Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temperaturę łapie mi dobrze, moduluje tez. Do tej pory było ok. A z kupnem peletu teraz fakt, jest problem. Właśnie skończyłem tonę po 33 dniach. Dom 120 m2. Temperatura stała 22'C. Liczyłem, że jeszcze z 10 dni pociągnę, a tu kicha.

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Ktos tez pisal w poprzednich postach ze jak halupa nie ocieplona to najlepiej palic mala temp a caly czas. Moze mam problem ze zle wyliczonymi grzejnikami ale w dwuch pokojach od poludnia i polnocy jak nie zadam temp 60-70 st. Na piecu to mi tam temp nie podniesie. Musze jechac do 70 wtedy wszedzie jest cieplo. Przepraszam za bledy pisze z tel.

Opublikowano

Na minimalnej mocy (około 4-5kW)  mam 6% nadmuchu, na maksymalnej (18kW) 22%, w kotle troszkę sadzy jest, szczególnie na zimniejszych powierzchniach. Palnik czysty, jasno szary, ceramika też nie zachodzi sadzą. 

Sam nie wiem czy zwiększać nadmuch, fajnie było by mieć sam pył z popiołu, ale z drugiej strony ta sadza wilgotna ani tłusta nie jest, czyści się bez problemu (tak samo jak pył), a temperatura spalin ładnie trzyma w okolicy 85'C przy minimalnej mocy.

Opublikowano

Ja uwazam ze plomien z palnika powinien byc bardzo dlugi co najmniej 40cm a taki nie jest. Ciezko ustawieniami wykrecic w ogole takie cos. Na filmikach z yt widzialem ladne plomienie a u mnie jakos nie moge osiagnac takiego efektu. Zgodze sie ze wiele czynnikow ma na to wplyw a kurde palnik swoje kosztowal i powinno sie dac ukrecic na nim zadowalajace efekty...

Opublikowano

Alfiorz nie oczekuj cudów paląc peletem z Wilczej. Już wielokrotnie o tym pisałem. Jak się ma takie paliwo to palnik to spali ale nie możesz oczekiwać zbyt wiele. Spal to i nie porównuj się do innych, którzy "chwalą" się płomieniem i parametrami spalania. Trzymam kciuki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tomek0407 skad bierzesz pelet? Gdzies chyba w mojej okolicy mieszkasz. Dobra rozumiem gdybym palil owsem. Chodzi mi o to ze powinno byc tak jak z paliwem do auta sa roznej jakosci a jednak samochod jedzie normalnie i nie zastanawiasz sie nad niczym bo komputer czuwa nad wszystkim a w palniku mimo ze jest sterownik to i tak albo niedogrzewa albo gasnie i sa problemy. Zmierzam do tego ze palnik swoje kosztuje i nie jest taki jak go reklamuja.

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

No wiesz, nawet najlepszy samochód na wodzie nie pojedzie

Opublikowano

Tylko że w palniku jest trochę więcej parametrów niż w aucie które musisz dobrać samemu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To i ja mam pytanko. Właśnie wróciłem od kotła, bo palnik mi się wyłączył po 24 godzinach.

Zajrzałem do niego, a w środku sporo czarnego żużla i jakby sadzy. Po wyciągnięciu tego odkurzaczem palnik w środku jasnobrązowy. Ten brązowy nalot bardzo trudny do odczyszczenia, musiałem go drapać metalowa szczotka i śrubokrętem.

Wcześniej tego nie zauważyłem. Zawsze wystarczało odkurzanie i delikatne przejechanie szczotką.

Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

Dodam, że ostatnie 10 dni to w zasadzie praca ciągła na małej mocy.a8c6cf77dadfa85eb3d4bd4130ec0a31.jpg

Taki rdzawy nalot? mam to samo po pracy ciągłej z nadzorem.

Opublikowano

Dokładnie. Zmieniłem wczoraj pelet i znikła czarna sadza w palniku. Musiał być rzeczywiście wilgotny. Obserwuję dalej.

Opublikowano

Może za mało powietrza w nadzorze.

Opublikowano (edytowane)

Nadzoru teraz nie mam, sam moduluje. Zobaczcie, jaka różnica w płomieniu po zmianie peletu. Nowy pelet tam, gdzie strzałka.

Pozostałe parametry identyczne.

f9b002fb65511928f87e65dfa871f8cc.jpg

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Na minimalnej mocy (około 4-5kW)  mam 6% nadmuchu, na maksymalnej (18kW) 22%, w kotle troszkę sadzy jest, szczególnie na zimniejszych powierzchniach. Palnik czysty, jasno szary, ceramika też nie zachodzi sadzą. 

