Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, palacz66 napisał:

U mnie też otręby dodawane do pelletu nawet wiem jakie ilości a trocin sosna świerk i modrzew i pellet piękny że takiego jeszcze nie mialem. Ok zamykamy temat bo ten wątek zawalimy śmieciami nie potrzebnymi zresztą już jest cały w śmieciach. 

Dokładnie 251 stron weź coś tu znajdź tzn. Napewno  by i znalazł ciekawe przydatne wpisy ale Boże tyle czytania i tyle postów 

Opublikowano

,Kolego  ale  nic nie wiemy co ty tam masz poustawiane , jakie  moce minimalne ,pośrednie ,maksymalne , histerezy kotła ,h1 ,h2 ,jaka wpisana kaloryczność , w jakim trybie palisz  standard czy fl  , czy zrobiłeś test podajnika i wpisałeś poprawny wynik , taki duży palnik  to w momencie powinien zagrzać kocioł .  

Opublikowano

Krzywa grzewcza 0,8 domyślnie 

Przesunięcie równoległej krzywej 0 stopni domyslnie

Moc maksymalna 26kw

Moc nadmuchu max 52%

Hizstereze h2  średnio 7 stopni

Moc średnia 13kw

moc nadmuchu średnia 28%

Histereza h1 min 4 stopnie

Moc minimalna 6kw

Moc nadmuchu min 23%

Histereza kotła hk 7 stopni

Minimalna moc kotła w fuzzy logic 0%

Maksymalna moc kotła w fuzzy logic 100%

Wydajność podajnika 17 kg/h

Masa paliwa z testu 1700g zawyzylem bo spadał nie odpalony pellet do popielnika

Czyszczenie palnika co 7h

Intensywność czyszczenia 8%

Temp zadana cwu 55 stopni

Cwu bez priorytetu

Histereza zasobnika cwu 5 stopni

Czas cykli pracy 20s

Kaloryczność paliwa 5,2

Pojemność zasobnika 190kg

Czas nadzoru 0 minut

Moc nadzoru 3 kw

Moc nadmuchu nadzór 18%

Czas cyklu nadzór 20s

W ustawieniach palnika 

min moc nadmuchu 18%

Czas detekcji braku paliwa 1min

Maks temp palnika 60 stopni

Min temp zadana kotła 40 stopni

Maks temp zadana kotła 65 stopni

Temp prewncyjna schładzania kotła 90 stopni

Parametr a fuzzy logic 5

parametr b fuzzy logic 40

parametr c fuzzy logic 15

Temp załączona pompy co 40 stopni

Min temp cwu 20 stopni

Maks temp cwu 70 stopni

Podwyższona temp zadanej kotla od cwu i mieszacza 5 stopni 

wydłużenie czasu pracy pompy cwu 3 min

Opublikowano

Naprawdę ręce mi już opadają, z ekogroszkiem było łatwiej. 

A i teraz mam włączone fuzzy logic, ale wyłączenie nic nie daje. 

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Joke00 trochę chaotycznie i bez chronologii . Opisz co Ty tam ogrzewasz jaka powierzchnię  , jaka instalacja  wrzuć zdjęcia tej instalacji. 

Czy po uruchomieniu przez instalatora piec normalnie chodził i osiągał temperaturę.  

Musisz dać więcej informacji  bo tak to rozmowa o niczym, wróżenie z fusów.

Patrzyłem na Twój kocioł i według mnie jest OK.

Zapodaj fotki jego i instalacji oraz opisz ją podstawowo ile obiegów  itd.

Kolego @misza wszystko z nim tak tylko ma trochę mniej funkcji i trochę okrojone. Do podstawowego sterowania się nadaje.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Dom lata 70, stare ocieplenie 5cm ściany, dach płaski 15cm styropianu. Powierzchnia ok 350m2, ustawiony przez instalatora osiągał temperaturę, ale miał problem z uruchomieniem i miałem alarm, a resztę historii opisałem wcześniej. Nie znam poprzednich ustawień z przed przywrócenia do domyślnych. 

