maronka Opublikowano 20 Listopada 2018 #5451 Opublikowano 20 Listopada 2018 A nie można tego ustrojstwa ustawić tak by było jedno opalenie na dobę np ograniczając moc maksymalną w zależności o temp zewnętrznej lub ustawić tak by palił z jedną mocą np 7kw 24 na dobę lub by ewentualnie właśnie na noc się kocioł wyłączał a rano startował i palił z równą mocą wtedy np.10kw a w mrozy to i pewnie ze 20kw ale non stop bez tych częstych odpaleń,przykładowo włącza się o 7 rano i grzeje do 22 z mocą 10 kw Cytuj
Darbatt Opublikowano 20 Listopada 2018 #5452 Opublikowano 20 Listopada 2018 Teraz masz pompę na pierwszym biegu (I) tak? Jestem ciekaw gdzie pchałeś tą wodę.... :) Może jednak nie do końca wiesz jak wysterować odbiory i kontrolować rozbiór kW? Z tego drugiego wykresu wynika, że spokojnie możesz ustawić kocioł na dużej histerezie i w standardzie. Nadzór możesz całkowicie wyłączyć. Pracę kotła nieco wydłużyć. Jeśli jest 10 rozpaleń na dobę to już jest całkiem dobrze.Po powrocie z pracy ustawie w standardzie z większą histereza i bez nadzoru, zasypie od nowa zasobnik bo od 16.11 zżarło prawie 3/4 zbiornika i zobaczymy. Jakieś światełko w tunelu chyba jest :-)Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Dragster Opublikowano 20 Listopada 2018 #5453 Opublikowano 20 Listopada 2018 Sprawdź tylko czy wszystkie grzejniki grzeją bo tak naprawdę zmniejszyłeś bieg pompy. Cytuj
Darbatt Opublikowano 20 Listopada 2018 #5454 Opublikowano 20 Listopada 2018 Sprawdze oczywiście, ale tak czysto hipotetycznie, gdybym miał zwykłą pompke to przecież inaczej nie mógłbym jej ustawić, prawda?Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5455 Opublikowano 20 Listopada 2018 Witam Wszystkich. Od niedawna jestem użytkownikiem przerobionego kotła zasypowego 28 kW marki DREWMET Kolbuszowa z założonym palnikiem KIPI 26kW. Wszystkie przeróbki robiłem sam. Wszystko podłączyłem i uruchomiłem ale wydaje mi się ze zużywam za dużo pelletu w związku z tym czytam Wasze forum testuje i testuje... Nie mogę sobie poradzić z pompą cyrkulacyjną. Moje pytanie a zarazem prośba jak włączyć i ustawić na sterowniku PLUM ecoMax 920 P Touch pompę cyrkulacyjną CWU. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj
Darbatt Opublikowano 20 Listopada 2018 #5456 Opublikowano 20 Listopada 2018 Są tu bardzo mądrzy i pomocni koledzy, na pewno Ci pomogą, wiem coś o tym :-)Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Dragster Opublikowano 20 Listopada 2018 #5457 Opublikowano 20 Listopada 2018 6 minut temu, GEGOL napisał: Moje pytanie a zarazem prośba jak włączyć i ustawić na sterowniku PLUM ecoMax 920 P Touch pompę cyrkulacyjną CWU. Cyrkulacją sterować najlepiej harmonogramem. U siebie mam dwa cykle rano i wieczorem. W ecoNETcie wygląda to tak (oczywiście to jest przykład): W panelu sterownika też ustawisz. W ustawieniach serwisowych masz jeszcze czas pracy i czas postoju pompy. Te parametry musisz sobie dostosować do długości pętli. Cytuj
papen76 Opublikowano 20 Listopada 2018 #5458 Opublikowano 20 Listopada 2018 @gegol, to jest takie cudo? PS. 28kW to spora kobyła. Duży dom masz? Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5459 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dzięki za szybką reakcje. Harmonogram mam ustawiony dwa razy po kilka godzin pracy. W ustawieniach serwisowych mam ustawione 30 min czas postoju oraz 70 sek czas pracy. Obserwowałem później na sterowniku czy załącza się pompa ale nie zauważyłem:-( Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5460 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dokładnie ta kobyła. Tradycyjnie paliło się dobrze ale z ekologią i nie miało to nic wspólnego oraz cała ta "otoczka" przy paleniu węglem.. sami wiecie. Wytrzymałem dwa sezony i powiedziałem koniec!!! :-) Cytuj