Sam nie wiem czy zwiększać nadmuch, fajnie było by mieć sam pył z popiołu, ale z drugiej strony ta sadza wilgotna ani tłusta nie jest, czyści się bez problemu (tak samo jak pył), a temperatura spalin ładnie trzyma w okolicy 85'C przy minimalnej mocy.

Ty kolego raczej nie  sugeruj się naszymi nadmuchami , masz zupełnie inny sterownik  u nas na 6% to nie wiem czy dmuchawa by się kręciła .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Alfiorz pelet brałem z Rzeczycy pod Gliwicami (Drewnomark), oraz jeszcze w lato była promocja 700 zł/t (razem z transportem )bodajże z Czeladzi z pełnymi certyfikatami (ogłoszenia na OLX).

Załączam dla porównania płomień uzyskiwany cały czas na dobrym pellecie

post-65375-0-05129100-1520236009_thumb.png

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Dlaczego nie jest taki jak go reklamują. Spala wszystko, nikt nie reklamował, że jak wrzucisz każde "g..no" to będziesz osiągał takie same parametry, płomienia, sprawności kotła, ilość popiołu, bez spieków i ogólnie bezproblemowo.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Co do zmiany pelletu. Oba z certyfikatem. Po lewej widać resztkę jodłowego po prawej sosnowy.

39d1b007b534b0d5.jpg

Opublikowano

To jest pewnie tak jak węglem, nigdy nie wiesz co kupisz

Opublikowano

Dlaczego nie jest taki jak go reklamują. Spala wszystko, nikt nie reklamował, że jak wrzucisz każde "g..no" to będziesz osiągał takie same parametry, płomienia, sprawności kotła, ilość popiołu, bez spieków i ogólnie bezproblemowo.

Palnik ten reklamuja pod agropelet a to jest dopiero g... to ja nie chce wiedziec jakby sie tym palilo skoro jest gorszy pelet i palnik ma problemy juz. Na stronie jest napisane ze sterownik gwarantuje bezproblemowa prace to pytam sie gdzie ona jest.
Opublikowano (edytowane)

Popatrz na wykresy. Pellet jodłowy miał gorszy pomiar płomienia. Więcej popiołu. Fizycznie płomień był lepszy wychodził pełną rurą. Dawał też wyższą temperaturę spalin o jakieś 5st. Zużycie pelletu na podobnym poziomie. Prawdopodobnie gdybym pogrzebał w ustawieniach czyszczenia doszedłbym do dobrych odczytów. Tyle że była końcówka więc już mi się nie opłacało grzebać.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Widze tylko mi chodzi o to zeby wlasnie palnik palil pelna rura. Nie musze miec 100% plomienia ale chce zeby palnik dawal plomien dlugi i pelna rura a nie krotki. Na yt jest filmik palnika kipi 7-36kw zobacz jaki tam jest plomien. Potem jest filmik palnika innego w piecu klimosza zobacz jak tam siega plomien. Nastepny filmik jest jak plomien w innym piecu jest jakies 40-50cm i ja tego oczekuje od mojego palnika a nie jakiegos malego pitarka ktory chodzi caly dzien i nie moze mi nagrzac wody do 60 stopni

Opublikowano (edytowane)

Wiem o czym piszesz. Do tego trzeba trochę pogrzebać w ustawieniach. Nadmuch, kaloryczność. Przy każdej zmianie trzeba odczekać trochę czasu bo od razu różnicy nie będzie. No i podstawowa rzecz to prawidłowe przeważenie pelletu.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Wiem o czym piszesz. Do tego trzeba trochę pogrzebać w ustawieniach. Nadmuch, kaloryczność. Przy każdej zmianie trzeba odczekać trochę czasu bo od razu różnicy nie będzie. No i podstawowa rzecz to prawidłowe przeważenie pelletu.

Zgodze sie z tym ale wszyscy mowia male nadmuchy jak najmniejsze sie da a na niskicj nadmuchach mi pieca nie moze nagrzac i plomien znajduje sie w rurze palnika. Przewazenie peletu mam 22kg robione w tescie dwa razy tyle samo wyszlo.
Opublikowano

A na jakiej mocy palnik pracuje? Bo z tego co pamiętam masz włączony FL i palnik moduluje. W FL powinien właśnie modulując krążyć w  okolicach temperatury zadanej. U mnie na mocy 6kW też płomień z rury prawie nie wychodzi.

Opublikowano

Odnośnie filmów. Zwróćcie uwagę, że płomień jest na zewnątrz kotła i ma więcej tlenu. To napewno poprawia efekt wizualny, ale czy po zamknięciu drzwiczek będzie tak samo?