Opublikowano (edytowane)

panowie czy możecie mi przybliżyć ustawienia tego sterownika powiem że dom ok 50m ocieplony 8 styropianemkocioł 0.9 kw moc maks.10 kw histeza 1 3st. nadmuch 30 %, moc śr 8 kw , min 5kw hist 2 3 st. histeza 7 st.piec ustawiony na 70 st

Edytowane przez misza
dodam że zauważyłem że nie może dojść do zadanej temperatury na piecu, no i posiadam sterownik pokojowy
Opublikowano

Instalacja w okolicy pieca na zgrzewanie pp pompa co oraz pompa cwu. Nowy zasobnik 150 litrów z grzałka na lato. Pozostała instalacja do grzejnika z miedzi. Grzejniki płytowe. 

Opublikowano

To zdawkowa odpowiedź nie mówiąca prawie nic , prócz 350 m domu i jego wieku mało , mało i jeszcze raz mało.

Przyłóż się do opisu na moje i innych pytania i odpowiedz na pytania kompletnie.

Opublikowano

@joke00 jaka jest temperatura zadana kotła w tym momencie? Ile ustawiłeś?

Opublikowano

Temperatura zadana kotla 55 stopni. 

Nie wiem co miałbym jeszcze opisać, instalacja działa już od poprzedniego sezonu z tym ze na ekogroszku. Na ustawieniach instalatora tez ruszyło. Tylko ze ten człowiek nie potrafi mi w tym pomoc przez telefon. 

Opublikowano (edytowane)

No tak mieszacz oczywiście jest, z ustawieniem manualnym puszczania wody 3 drogowy

Edytowane przez Joke00
Opublikowano

Panowie zwolnijcie troche , za dużo informacji chcecie na raz. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@joke 00
To tak na spokojnie,

ustawiony przez instalatora osiągał temperaturę, ale miał problem z uruchomieniem i miałem alarm

1.Pamiętasz, co to za alarm?

2. Zadana 55, ale dobija tylko do 44 i się wygasza, przy czym pompa CO włącza się od 40. Tak jest za każdym razem?

3. Jest zawór 3D manualny. Na ile stopni/procent ustawiony?

4. Krzywa grzewcza 0.8 to krzywa kotła?

5. Czy masz czujnik pogodowy?

6. Moc nadmuchu max 52%. Jak dla mnie trochę dużo, ale masz pelet 8mm, to może tak trzeba? Nie wiem, palę tylko 6mm.

7. Czyszczenie palnika co 7 godzin, u mnie jest co 24 godziny. Po tym czasie pracy non stop palnik się wygasi automatycznie, a potem sam rozpali niezależnie od temperatury zadanej. Pamiętasz o tym?

(Wydaje mi się, że przy Twojej powierzchni domu, tym ociepleniu i samych kaloryferach palnik powinien pracować non stop na 6kW).
Opublikowano

Ad1 alarm był o nieudane rozpalenie

Ad2 zadana 55, dochodzi tylko do 44, i się w ogóle nie wygasza tylko dąży do zadanej temp ale nie może podnieś 

Ad3 wskaźnik zaworu 3D ustawiony pod kątem 45* nigdy go nieruszalem funkcjonuje prawidłowo od czasu montażu pieca na ekogroszek ok 5 lat

Ad4 tak krzywa grzewcza kotła zależna od czujnika pogodowego, działa przy włączonym odczycie czujnika pogodowego

Ad5 czujnik mam ct4-p ale nie włączony na sterowniku żeby narazie nie namieszać

Ad6 domyślnie ustawiony był po przywróceniu ustawień fabrycznych na 50% podniosłem do 52 

Ad7 ustawiłem co 7 h ze względu ze palnik cały czas chodzi i nie osiąga zadanej temp kotła, żeby nie zawalił się czasem palnik. Jak się uda ustawić palnik tak aby pracował prawidłowo to przestawie na 24h

widze właśnie ze jest coś do d... dlatego szukam pomocy na forum, bo narazie mimo ze palnik pracuje z mocą według sterownika na 26kw to nie podnosi temperatury zadanej kotła powyżej 44 stopni.

