Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji Do Oceny, Pompa Kotłowa, Ochrona Powrotu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez odpowietrznik,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli przyjmijmy że schemat od Odpowietrznika będzie najlepszym rozwiązaniem.

post-72217-0-25575400-1486051152_thumb.jpg

Teraz pytania techniczne:

Jakie dać średnice rur w obiegach CO CWU KOTŁOWYM?

Czy zawór 3D 1 cal wystarczy czy lepiej zainwestować w rozmiar 5/4 a może i jeszcze większy?

Czy fakt, że obieg kotłowy oraz obieg CO z zaworem 3D są "blisko" siebie nie będzie wpływać negatywnie na pracę pomp w tym układach?

Obieg CWU puścić na oddzielnym zasilaniu z kotła i dać jak najbliżej powrotu z pompy kotłowej a dopiero za nimi powrót z CO?

Całością będzie kontrolował sterownik SKZP-02 zatem będzie mógł obsługiwać mieszacz oraz pompę kotłową.

W domu mam tylko grzejniki bez podłogówki oraz zawory termostatyczne.

Edytowane przez Staszek007
Opublikowano (edytowane)

Średnica rur w obiegu kotłowym oraz podgrzewacza CWU 1" lub Cu 22.Co do wielkosci zaworu 3D(a właściwie jego Kvs) na grzejniki to zależy ona od mocy instalacji grzejnikowej i różnicy temp.pomiędzy zasilaniem a powrotem.Myślę że 1" może być nawet za duży,chociaż są zawory np.z gwintem zewnętrznym 3/4 oraz 1" o tym samym Kvs. Dobór 3D wymaga obliczeń

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Obecnie za zaworem 4D mam ustawioną pompę na 1.9 metra podnoszenia słupa wody i wystarcza to aby grzejniki były całe ciepłe. W momencie instalacji zaworu 3D oraz pompy kotłowej według schematu Odpowietrznika jak ustawić pompy które są na jednym zasilaniu aby jedna nie "kradła" wody drugiej. Ewentualnie jaką zastosować proporcję mocy / wydajności.

Na obieg CO jest pomp 25/1-6 zatem kotłowa jaka powinna być? Tej samej wydajności czy 25/1-4?

Gość Digitrax
Opublikowano

Kotłowa wystarczy najmniejsza i nie będą sobie wody podkradać bo są obiegi zabezpieczone zaworami zwrotnymi.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie materiału z jakiego wykonać całość tej instalacji przy piecu. Mój wykonawca sugeruje całość zmontować na stali zaciskowej. Technika może i nie tania ale wydaje mi się że to chyba dobre rozwiązanie, jaka jest Wasza opinia w tej kwestii?

Opublikowano

Staszek ja też będę poprawiał instalację i dodawał bojler oraz sprzęgło rozdzielacz też zaproponowano mi stal zaciskową dużą zaletą jak do mnie jest szybkość wykonania oraz czystość kotłowni po zakończeniu prac do mnie to przemawia mam też nadzieję że błędy które popełniłem przy budowie mojej pierwszej instalacji już się nie powtórzą i poprawek nie będzie .

Wadą jest jeszcze cena kształtek droższe niż miedź ale bez ognia i bez opalonych ścian.

Ja się na to piszę. pozdrawiam .

Opublikowano

W myśl schematu z postu #26 zastanawiam się nad miejsce montażu odpowietrznika lub odpowietrzników. Jeden będzie w bojlerze (wybór padł na Afriso) natomiast zastanawia się czy nie powinien być jeszcze jeden w okolicy obiegu kotłowego? Pytanie czy to ma sens a jeśli już tak to czy dać go pomiędzy piecem a obiegiem kotłowy czy już za nim?

post-72217-0-69067300-1486305393_thumb.jpg

Opublikowano

kiedyś gdzieś wyczytałem że odpowietrznik powinien być tam gdzie jest w miarę spokojna woda aby mógł wyłapać powietrze jeśli chodzi o twój schemat to tak jak sambor napisał za pompami ,a jeśli masz pompy elektroniczne z funkcją odpowietrzania to na pewno one pomogą się pozbyć powietrza albo po prostu wypchną je do grzejników lub bojlera .

