Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Na Pellet W Kotle Węglowym - Pomoc W Sterowaniu!

palacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To teraz dopiero wyjdzie prawdziwa moc  i oszczędność w pelecie 

Opublikowano

Już to wszystko jest!

Opublikowano

Witam wszystkich! W grudniu 2016 zamontowałem palnik KIPI 5-20 do kotła GS Heitz 16M. Dom poniemiecki, tzw. "kochówka". Pow. ok. 125 m2. Parter podlogowka+grzejniki, piętro i ganek tylko grzejniki. Sterowanie: grzejniki za pomocą ecoTouch, podlogowka za pomocą czujnika temp. zewnetrznej. Temp. zadana wewnętrzna 22'C, bez obnizen nocnych. Strefa klimatyczna - okolice Olsztyna. Zdalny podgląd i sterowanie przez ecoNet.

Z moich obserwacji po sezonie wynika, ze jednak czeka mnie wymiana kotla i dokładam bufor ciepla. Musze tez dolozyc do mojego komina wklad z nierdzewki (niska temp. spalin) i regulator ciagu kominowego.

Zalaczam wykresy temp. zewnetrznej w tym sezonie. Jakby ktoś byl zainteresowany, to mam jeszcze wykresy temp. mieszaczy kaloryferow i podlogowki.

afbb0d664096b993353d206d58ed1b89.jpg

fca5dafa862b43bfae6a9f17fa4dd33a.jpg

9f10254b74f26179cda1f714daa43107.jpg

cf73a76df1897b24e3b1d2326b5bd67d.jpg

59bc37a21537f1e763ec2feb5390a5e2.jpg

93ee7744e21999c2e7c39dc5cfb48272.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Jak tam w Waszych palniczkach spalanie wychodzi na ta chwilę? Piszcie ile spalacie na dobę i ile m2 jest do ogrzania.

U mnie wychodzi tak:

W sobote 14.10 wsypane 18 woreczków do pełna poszło do dziś 7 worków czyli rewelacja normalnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

W sobote 14.10 wsypane 18 woreczków do pełna poszło do dziś 7 worków czyli rewelacja normalnie.

Pozdrawiam

Sprawdź czy zawór na CO odkręciłeś !!!

Opublikowano

Co kole w oczy cie coś Kolego? Nie możesz przeżyć, że węgla spalasz dwa razy więcej?

PS. Z Jablonnej nie daleko jak coś to zapraszam na oględziny.

Dodam,że w domu temperatura dzienna 22,6 C a nocna 22,3 C

Opublikowano

Coś Ty tam za modyfikacje zrobił , że tak oszczędnie to pracuje muszę się do Ciebie zgłosić po instrukcje. Pozdrawiam

Opublikowano

Przerobiłem instalację i pozbyłem się grawitacji to dało bardzo dużo. Przed przeróbką PALNIK odpalał się ok 12 -14 razy na dobe na tą chwilę ok 5  razy wiec samo to dało oszczędności w ustawieniach też trochę się pobawiłem i pozmieniałem przede wszystkim (dzięki koledze Patrol) chodzi na standardzie a nie na FL. Na pewno zdzwonimy się haha.

Opublikowano

Co kole w oczy cie coś Kolego? Nie możesz przeżyć, że węgla spalasz dwa razy więcej?

PS. Z Jablonnej nie daleko jak coś to zapraszam na oględziny.

Dodam,że w domu temperatura dzienna 22,6 C a nocna 22,3 C

Jakieś żarty Kolego palacz, masz straszny przepał. Ja wrzuciłem do zasobnika 13.10.2017r.

8 woreczków węgla i do dziś spaliłem 3 worki tegoż paliwa. Dodam, że w domu temperatura dzienna 24,1°C

nocą takaż sama. Nic mnie w oko nie kole!!!

Opublikowano

Jakieś żarty Kolego palacz, masz straszny przepał. Ja wrzuciłem do zasobnika 13.10.2017r.

8 woreczków węgla i do dziś spaliłem 3 worki tegoż paliwa. Dodam, że w domu temperatura dzienna 24,1°C

nocą takaż sama. Nic mnie w oko nie kole!!!

A myslalem, ze kole haha. Gratuluję, super wynik ;)

Może przybliż wszystkim co to za czarne złoto i w czym je spalasz?

Opublikowano

My z żoną i dziecmi siedzimy i chuchamy , ogrzewanie wychodzi naprawdę oszczędnie , od września spalilismy garść zapałek .Polecam 8-)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

:D Nie musi przybliżać to widać czym pali i jaki metraż , tak , że te 3 worki to starczyło tylko na podtrzymanie żaru w palniku.

Opublikowano

Mi od 18.07 do dziś kocioł spalił 32 worki ruskiego pelletu czyli okolo 4.61kg dziennie w palniku własnej konstrukcji

Opublikowano

True nie głupoty:) panie inzynierze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli spalanie wyszło tak:zasypane 18 woreczkow 14 października 8.05 a 8 listopada o 16.55 włączył się alarm. Czyli spalanie wyszło na poziomie 10,5kg/24h wiec czego chcieć więcej. Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie teraz wychodzi ok 13kg na dobę

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyniki rewelacyjne. A może ktoś ma dostęp do pelletu z łuski słonecznika na Mazowszu?

Opublikowano

Chyba nie warto tak do końca brnąć w ten słonecznik chyba , że mieszając go z tradycyjnym, aby coś tam uczknąć na oszczędności.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Włożyłem wkład kominowy że stali 1,4404 1mm i myślałem, że pozbędę się pary z komina a tu lipa cały czas jest nie rozumiem czemu? Wkład na ostatnich 3 m ociepliliśmy wełną 3,5mm aby komin się nie wychładzał zbytnio w górnym odcinku. Czy temperatura spalin na wyjściu z czopucha 120 lub 180C nie ma znaczenia para leci. Ma ktoś jakiś pomysł żeby to wyeliminować? Kolega nawet uzupełnił komin keramzytem rowniez nic nie pomogło?

Opublikowano

Para jest w powietrzu, u mnie też widać, a przyjrzyj się kotłom gazowym to nawet kondensaty z wydechem przez ścianę dają parę, ważne aby spaliny był "czyste".

Opublikowano

Ja mam 36,6 i też mi para leci, jak zimno na dworze

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Jest szansa jakoś się pozbyć tego zjawiska? U rodziców obok dom tylko ruszające powietrze widać przy pieco kuchni palone od góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.