Bartus Opublikowano 9 Listopada 2010 #26 Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam , czy ktoś mógłby wrzucić schemat podłączenia zaworu termostatycznego mieszającego do instalacji z cyrkulacją , w tym że ja mam zasobnik z powrotem cyrkulacji w połowie zbiornika ,jako dodatkowe wejście , jest w ogóle możliwe takie podpięcie ? czy jedynie trzeba wpiąć powrót do zimnej wody . Proszę o pomoc . Pozdrawiam Bartpal Cytuj
orzech1976 Opublikowano 15 Listopada 2010 #28 Opublikowano 15 Listopada 2010 Witam , czy ktoś mógłby wrzucić schemat podłączenia zaworu termostatycznego mieszającego do instalacji z cyrkulacją , w tym że ja mam zasobnik z powrotem cyrkulacji w połowie zbiornika ,jako dodatkowe wejście , jest w ogóle możliwe takie podpięcie ? czy jedynie trzeba wpiąć powrót do zimnej wody . Proszę o pomoc . Pozdrawiam Bartpal Tu masz schemat nr 6 instrukcja_VTA300.pdf Cytuj
marekbest Opublikowano 2 Kwietnia 2013 #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam. Odświeżę temat. Sam zastanawiałem sie długo i znalazłem. Sprawa jest prosta. Można zaufac schematom renomowanych producentów. Zalączam schemat od mieszacza ESBE. Taki układ wystarczy, po co mnożyć zawory zwrotne. W momencie, gdy cyrkulacja działa woda trafia przez wejście wody zimnej do mieszacza, stopniowo aż do momentu gdy temp. wyrówna się z zadaną na mieszaczu. Wtedy z cyrkulacji cała woda będzie wpływała jako zasilanie zimnej na zasobnik. DZIAŁA I JEST OK. W sumie wystarczy się chwilę zastanowić. Pozdrawiam użytkowników. Cytuj
wybraniec Opublikowano 8 Listopada 2015 #30 Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam. Ja będę robił cyrkulację na takim schemacie, zobaczymy czy to mi bedzie działać. Dodatkowo jak wszystko się sprawdzi dołożę czasowe i termostatyczne sterowanie pompką cyrkulacyjną. Zegar załącza sterownik regulujący delta T o 6:00 i wyłącza o 24. Sterownik bada deltę między zasilniem cwu a powrotem cyrkulacji. Jeśli delta T większa niż 5C pompa chodzi ,jak nie pompa pracuje. Ma sens ?? Cytuj
kurakk Opublikowano 11 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 11 Grudnia 2016 A jak to się ma do cyrkulacji działającej bez pompki ? Chciałbym obniżyć temperaturę wody idącej na instalację przy zachowaniu temperatury 65 stopni(temperatura kotła) w płaszczu bojlera. Nie zakładałem pompki cyrkulacyjnej, bo podobno w domu podpiwniczonym powinna działać bez i też tak jest, a gdyby coś to zawsze można założyć. Czy montaż takiego zaworu o jakim mowa wyżej rozwiąże mój problem nie zakłócając działania cyrkulacji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi