Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Na zdjęciu zasobnik ,pelletu jest praktycznie równo z załamaniem przy dnie

Jakość zdjęć powala, pelletu się wstydzisz czy jak?;-)

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mikołaj przyniósł mi sondę ecolambda :) .ale zamontować to już sam musiałem ;). Sonda z Plum jest dostarczana bez obudowy modułu i bez odpowiedniej mufki z gwintem M18x1.5  trzeba to zakupić osobno. Mufkę wspawałem zaraz za czopuchem. Poziomy tlenu ustawia się osobno dla mocy maksymalnej , pośredniej i minimalnej. Napisałem w tej sprawie do Kipi jakie będą optymalne dla mojego palnika 16KW ale niestety do tej pory nie mam odpowiedzi. Sam ustawiałem dla 15 kw 8% , 10 kw 9% , 7 kw 11,5. Może jeszcze coś przyślą. Sonda pracuje w też w trybie standardowym , zaczyna po rozpaleniu i dojściu do mocy maksymalnej Serwisant z Plum jak rozmawiałem to powiedział że tylko z fuzzy logic  a to na szczęście okazało się nieprawdą. W sumie jestem zadowolony bo nic mnie teraz nie obchodzi tylko ustawiam żądaną wartość tlenu . Sonda ładnie moduluje nadmuchem i teraz mogę powiedzieć że przy jednej wartości nadmuchu nigdy nie będzie optymalnego spalania np. dla mocy maksymalnej nadmuch zmienia się od 34 do 42 % w zależności ile uda się podajnikowi wsypać w danym cyklu pracy.Ta nierównomierność spowodowana jest przez to że pellet jest niejednolity tj. różna długość, grubość , pokruszone fragmenty, trociny. Z ekonomią to jeszcze nie wiem , pracuje dopiero od piątku , jak się wszystko wypali to zasypię zasobnik i zobaczymy.

ps. jeszcze dodam że sterownik wyłącza sondę w czasie postoju

post-44412-0-32223700-1512928102_thumb.jpg

post-44412-0-24301900-1512928131_thumb.jpg

post-44412-0-83783000-1512928157_thumb.jpg

post-44412-0-95364200-1512928174_thumb.jpg

Edytowane przez Darek21
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Darek21, ile kasy wyszło za to ustrojstwo? :)

Opublikowano

Na czopuchu jest mata szklana i z wierzchu taśma aluminiowa taka gotowa a klejem. Sonda 1200 , obudowa 30 mufka 6 . Była jeszcze opcja econeta ale myślę że lepiej wybrać sondę.

Opublikowano

Hmmm, ja Econeta kupiłem za 300zł, trafiłem "okazję".

1200zł to trochę jest, a tak z ciekawości zapytam - przy "pilnowaniu" przez sondę płomień cały czas 100%?

Opublikowano

Witam

Też myślę o zakupie sondy lambda i dlatego czekam na dalszą opinię :)

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Myślę że rewelacji ekonomicznych nie będzie ale przynajmniej mam teraz spokój z regulacją nadmuchu. Mogę wsypać inny pellet i nic nie regulować. Za tydzień będę wiedział dokładnie.We wtorki zasypuję zasobnik.

Opublikowano (edytowane)

Powiedz mi tylko skąd czerpać wiedzę o optymalnym ustawieniu % tlenu do mocy palnika? Metodą prób czy są jakieś opracowania?

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Myślę że rewelacji ekonomicznych nie będzie ale przynajmniej mam teraz spokój z regulacją nadmuchu. Mogę wsypać inny pellet i nic nie regulować. Za tydzień będę wiedział dokładnie.We wtorki zasypuję zasobnik.

I o to mi też chodzi :) aby przy zmianie pelletu nie bawić się z nadmuchem. Ale jak to będzie czas pokaże :)

Dlatego będę wdzięczny za sprawozdanie i opinię ze spalania z lambdą :)

Opublikowano (edytowane)

Witam @Darek21 ja też sobie sprawiłem prezent na święta i zakupiłem sondę jutro do mnie przyjedzie mam pytanie gdzie zakupiłeś tę obudowę bo szukam i nie mogę znaleźć, ja też od razu zakupiłęm ten króciec co się wspawuje w czopuch do czujnika. Cena podobna jak u Ciebie. Podaj może konkretny model obudowy i gdzie go nabyłeś..

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)

@ Tomek0407 tu http://allegro.pl/sonda-lambda-do-kotla-pieca-fokus-plum-ecolambda-i7071095460.html Jak zadzwonisz i pogadasz to Ciekawych żeczy się dowiesz od właściciela na temat sondy . Oni nie sprzedają żadnego ze swych wyrobów bez sondy.
Dzięki @Darek21 już znalazłem też na portalu.all, też o tym pomyślałem jak Ty z tym nadmuchem , będzie w końcu spokój.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

A co by się stało jak byś ustawił lambdę jak to jest opisane na stronie 45 naszego regulatora.w sprawie nadmuchu.

Opublikowano

Tomek zawartość tlenu dla poszczególnych mocy powinien podać producent palnika. Wysłałem 2 maile i 2 razy rozmawiałem z serwisem Kipi . Obiecali że coś przyślą ale póki co cisza. Najpierw dla mocy maksymalnej tlen dobrałem na 7,5 % bo płomień wydawał mi się najlepszy. Potem znalazłem użytkownika kotła z sondą na youtube, I on mi podał co ustawił serwis tj. 8,5 % dla max. i odpowiednio 10,5% dla pośredniej i 12,5% dla minimalnej. W sumie podobnie ale trochę wyżej co ja ustawiłem. Teraz na mocy maksymalnej mam 8% i już nie będę podnosić.

Opublikowano

No to coś mi się wydaje że znów mi portfel się odchudzi bo już mnie świerzbi żeby zobaczyć jak to będzie pracować z paliwami gorszej jakość. Teraz jeszcze dla lekkiego porównania. Kupiłem kolejny pellet sosnowo dębowy z certyfikatem din. koszt co prawda duży bo 13 zł za 15kg. Pali się pięknie z wykresów kociołek na nim pykał więcej na minimum niż na średniej mocy. A w przypadku łuski nawet zmieszanej z dobrej jakości pelletem kocioł pracuje na średniej mocy rzadko spadając na minimum. O wyłączeniu się i postoju można zapomnieć. Co prawda taka mieszanka pozwoli mi łuskę spalić ale już nie zainwestuję z agropellety.

Opublikowano