Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kaloryczność jaką masz ? dobrze żebyś podglądną co jest w palniku podczas pracy czy jest dużo pelletu w palniku , 

Jaki płomień jest fizycznie przy 20 kw to około 30 cm powinien być i taki pełny z całej rury powinien walić .

Czy podczas obrotu komory procent płomienia się zwiększa ?

Ten procent jest od początku taki lichy ,czy dopiero po jakimś czasie pracy palnika?

Opublikowano

Kaloryczność mam 5.4. Na początku płomień jest w granicach 50-70%. Na zdjęciu płomień przy pracy 20kW z jasnością 10%. Gdy zgarniacza załączy jasność płomienia się nie zmienia.

IMG_20221002_182230.jpg

Ogólnie jak włącza się pompy to temp. Spada do 43 i pompki się wyłączają a kocioł się dalej nagrzewa.

Może tutaj trzeba coś zmienić ? 

IMG_20221002_183650.jpg

Opublikowano

To jest dupa , taki płomień nie daje mocy 20 kw .

Wiesz co zrób ? sprawdź jak kocioł ostygnie drożność dziurek napowietrzających ,bo na zdjęciach ja ich za bardzo nie widzę a raczej powinno je być widać , możliwe że ci one zaszły osadem bo praktycznie paliłeś bez obrotu komory ,

włącz sterowanie ręczne nadmuch i obrót komory i przeleć szczotką palenisko .

Opublikowano

Za mały płomień może być spowodowany niską kaloryczna paliwa może daj na 4-4.5 i obserwuj płomień. Przy 20KW powinien byc na 25-30cm. Zawsze obserwuj płomień na drugim miejscu jakość płomienia na wyświetlaczu. Musisz regulować kaloryczność paliwa i siła nadmuchu. Tak jak kolega wyżej pisał drożność dziur bardzo ważna chyba ze masz nowy kocioł to jeszcze masz ok.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No kocioł mam od Maja tego roku. Ale problem zaczął się jak przełączyłem na tryb zima. Gdy grzałem tylko na wodę było ok. Kaloryczność mam 5.4 a nadmuch 40% obecnie. Przed chwilą jasność płomienia sięgnęła 55% a teraz jest 18

Opublikowano

Mozesz sie pobawić dzisiaj , daj kaloryczność na 4.5 z ciekawości i zobacz czy płomień sie zwiększy , jak by Ci zasypało to wygaś i odpal na nowo z kalorycznością poprzednią , wszystkiego na raz nie zmieniaj . 

Opublikowano

Płomień jasny ale krótki więc albo jeszcze w dół z kalorycznością albo w dół z wiatrem. Tak jak Kordiano pisał nie wszystko na raz, zmienić jedna pozycja i czekać. 

Opublikowano

No nic , musisz się upewnić że te dziurki są drożne ,nie wiem jaki masz dostęp do palnika .

ja jak czyszczę to włączam nadmuch i obrót bo wydmuchuje od razu pył z dziurek , jak porządnie zarosną to trzeba wkrętem przetykać . 

Puki co to ja bym zmniejszył nadmuch 4% jak Kolega wyżej radzi i obserwacja .

Opublikowano

No powoli bo mocy nie ma na palniku .

Opublikowano

Obniżenie nadmuchu nic nie zmieniło?

Opublikowano

Może pellet bardzo ci...y, bo widzę  spieki w popielniku a tak się obi przy złym pellecie. Czasem może mieć poniżej 4kwh bo w tych czasach z wszystkiego robią.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moze tak być , trochu się spodziewałem tego że tym sezonie będzie wiecej Kolegów z problemami .

@hubertkledzik09Na dobranoc daj kalorycznosć na 4 ,nadmuch zostaw .

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich jestem nowym posiadaczem pieca Lumo 16kw z palnikiem kipi 20kw .Dom w którym pracuje kocioł  do ogrzewania  ma 150m powierzchni grzewczej .Budynek z lat 70 murowany z cegły  ocieplony 12cm styropianu stropy wełna 20cm pewnice stropy ocieplone Styrodur 10 od dołu.Posiadam 7 grzejników co i ok 70metrów  podłogówki .Przy piecu mam zamontowane dwa moduł A na co i osobny moduł B na podłogówkę oraz zawory 4d automatyczne no i ochronę powrotu w postaci dodatkowej pompy ,bojler 300 l z weżownicą solarną.Pytanie brzmi od czego zacząć ustawienia pieca teraz są ustawienia fabryczne .Czy ktoś może mi pomóc wytłumaczyć jaki tryb wybrać na początek jest standard i fuzzy logic jaka jest różnica w użytkowaniu i co najważniejsze w sprawności i ilości spalanego peletu oczywiście tego dobrego A1.Z góry dziękuję za jakieś sugestie porady itp.Pelet mam sosnowy A1 premium w kilku minut ładnie się rozpuszcza 

Edytowane przez Multiwojt
Opublikowano

@Statom Nie wiem jak rozwiali to programiści plum, ale wg mnie do spalania dobowego w econet potrzebne są tylko dwa parametry: wydajność podajnika i czas pracy podajnika w danej dobie. Np wydajność = 10kg, czas pracy 1,5h czyli spalanie 15kg.

Kaloryczność ma wpływ raczej tylko na ilość podawanego paliwa w cyklu pracy np kaloryczność 5kwh/kg, wydajność podajni 10kg/h jeśli podajnik pracowałby nonstop to podałby przez godzinę paliwa o łącznej mocy 50kwh, jeśli kocioł pracuje z mocą 20kw sterownik musi podzielić podawanie na ⅖ cyklu pracy i postój ⅗cyklu pracy. Jeśli zmienisz kaloryczność na 4kwh/kg to podajnik przy mocy 20kw będzie pracował ½ czasu cyklu praca i będzie stał ½ czasu cyklu praca.

Opublikowano
15 minut temu, Multiwojt napisał:

pieca Lumo 16kw z palnikiem kipi 20kw

A nie powinno być kocioł 16 i palnik 16? Dlaczego montażyści nie ustawili nie przeszkolili, bo instalacje ładnie zrobili z tego co piszesz. Powoli sam musisz dojść co i jak działa poczytaj troszkę forum dużo opisane.

Opublikowano

Jest lepiej , lecz wygląda jak by palnik zaczynał sie dławić pelletem  ,jak wyczyścisz palnik to zacznij od kaloryczności 5 kw nadmuch zostaw obecny , 

Opublikowano
10 minut temu, hubertkledzik09 napisał:

Taki płomień przy kaloryczność 4.3 i nadmuchu 38% jasność 8-30

Płomień zaczyna się ładny robić. Wiesz mniej więcej co robić, tylko powoli i po jednym parametrze.

A jak z temperaturą? Powinna wzrastać.

Opublikowano (edytowane)

No to forum super każdy może w czymś pomóc innym ja już przeczytałem ostatnie 150 stron. Tylko chciałbym wiedzieć w jakim trybie zacząć palić piec posiadam od wiosny po sezonie grzewczym go uruchomili i nie było tego wszystkiego jak potestować więc proszę o małą poradę. 

Edytowane przez Multiwojt
Opublikowano
20 minut temu, Multiwojt napisał:

Tylko chciałbym wiedzieć w jakim trybie zacząć palić

Musi Ci ktoś odpowiedzieć co ma Plum-a. Ale myślę ze gdzie było to opisywane.