Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@gmaj22 zobaczę jak to będzie działać wygląda na ok po tej zmianie. Chyba nie zaryzykowal bym żeby założyć ZZ bo będzie powtórka z rozrywki. 

@sambor powiem Ci szczerze, że coraz bardziej ta robota mi się to podoba ;) 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano
7 minut temu, palacz66 napisał:

chyba kolejność i średnica rur miały tu największe znaczenie

Nie demonizujmy tych średnic , kolejność prędzej, ale średnice - to wszystko można było wyregulować na pompach i zaworach.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Wyobraż sobie, że masz na obiegu CO pompę, to wtedy dałbyś ZZ?

To że pompy tam nie masz, bo jest za VTC niczego nie zmienia. Tzn. zmienia o tyle, że jeśli zasilanie/powrót obiegu CWU NIE są podłączone jako pierwsze od kotła, to  ZZ na powrocie za VTC jest niepotrzebny.  Konieczny byłby, gdyby obieg CWU  był pierwszy od kotła.

Edytowane przez gmaj22
  • Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, palacz66 napisał:

powiem Ci szczerze, że coraz bardziej ta robota mi się to podoba

No widzisz, jeszcze 2-3 przeróbki i możesz działać w branży, teorię masz z forum , praktykę na własnej instalacji , klientów pewnie pełno - żyć nie umierać!

Mnie już się nie chce robić, ale ty młody, prężny hydraulik będziesz miał wzięcie w okolicy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sambor napisał:

Nie demonizujmy tych średnic , kolejność prędzej, ale średnice - to wszystko można było wyregulować na pompach i zaworach.

Nic nie dala regulacja żadna ale nie ważne zobaczymy jutro czy jest ok. 

@gmaj22 jutro się odezwę jak to działa jak coś to ZZ nie problem założyć to już pikuś. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano
20 minut temu, sambor napisał:

No widzisz, jeszcze 2-3 przeróbki i możesz działać w branży, teorię masz z forum , praktykę na własnej instalacji , klientów pewnie pełno - żyć nie umierać!

Mnie już się nie chce robić, ale ty młody, prężny hydraulik będziesz miał wzięcie w okolicy.

@palacz66 wcześniej zacznie zarabiać na monetyzacji za "gorący wątek" ;)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@palacz66 Jak dobrze widze to za pompą CO  jest zawór zwrotny ja bym go wywalił ,wtedy ciepło przez VTC będzie przez pompe częściowo przenikać z zasilania i utrzymywać ciepło na powrocie , a co do przeróbki powrotu zpodłogówki to jak już pisał @sambor  zrób 2 wersje

1410478165_POPRAWIONY6.jpg.6b28798de696350b0a98dae50f5d8408.jpg

a co to ? dolewanie wody czy to zawór zwrotny między 3D a pompą podłogówki ?

Opublikowano

@mironwa to co? Była to pompa od kolektorow z ZZ. 

Opublikowano

Jest za pompa ZZ ale i za pompa jest powrót z CW może lepiej niech on tam jest bo bardziej się po miesza. 

Opublikowano

to w takim przypadku  masz pompe CWU  i PODŁOGOWĄ na zasilaniu a CO na powrocie , to może się gryź . Mam jeszcze taki pomysł jak spuścisz wode to na zasilaniu na CO wstawił bym samą pompę  bez ZZ ani różnicowego ( tom z powrotu CO ) , ewentualnie kulowy przed i za pompą i jak nie zda to egzaminu to tylko wstawiasz 180 mm rurke czarną 5/4 cala( w markecie za grosze gotowe ) i wracasz do stanu pierwotnego

• Lubię to 1
Opublikowano

Wtedy pompa CO musiała by być nie na odejściu na CO ale zaraz za kotłem, jeszcze przed trójnikiem do VTC.  Inaczej nici z VTC.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak się składa, że 3D mieszające ( a więc VTC również) działają znacznie lepiej, jeśli są  w funkcji mieszacza a nie rozdzielacza mimo, że w obydwu wypadkach będzie to regulacja tzw. jakościowa (zmiennotemperaturowa).

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Grundfosdaje, daje ale działa i to się liczy! A mnie się podoba. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

A czym się kolega będzie latem zajmował? @palacz66 zamiast ocynku stosuj kształtki czarne albo ten ocynk spal w kotle i będą czarne -na przyszłość szkoda  twoich pieniędzy i nerwów jak CI to ELEKTROLIZA zeżre .Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Pod izolacją wszystkie kształtki  takie same... :)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Izolacja też w takim kolorze więc spoko.

@gmaj22 kolejność rur i średnic dała efekt natychmiastowy, grzejnik grzeje jak trzeba od razu. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano
Godzinę temu, palacz66 napisał:

Izolacja też w takim kolorze więc spoko.

Wrócimy do rozmowy za rok może półtora

Godzinę temu, palacz66 napisał:

kolejność rur i średnic dała efekt natychmiastowy

a powrót z podłogi gdzie wpięty i jak . no właśnie pocoś producenci w kotłach 10kW czy 25kW dają rure minimum 5/4 cala  albo 6/4 cala  lub dwa zasilania i powroty calowe

Opublikowano (edytowane)

@mironwpowrót podłogi wpięty jest bez zmian czyli w powrot CO. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mironw napisał:

no właśnie pocoś producenci w kotłach 10kW czy 25kW dają rure minimum 5/4 cala  albo 6/4 cala 

To stara szkoła aby był przepływ grawitacyjny! , Bez problemu wystarczy 1 rura 1"

Kocioł gazowy 25kW ma wyjścia Cu22 i pracuje bez problemu.

To tylko kwestia regulacji odbiorów i pomp.

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dokładnie tak, przy grawitacji prędkość przepływu oraz opory instalacji wymagały sporo większych średnic.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tu należy pamiętać że istotnym elementem instalacji jest sam kocioł, który do pracy grawitacyjnej musi mieć też małe opory przepływu ,  

Małe opory to prosty mało skuteczny wymiennik w kotle i co za tym idzie niższa sprawność.

Kotły klasy 5 ze względu na wymaganą sprawność mają dużo bardziej rozbudowany wymiennik woda/spaliny,

przez co mają ograniczone możliwości pracy w instalacji grawitacyjnej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zapytam Was jeszcze gdzie powinien być w moim przypadku odpowietrznik automatyczny mam jeden na górze w łazience w najwyższym punkcie drugi przy CWU i zastanawiam się jeszcze czy na dole np w łazience na drabince też powinien być?