Opublikowano

Jak się ma ad4 do ad5? Masz pogodówkę włączoną czy nie? Jeśli tak, to ja wyłącz. Pogodówka nie powinna sterować kotłem tylko mieszaczem ewentualnie. 

Opublikowano

A widzisz!

Przesiadłes się z ekogrochu i po 5 latach trudno się przyzwyczaić do innego sposobu palenia

Działa wszystko prawidłowo. Tak, jak myślałem, kocioł moduluje moc, bo masz jej duży dobowy rozbiór. 350 m2 + nie za grube ocieplenie robią swoje.

Co ja bym zrobił?

1. Wyłączyć sterowanie kotła krzywą grzewczą.

2. Zostaw temperature kotła na 55, powrót będziesz miał z zapasem ok. 44-48. To wystarczy z powodzeniem póki co.

(U mnie przy stałej pracy palnika różnica zasilania i powrotu to ok. 10 stopni przy minus 10 na zewnątrz. Obecnie 3-5 stopni różnicy).

3. Zawór 3D przykrec na ok.30% i obserwuj sytuację. Teraz zimna woda zalewa Ci kocioł i nie pozwalasz mu się odbić, bo go ręcznie wyłączasz. I to się będzie powtarzało za każdym razem, póki nie nagrzejesz zladu.

(Stawiam, że przy tym otwarciu 3D na kalafiory idzie Ci właśnie 44'C).

Póki co, kup dwa termometry przylgowe i zamontuj przy zaworze 3D, jeden na gałęzi zasilania CO, drugi na powrocie do kotła. W "Mrówce" kupowałem kiedyś po ok. 20 zł za sztukę. Da Ci to kontrolę nad 3D. Teraz u mnie jest +8 na zewnątrz i na kaloryfery idzie +32 (zawór otwarty na 22-30%), a na podłogę +26.

Docelowo kup siłownik do 3D i steruj go pogodowo. Nie będziesz musiał biegać co chwilę do piwnicy i kręcić po kresce, bo "za zimno, za ciepło"

4. Przestaw czyszczenie na 24 h i zostaw go na ten czas, niech chodzi. Palnik napewno się nie zawali. Niedawno wstawiałem wykresy ze swoich eksperymentów ze spalaniem i chodził mi trzy doby bez przerwy i nic się nie działo.

5. Czas pracy palnika u siebie przestawiłem na słabszym pellecie na 30 s, ale jak u Ciebie nic się nie dzieje, to zostaw te 20.

6. U mnie nadmuch max to 47% i to już jest wichura. Spróbuj go obniżyć i zobacz, co będzie się działo. Płomień nie powinien być poszarpany.

7. Kaloryczność groszku to ok. 27 MJ z kg, a pelletu 15-17. Twój wymiennik nie jest zły, tylko robiony pod ekogroszek. Nie będzie tak efektywny, jak typowo peletowy i dlatego dłużej się rozpędzać. Poza tym daj mu z miesiąc czasu, to się ładnie opali z węglowego nagaru i będziesz go czyścił miękką szczotką. (Serio. Wiem, że brzmi nieprawdopodobnie, ale tak właśnie będzie).

8. Piszesz, że sprawdzałeś lusterkiem czystość palnika. Pewnie gość Ci wstawił go w miejsce podajnika groszku i zamontował na stałe. Ja mam w drzwiczkach popielnika i jest to o wiele wygodniejsze. Ale nie wiem, czy u Ciebie też tak się da.

9. Jaki masz bieg pompy CO?

Pozdro i daj znać, jak idzie. Nie bój się go zostawić włączonego cały czas. Nic mu nie będzie. Jak się nagrzeje zład i chałupa, będziemy kombinować dalej. Korzystaj, że nie ma mrozu teraz.

