Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na przemysłówce mam zadane 5kW/kg. i więcej nie daje bo podejrzewam że nawet tyle nie ma.

Opublikowano

To że kolega ma kiepski wymiennik to wiemy ,i że spala 50 kg przy tych mrozach to mnie nie dziwi , tylko niech nie pisze że że nie da  się osiągnąć płomienia  co najmniej 30 40 cm .

Opublikowano (edytowane)

Moc palnika max 26 kw /sr14kw /min 10kw nadmuchy 56%/45%/38% ogrzewam 100m parteru plus 50 m piwnicy pietro niezamieszkale jest do wykonczenia. Na fl ogromny problem z dobiciem do zadanej. Palnik ma problem zeby ogrzac wode w zasobniku 100l jak to pokazalem serwisantowi to spierdzielal gdzie pieprz rosnie do teraz sie kurzy na placu za jego autem. W standardzie i trybie pracy 26kw /10kw jest dobrze bo nie spala 70 a 50 kg peletu na dobe. Instalacja przygotowana do grawitacyjnego krazenia i posortowane rurki prawidłowo jednak ja uzywam pompki ktora leci caly czas na 1 biegu mocowo nie pamoetam ile ma na 1 biegu ale jest mocno bo podnosi 9 m a standard to 6. Piwnice grzeja dwa grzejniki zeliwne stlumione tak zeby byly letnie. Moc kotla 29,2kw. Serwisant mowil ze palnik przy tej powierzchni bedzie wpadal w nadzor i jakie bylo jego zdziwienie jak poinformowalem go o tym ze ani razu w nadzor nie wpadl. Dodam jeszcze ze pojemnosc instalacji to okolo 110l

8 grzejnikow w mieszkaniu grzane normalnie na parterze na pietrze 7 grzejnikow skrecone na gwiazdke i 2 zeliwne w piwnicy.

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

A próbowałeś obniżać nadmuch aż zacznie robić się płomień nie poszarpany? Może być tak , że nadmuch w stosunku do mocy i paliwa masz za duży i wychładzasz piec.

Opublikowano (edytowane)

Kolega niech poda temperaturę spalin przy tych nastawach? 50kg przy 100m2 i kocioł prawie 30kw plus palnik 26kw to jakaś masakra jest? Jaka powierzchnia grzewcza jest kotła? Daj zdjęcia kotła jaki on ma wymiennik bo wydaje mi się, że ty ogrzewasz komin nie wymiennik kotła.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

Spaliny nie wiem nie mam termometru zamontowanego ale komin wyraznie chlodniejszy po zrobieniu dodatkowego jezyka z szamotu ktory wisi nad palnikiem. Po tym zabiegu komin jest letni ledwo co na 1 pietrze. Powierzchnia 200m jezeli o to chodzi. Kielar eco2 taki kociol 29 kw

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano (edytowane)

Idź do sklepu kup termometr włóż w czopuch i tu wróć bo szkoda naszego czasu Kolego. Komin lekko ciepły nooo nooo niezle wyjaśnienie sprawy. Po tym zabiegu to może 15C urwałeś albo i mniej. Ja twierdzę że grzejesz komin nie wymiennik. A jak nie możesz z palnika wydobyć płomienia to zmień pellet lub ustaw parametry takie jak powinny być. Zacznij od zważenia i wydajności podajnika kończąc na ustawieniach nadmuchu.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

A manualną regulacją nadmuchu coś robiłeś?

Opublikowano (edytowane)

Jak on nie zna temperatury spalin to o czym mowa prawdopodobnie wszystko idzie w komin. A jakim pelletem palisz jak twierdzisz że płomienia nie mozna uzyskać? A może zamknąłeś pod obudową powietrze?

Oj nie masz gdzie przestań gadać glupoty. Zrób zdjęcia wstaw i może coś wymyslimy.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

A  ten dom to docieplony jest ?

Opublikowano (edytowane)

Też mam nie ocieplony, a przez ostatni tydzień miałem na grzejnikach 54 stopnie, a palnik szedł na 12 kW. Szkoda że nie mieszkamy blisko siebie bo na żywo było by szybciej.

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fforum%2Einfo-ogrzewanie%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F21934-Pellet%2C-M%C3%B3j-Pomys%C5%82-Na-Ogrzewanie%23entry338742&share_tid=21934&share_fid=110131&share_type=t&share_pid=338742

Witam.<br />Dzisiejszy wynik 2,376GJ co dało 660 kWh splone około 155kg co daje 4,25806452 kW/kg.<br /><br />Pozdrawiam RedEd

Licząc optymistycznie 4,5 kW z kilograma, to:

50 kg x 4,5 kW = 225 kWh

225 / 24 h = 9,38 kW / godzinę.

Przy średnio ocieplonym domu i małym wymienniku jest to możliwe. Ostatnie 10 dni było mroźne przecież...

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano
Opublikowano

Witaj! Tak, dokładnie, chodziło mi o realne wyniki, dlatego Cię zacytowałem. Oczywiście 4,25 jest prawdziwe, uproscilem ten wynik trochę. Nagie fakty sprowadzają na ziemię i skoro dom na zapotrzebowanie 10 kW / godzinę, to kocioł pożre te 50 kilo. I niewiele tu zmienimy nadmuchami. BTW. jestem Twoim fanem, jeśli chodzi o opomiarowanie, no i oczywiście o wiedzę

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie znawcą nie jestem, palnika jeszcze nie mam ale nie róbmy z "chłopa" kretyna.