Kordjano Opublikowano 20 Listopada 2018 #5461 Opublikowano 20 Listopada 2018 Godzinę temu, maronka napisał: A nie można tego ustrojstwa ustawić tak by było jedno opalenie na dobę np ograniczając moc maksymalną w zależności o temp zewnętrznej lub ustawić tak by palił z jedną mocą np 7kw 24 na dobę lub by ewentualnie właśnie na noc się kocioł wyłączał a rano startował i palił z równą mocą wtedy np.10kw a w mrozy to i pewnie ze 20kw ale non stop bez tych częstych odpaleń,przykładowo włącza się o 7 rano i grzeje do 22 z mocą 10 kw Maronka można ustawić jak komu pasuje , i jak kto chce . Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5462 Opublikowano 20 Listopada 2018 Mam duży budynek. Powierzchnia do ogrzania 280 m2 :-) Cytuj
Kordjano Opublikowano 20 Listopada 2018 #5463 Opublikowano 20 Listopada 2018 Docieplony chociaż ? Cytuj
papen76 Opublikowano 20 Listopada 2018 #5464 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ło kurde Plusem tego kotła jest duży wymiennik, 2.5m2. Będziesz miał dobry odbior na modulacji z małymi mocami. Cytuj
Dragster Opublikowano 20 Listopada 2018 #5465 Opublikowano 20 Listopada 2018 9 minut temu, GEGOL napisał: Obserwowałem później na sterowniku czy załącza się pompa ale nie zauważyłem:-( Chyba nawet tego sterownik nie pokazuje. Trzeba ręką na rurce. Może ustawiłeś słupki w harmonogramie a nie ustawiłeś "Włączony"? 9 minut temu, GEGOL napisał: Dokładnie ta kobyła. Jak tam temperatura spalin? Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5466 Opublikowano 20 Listopada 2018 Budynek oczywiście ocieplony wraz z poddaszem. Mam założony czujnik pogodowy i załączony FL. Faktycznie odbiór ciepła przy niskich temp jest b.dobry - grzejniki dobrze ciepłe Męczę się z ustawieniem krzywej grzewczej. Wczoraj zmieniałem ustawienia i krzywą mam ustawioną na 1.7 ( temp na kotle 56 stopni przy temp zewnętrzej -0,5 stopnia. Palnik utrzymuje stałą temp 56-58 stopni - nie wyłącza się. Temp spalin oscyluje ok 140 stopni. Czekam jeszcze na siłownik do zaworu 4 drogowego :-) Cytuj
Dragster Opublikowano 20 Listopada 2018 #5467 Opublikowano 20 Listopada 2018 19 minut temu, GEGOL napisał: Temp spalin oscyluje ok 140 stopni. Wymiennik już doczyściłeś? Cytuj
Dragster Opublikowano 20 Listopada 2018 #5468 Opublikowano 20 Listopada 2018 21 minut temu, GEGOL napisał: Męczę się z ustawieniem krzywej grzewczej. Krzywej grzewczej kotła? Dobrze rozumiem, bo na siłownik jeszcze czekasz. Cytuj
cinas Opublikowano 20 Listopada 2018 #5469 Opublikowano 20 Listopada 2018 Bez problemu można sterować dwoma / trzema / czterema budynkami czy obwodami nie zależnie - Ja mam akurat 3 różne obiegi i kazdy pracuje na innej temperaturze i w innym czasie. Budowa powinna być z sprzęgłem - za sprzęgłem rozdzielacze na obwody odbiorcze za nimi zawory 3D do regulacji temperatury Sterownik np 850 + moduł np B aby podłączyć więcej zaworów 3D niż jeden Pompa na obiegu sprzęgło kocioł podłączona do wyjścia grzejnikowego i ma biegać cały czas Pierwszy 3D i pompę za nim podpinamy do 850 i dajemy np sterowanie pogodowe + pokojowe np ecoster lub zwykły sterownik pokojowy z stykiem zwiernym podłączony do wejścia 850 ( za pompą powinien być zawór zwrotny co by uniemożliwić przeciąganie wody z drugiego obwodu ) Drugi 3D i pompę za nim do modułu B i dajemy np sterowanie pogodowe + pokojowe np ecoster lub zwykły sterownik pokojowy z stykiem zwiernym podłączony do wejścia modułu B ( za pompą powinien być zawór zwrotny co by uniemożliwić przeciąganie wody z drugiego obwodu ) Kociołek lata sobie np na 75`C a w obwody odbiorcze za pomocą zaworów puszczamy wodę o odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie w zależności od sterowania pokojowego 1 Cytuj