908ef9d31cf127d631f44a405556f32f.jpg&key=3309109495c4f32099ae3341db9d763f710a8c9cc046895099e40c846e22a7ec

Opublikowano

Panowie czy ustawiona kalorycznosc w sterowniku ma wplyw na spalanie badz ilosc spalanego paliwa w rzeczywistosci? Czy suma wyjdzie na to samo i jak damy wiecej kalorycznosci bedzie wiecej sypal ale rzadziej czy mniejsza kalorycznosc a czeste dosypywanie? W sumie nie ruszalem tego parametru nigdy, mam ustawione na 5,2 tak ustawil pseudo serwisant i tak zostalo. 

Opublikowano (edytowane)

Jak dodajesz kalorycznosci, to sterownik uznaje że paliwo jest lepsze i podaje go mniej. W drugą stronę to samo. Ja u  siebie mam 5.0 na ósemce. 

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

@alfiorz Jak tam u Ciebie? Doszedłeś do ładu z paleniem?

Opublikowano

Oczywiscie ze nie bo sterownik zbyt pozno zaczyna modulowac moca w fl i jest to dla mnie jedno wielkie nieporozumienie. Czekam na relacje kolegi robin60. W standardzie jak chlodniej na dworze to powiedzmy ze te 1-2 rozpalen jest a jak cieplej to wiecej. 

Opublikowano
2 godziny temu, papen76 napisał:

A widzisz!

Przesiadłes się z ekogrochu i po 5 latach trudno się przyzwyczaić do innego sposobu palenia emoji6.png

Działa wszystko prawidłowo. Tak, jak myślałem, kocioł moduluje moc, bo masz jej duży dobowy rozbiór. 350 m2 + nie za grube ocieplenie robią swoje.

Co ja bym zrobił?

1. Wyłączyć sterowanie kotła krzywą grzewczą.

2. Zostaw temperature kotła na 55, powrót będziesz miał z zapasem ok. 44-48. To wystarczy z powodzeniem póki co.

(U mnie przy stałej pracy palnika różnica zasilania i powrotu to ok. 10 stopni przy minus 10 na zewnątrz. Obecnie 3-5 stopni różnicy).

3. Zawór 3D przykrec na ok.30% i obserwuj sytuację. Teraz zimna woda zalewa Ci kocioł i nie pozwalasz mu się odbić, bo go ręcznie wyłączasz. I to się będzie powtarzało za każdym razem, póki nie nagrzejesz zladu.

(Stawiam, że przy tym otwarciu 3D na kalafiory idzie Ci właśnie 44'C).

Póki co, kup dwa termometry przylgowe i zamontuj przy zaworze 3D, jeden na gałęzi zasilania CO, drugi na powrocie do kotła. W "Mrówce" kupowałem kiedyś po ok. 20 zł za sztukę. Da Ci to kontrolę nad 3D. Teraz u mnie jest +8 na zewnątrz i na kaloryfery idzie +32 (zawór otwarty na 22-30%), a na podłogę +26.

Docelowo kup siłownik do 3D i steruj go pogodowo. Nie będziesz musiał biegać co chwilę do piwnicy i kręcić po kresce, bo "za zimno, za ciepło" emoji6.png

4. Przestaw czyszczenie na 24 h i zostaw go na ten czas, niech chodzi. Palnik napewno się nie zawali. Niedawno wstawiałem wykresy ze swoich eksperymentów ze spalaniem i chodził mi trzy doby bez przerwy i nic się nie działo.

5. Czas pracy palnika u siebie przestawiłem na słabszym pellecie na 30 s, ale jak u Ciebie nic się nie dzieje, to zostaw te 20.

6. U mnie nadmuch max to 47% i to już jest wichura. Spróbuj go obniżyć i zobacz, co będzie się działo. Płomień nie powinien być poszarpany.