Zanim założył palnik kocioł pracował na węglu/drewnie i osiągał moc - wszystko nie szło w komin, a teraz co, palnik nie daje rady???

Opublikowano (edytowane)

Problem w tym, że inaczej to działa jak wsypiesz 30 kg węgla i zapalisz od góry, a inaczej, jak pali się garść sprasowanych trocin.

BTW. Z tego, co pamiętam, miał też gaz.

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Kolego alfiorz na pewno pomocne byłoby zdjęcie montażu palnika, nie bój się wiercić w czopuchu i załóż termometr, przecież Tomek0407 ma podobny kocioł i to w pracy na bufor, da się więcej wiary, a skąd jesteś może ktoś doświadczony z forumowiczów jest w stanie podjechać?

Opublikowano (edytowane)

Witaj! Tak, dokładnie, chodziło mi o realne wyniki, dlatego Cię zacytowałem. Oczywiście 4,25 jest prawdziwe, uproscilem ten wynik trochę. Nagie fakty sprowadzają na ziemię i skoro dom na zapotrzebowanie 10 kW / godzinę, to kocioł pożre te 50 kilo. I niewiele tu zmienimy nadmuchami. BTW. jestem Twoim fanem, jeśli chodzi o opomiarowanie, no i oczywiście o wiedzę

Też wcześniej napisałem, że 50kg jest całkiem realne. Ja mam realne zapotrzebowanie chałupy ~9kW. Wg. (z ciepłowłasciwie jakieś 8kW) przy tych mrozach i średniej dobowej pewnie -11 albo mniej (na mój rejon liczone -18) szło ok 40kg pelletu na dobę co daje jakieś 7kW. Palnik faktycznie chodził nonstop 6-9kW.

Panowie znawcą nie jestem, palnika jeszcze nie mam ale nie róbmy z "chłopa" kretyna.

Zanim założył palnik kocioł pracował na węglu/drewnie i osiągał moc - wszystko nie szło w komin, a teraz co, palnik nie daje rady???

Tego nie wiemy czy szło w komin czy nie.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

A propos zapotrzebowania na energię, palnik cały czas w FL. Zobaczcie pracę z ostatniego miesiąca. Niebieski praca, zielony postój. Nic nie przedstawiałem.

Za ostatnie 33 dni poszła mi tona. Zapotrzebowanie wg cieplowlasciwe mam 10 kW.

8a173a01b8c38aed93bf3061e3841a26.jpg

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Alfiorz podaj namiary ma priv do Ciebie bo chyba koło siebie mieszkamy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Gość robin60
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie robi z kolegi kretyna broń boże każdy chce mu pomóc ale nie da się jak dyskutujemy o czymś o czym nie wiemy co i jak.

Ile członów ma ten kocioł.

Coś jest u Ciebie nie tak i to dobrze zwalone. 

Zrób zdjęcie kotła i pokaż jak to wygląda. 

Zmień palet kup parę worków jak masz gdzie 

Zobacz w tedy jak z płomieniem, skoro mówisz , że płomień nie wychodzi poza rurę palnika. 

Nikt Ci nie grzebał z tą przysłoną w obudowie od wentylatora.

Gdzie mieszkasz może się okaże , że ktoś z nas ma blisko do Ciebie i na pewno da się w tedy zaradzić.

Powiem Ci tak dziś byłemu kolegi który ma dwa klimosze żeliwne i w nich palniki 26 KW poprzednio zamieszczałem o nich pogląd. Facet od początku nie czyścił nawet po ekogroszku piece zawalone , że aż strach straty zajebiste na wymienniku , ale to jego sprawa . Kotły te chodzą bez żadnego zająknięcia. Palniki sobie radzą bez żadnego zarzutu. Szkoda , że zdjęcia nie zrobiłem to byście się łapali za głowę jak ludzie palą.Ale nie o tym miałem pisać.

5 członów na stronie producenta tak .

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Max 44, minimum 26%.

Dopiero dziś to zauważyłem, ten brązowy nalot był jak kamień w czajniku. Kuśwa, pora naprawdę go rozebrać i przeczyscić. Przy taktowaniu, nawet jak się zapalał 12 -15 razy na dobę, wewnątrz był jasnoszary i w miarę czysty. Zasypałem też teraz nowy pelet, od innego dostawcy. Będę obserwował.

Pamiętaj jakim pelletem palisz. U mnie coś takiego robiło się na łusce słonecznika. Wszystko zależy od pelletu. Ja mimo wszystko polecam jednak okazjonalne czyszczenie palnika pomimo takiego że rozbieramy go do gołego czyscimy i konserwujemy. Nie wiadomo co pchaja do pelletu więc im częściej czyszczony tym mniej później roboty przy dużym czyszczeniu na zdemontowanym palniku.

Opublikowano

A ja myślę że kolega @alfiorz powinien zrobić prosty test, kupić pare worków pelletu z najwyższej półki,i dać palnikowi szansę na tych nastawach.