Opublikowano

Rozmawiałem ostatnio z kolegą z Austrii. Austryiakiem i powiedział że oni robią tylko na zaworach 3d bo są sprawdzone i pewne

Opublikowano

To austryjackie gadanie, po prostu wtedy nie ma co spieprzyć ani bawić się w ustawianie - to wygodne i niezależne od zmian stanu instalacji.

Ponadto oni nie mają węgla do którego można taki układ zastosować.

A do pelletu się taki układ nie bardzo nadaje, podobnie jak do mniejszych kotłów

Już kilka razy pisałem - układ z pompą przewałową tylko dla kotłów powyżej 25kW, dodatkowo tam gdzie są dopuszczalne skokowe zmiany temp na powrocie + sterownik obsługujący taką pompę.

Opublikowano (edytowane)

Czyli do kotła 12kw jak?

Bo już nic nie rozumiem układ ze sprzeglem jest zły?

Edytowane przez Hadziajluk
Opublikowano

Witam,

Jutro odbędzie się przeróbka mojej instalacji i  w związku z tym chciałem zapytać Was czy tak jak na rysunku może być? Mam mało miejsca po prawej stronie pieca i muszę usytuować instalację bardziej po lewej stronie pieca. Przez to zwiększy się troszkę ilość wody w obiegu kotłowym i pytanie czy to nie zaszkodzi? Czy wykonać to tak jak na rysunku czy może zrobić krótszy bieg kotłowy i dać go w miejscu króćca bliższego czyli tego na którym jest CWU a CWU "połamać" i dać w miejsce króćca od CO ??

post-72217-0-43109800-1486750439_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak pompa w obwodzie kotłowym jest to długość obw. nie będzie miec znaczenia, choć wg mnie ten obieg kotłowy jest zbędny, ale kto bogatemu zabrobi.

A tak z ciekawości jaka dokładnie pompa będzie tam pracować?

Edytowane przez Griszah
Opublikowano

No pół biedy, wychodzi na starcie 400zł + ok. 25zł rocznie za energię.

Opublikowano (edytowane)

Staszku, pamiętaj że kocioł na paliwo stałe nie lubi huśtawek, im prostsza instalacja tym mniej problemów później.

U Ciebie jest tylko bojler + grzejniki wiec aż se prosi by zrobić to na jednej pompie, dzięki czemu potem kocił będzie pracował np. tak.

post-41218-0-14451600-1486762509_thumb.jpg

a nie tak

post-41218-0-83835000-1486762509_thumb.jpg

Edytowane przez Griszah
  • 3 lata później...
Opublikowano

Schemat z postu #26.

Czy na powrocie z bojlera i grzejników, w miejscu za trójnikiem, a przed trójnikiem pompy krótkiego obiegu, należy zamontować zawór zwrotny czy nie? 

Opublikowano

Zawory zwrotne wg schematu. Więcej nie potrzeba

Opublikowano

Na schemacie nie ma zaznaczonych zaworów zwrotnych, stąd moje pytanie. 

Opublikowano (edytowane)

Aha, no trochę dziwne te symbole zaworu zwrotnego. Ale nie wnikam :)

Moje pytanie wynika z tego, że po zmianie miejsca pompy na powrocie (z powrotu zaworu 4d na typowy krótki obieg), zawór 4d czasem głupieje. Sprawdzę jeszcze termoparą, ale wydaje mi się, że w momencie kiedy pracuje pompa kotłowakotłowa a pompa CO stoi, woda z kotła wraca częściowo do kotła oraz cofa się powrotem na zawór 4d. Nie mam właśnie zaworu zwrotnego na powrocie z 4d.

Edytowane przez magil
Opublikowano

Dlaczego pompa CO Ci się wyłącza? Powinna pracować cały czas.