7. Kaloryczność groszku to ok. 27 MJ z kg, a pelletu 15-17. Twój wymiennik nie jest zły, tylko robiony pod ekogroszek. Nie będzie tak efektywny, jak typowo peletowy i dlatego dłużej się rozpędzać. Poza tym daj mu z miesiąc czasu, to się ładnie opali z węglowego nagaru i będziesz go czyścił miękką szczotką. (Serio. Wiem, że brzmi nieprawdopodobnie, ale tak właśnie będzie).

8. Piszesz, że sprawdzałeś lusterkiem czystość palnika. Pewnie gość Ci wstawił go w miejsce podajnika groszku i zamontował na stałe. Ja mam w drzwiczkach popielnika i jest to o wiele wygodniejsze. Ale nie wiem, czy u Ciebie też tak się da.

9. Jaki masz bieg pompy CO?

Pozdro i daj znać, jak idzie. Nie bój się go zostawić włączonego cały czas. Nic mu nie będzie. Jak się nagrzeje zład i chałupa, będziemy kombinować dalej. Korzystaj, że nie ma mrozu teraz.

908ef9d31cf127d631f44a405556f32f.jpg&key=3309109495c4f32099ae3341db9d763f710a8c9cc046895099e40c846e22a7ec

Pogodówka cały czas wyłączona, więc i krzywa grzania nie aktywna.

Piec chodził wczoraj cały dzień i nie dałby rady dobić do 55 stopni, to jest niemożliwe, ja rozumiem że kilka godzin maks może mu to zająć, ale nie cały dzień.

Niby inne grzanie, ale we czwartek na ustawieniach instalatora, zanim dałem płytę izolacyjną krzemianowo-wapienną pod palnik i skasowałem ustawienia do fabrycznych piec się nagrzewał bez problemu do 55 stopni które były zadane i w dodatku była ogromna dziura ok. 5mm wokół palnika i przerwa 3cm pusta od pieca co dawało efekt sauny w kotłowni, a mimo to dogrzewał kocioł. Także problem jest tutaj ewidentnie z ustawieniami tylko nie wiem z jakimi, bo się kompletnie na tym sterowniku nie mogę połapać.

Nie jest ktoś z was z Poznania przypadkiem i wpadł by na kawę z ciachem? 

Wczoraj jak dzwoniłem do instalatora, całe szczęście że chociaż telefon odbiera, powiedział że jakaś funkcja mieszania cwu nie pozwala mu dogrzać kotła, że tam mam coś przestawić żeby to nie blokowało w sterowniku, czy jakoś tak.

Nic mi to nie mówi, może wam to coś powie?

Opublikowano

Joke00 napisał:
Pogodówka cały czas wyłączona, więc i krzywa grzania nie aktywna.
Piec chodził wczoraj cały dzień i nie dałby rady dobić do 55 stopni, to jest niemożliwe, ja rozumiem że kilka godzin maks może mu to zająć, ale nie cały dzień.
Niby inne grzanie, ale we czwartek na ustawieniach instalatora, zanim dałem płytę izolacyjną krzemianowo-wapienną pod palnik i skasowałem ustawienia do fabrycznych piec się nagrzewał bez problemu do 55 stopni które były zadane i w dodatku była ogromna dziura ok. 5mm wokół palnika i przerwa 3cm pusta od pieca co dawało efekt sauny w kotłowni, a mimo to dogrzewał kocioł. Także problem jest tutaj ewidentnie z ustawieniami tylko nie wiem z jakimi, bo się kompletnie na tym sterowniku nie mogę połapać.
Nie jest ktoś z was z Poznania przypadkiem i wpadł by na kawę z ciachem? 
Wczoraj jak dzwoniłem do instalatora, całe szczęście że chociaż telefon odbiera, powiedział że jakaś funkcja mieszania cwu nie pozwala mu dogrzać kotła, że tam mam coś przestawić żeby to nie blokowało w sterowniku, czy jakoś tak.
Nic mi to nie mówi, może wam to coś powie?