520671581_thumb.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No to raczej standard, 75/65/20. Ta sama historia.

Opublikowano

Panowie późnym popołudniem wczoraj  odwiedziło mnie stado żubrów które były około 30 metrów od domu ale słabe zdjęcie bo pogoda była pochmurna i mglista.

Chciały bym je zaprosił do domu bo zmarzły no i zjeść co nie co , ale odpowiedziałem im , że nie mam tak wielkiej stajni i nie stać mnie na taką powierzchnię do ogrzania.

post-67496-0-98027900-1520673933_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czy grzejniki niskotemperaturowe są potrzebne do szczęścia to nie wiem ,przecież większość z was posiada zawory 3d,4d termostaty pogodynki i inne udogodnienia , ai sam palnik ma taką modulację mocy że hej,niskotemperaturowe grzejniki to na pewno są potrzebne do gruntowych i powietrznych pomp ciepła gdzie wysoka temperatura jest nieekonomiczna ze względów różnicy grunt ,woda do ogrzania ,im mniejsza różnica tym mniej enrgi elektrycznej potrzeba , a sprawność urządzenia rośnie

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Ja dziś zakupiłem 1 tonę A1 , EN  i co tylko,  prosto z zakładów w Runowie Pomorskim. Produkują dla firmy Biomasa cena 830 zł. Poprzednio 780 zł.

Tak z ciekawości jak ten pellet? Do Runowa mam 5km ;)

Opublikowano

@Maronka Do jakiej temperatury pompa ciepła podgrzewa wodę na CO?

Opublikowano (edytowane)

Laptop. 8-9 marca: 5 odpaleń , jeśli chodzi o grzanie pomieszczeń. W międzyczasie dwa razy grzanie CWU. Postoje różne- od ok 3,5 godz, do nawet 6 godz.

9-10 marca: 3 odpalenia. Postoje 4-5 godz. Teraz po wygaszeniu o północy dopiero się włączył, żeby grzać CWU. W pomieszczeniach brakuje jeszcze 0,1 stopnia do grzania.

Pojemność wodna kotła-110 l. Histereza kotła - 5 stopni. Termostat nie obniża temp mieszacza. Pompa zatrzymuje się po wygaszeniu kotła i spadku temp na kotle do 45 stopni, czyli termostat pokojowy steruje też pracą kotła. Odpala się dopiero po spadku temp w pomieszczeniach.

Nie dziw się więc, że tyle Ci pali kocioł. Ponowne nagrzewanie  domu i tak dużego zładu wody w instalacji pochłania mnóstwo dodatkowej energii... Nie zrekompensują tego nawet dłuższe postoje. Kocioł i tak spali wtedy więcej.

Edytowane przez Benton661
  • Zgadzam się 1