mhosaja Opublikowano 20 Listopada 2018 #5470 Opublikowano 20 Listopada 2018 2 godziny temu, mhosaja napisał: Koledzy, zastanawia mnie działanie FL. Ustawiłem MAX moc FL 88%, MIN 30%. Przy palniku 5-16kW 30% powinno dać 0,3x16=4,8kW czy 30% zakresu od 5 do 16kW, a więc 16-5=11 i 0,3x11=3,3, a więc 5+3,3=8,3kW? Przy MIN mocy FL 30% kiedy temperatura na piecu wynosiła 74C (przy zadanej 70), a więc 1C od wejścia w postój palnik pracuje z mocą 8kW. Po dobiciu do 75C przechodzi w postój. Zmniejszyłem z ciekawości MIN moc FL na 10% i w analogicznej sytuacji, przy 74C moc palnika to 6,9kW. Na wyświetlaczu sterownika, przy ikonce FL świeci się jedna kreska i miga druga - tak, jakby palnik chodził powyżej minimalnej mocy... A może to kwestia współczynników A, B, C? Panowie, podbijam moje pytanie :) Czy ktoś wyjaśni mi takie działanie FL? Cytuj
mixiorek Opublikowano 20 Listopada 2018 #5471 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja mam następujący problem może ktoś mnie naprowadzi jak najlepiej skalibrować system grzania...Mianowicie na parterze i w piwnicy mam ogrzewanie podłogowe, wraz z sterownikiem Ecoster touch 200 Plum, a na poddaszu 6 grzejników... Problem jest następujący...na parterze gdzie jest podłogówka wszystko jest ok, termostat chodzi jak należy, piec załącza się raz dziennie z rana na 4 godzinki ciepło jest do wieczora, nagrzewa podłogówkę wraz z poddaszem, grzejniki gorące...lecz tu robi się problem, nagrzana, podłogówka trzyma temperaturę do wieczora, a grzejniki tylko przez jakiś czas, szybko się wychładzają i na dodatek jak wiadomo z poddasza szybciej ulatnia się ciepło...sytuacja wymagałaby ze 2-3 włączenia kotła, z tym że sterownik na dole trzyma swoją temperaturę od podłogówki... Nie wiem jak to najbardziej racjonalnie rozwiązać, aby góra również była ciepła...? Posiadam zawór 4d automatyczny pod termostat podłogówki PLUM, o drugi zawór 4d ręczny ( bez automatu ) na grzejniki. Cytuj
cinas Opublikowano 20 Listopada 2018 #5472 Opublikowano 20 Listopada 2018 Przeczytaj co napisałem 2 posty wcześniej - możesz pominąć sprzęgło ale reszta musi być tak zrobiona wtedy utrzymasz temperaturę Możesz do ecostera dołożyć czujnik temperatury zamontowany na górze i on będzie robił za drugi czujnik temperatury ale bez rozdiału obwodów nie uzyskasz dobrego efektu Cytuj
GEGOL Opublikowano 20 Listopada 2018 #5473 Opublikowano 20 Listopada 2018 odp do Dragster Tak, chodzi o ustawienie krzywej na kotle. Wymiennik czyściłem przed rozpoczęciem grzania na palniku (1,5 tyg temu) bo troche tego nagaru było po węglu. A jaka powinna być w miarę rozsądna temp spalin. U mnie bardzo oscyluje. Jeśli palnik pracuje z pełną mocą to temp spalin jest jeszcze większa... wiadomo. Po ustabilizowaniu temperatury na kotle spada temp spaliny do ok 130 stopni Na siłownik czekam, może dziś dojdzie to podłączę i będzie sterowanie zaworem i do tego jeszcze czujnik temp na wyjściu z zaworu... mam rozumieć Cytuj
cinas Opublikowano 20 Listopada 2018 #5474 Opublikowano 20 Listopada 2018 U mnie aktualna temperatura spalin to 65`C , moc palnika aktualnie 26kW jedzie na maxa - temperatura kotła 55`C Cytuj
papen76 Opublikowano 20 Listopada 2018 #5475 Opublikowano 20 Listopada 2018 65' spaliny to wynik godny kondensatu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi