Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbował ktoś się dostać do czujnika co w kapilarze kotła? Widziałem tylko kabelki idące w górze na listwie montażowej. Dziwnie się u mnie zachowuje, tj temperatura dochodzi do 60, kocioł przechodzi w podtrzymanie, natychmiast spada do 58 i tak w kółko przez dłuższą chwilę. Powoduje to głupienie kotła (co chwila praca-stop) i przesypywanie węgla. W pid też jakby ciężko miał dobić do zadanej, co przy nikłym odbiorze (36-37st na zaworze) i pompie kotłowej na powrocie jest zastanawiające

Opublikowano

Zmień parametr histerezy kotła na 3-5 stopni - rozwiąże to twój problem ze skokami praca-podtrzymanie.

Dostęp do czujnika+termika jest zaraz za sterownikiem, wystarczy odkręcić 2 śruby i wyciągnąć sterownik, dla ułatwienia można wypiąć 2 złącza molex i wtyczkę RJ i całkowicie wyciągnąć sterownik, ogólnie polecam docisnąć te złącza zapobiegawczo, może to zniwelować tą usterkę z temperaturą.

Opublikowano

Rozumiem że chodzi o te dwie śruby z panelu frontowego?

Zobaczę dzisiaj popołudniu jak wrócę z roboty 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2023 o 06:46, burszuras napisał(a):

Rozumiem że chodzi o te dwie śruby z panelu frontowego?

Zobaczę dzisiaj popołudniu jak wrócę z roboty 

Okej, poruszałem kablami i problem znikł.

Mam pytanie odnośnie dostrojenia pid.

Mianowicie ciężko mi utrzymać kopczyk na pracy minimalnej.

I temperaturę podajnika mam w granicach 45-49. Palę karlikiem, pompa na powrocie jest.

Aktualne nastawy:

Praca 4-7

Przerwa 35-70

Went. roboczy 24-31

Obr. 100-280 z korektą -4 czyli

74-254.

Palnik mam nowy wymieniany w poniedziałek całe palenisko z koroną, ponieważ korona pękła, a palenisko było wypalone od strony wentylatora.

Wszystko uszczelnione na silikonie 1200st.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Praca 3-5, przerwą 30-55, wentylator roboczy 19-27 obroty bez zmian. Współczynnik wentylatora +3

Opublikowano

Dzięki sprawdzę. Współczynnik na plus nie spowoduje większego ognia, wyższej temp spalin i wpadania w nadzór? 

Opublikowano

Nie . Ten parametr działa akurat odwrotnie, długo by tłumaczyć.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 1mps napisał(a):

Nie . Ten parametr działa akurat odwrotnie, długo by tłumaczyć.

Myślałem dokładnie odwrotnie, tj. że, współczynnik na minus - mniejszy wiatr 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jak przedstawisz zwróć uwagę na ten ekran. Możesz podesłać zdjęcia kiedy temperatura zadaną i aktualna są równe i kiedy przebije zadaną 3,4 st przed wejściem w nadzór.IMG20231117154606.thumb.jpg.290e3ab0348e5e069020c7ca590b1c4d.jpg

Opublikowano

Widzę że nie spieszy mi się z podbijaniem temperatury. I tak ma być. Palenisko się chyba wyrównało ?. Jak temperatura podajnika ? Powinna spaść i wąchać się w granicach 33-37 . Ekran główny i zawór ? Może za wcześnie ale interesuje mnie twoja opinia.

Opublikowano

Zrobię jutro rano foto jak wrócę z nocki. @1mps jak to jest że funkcja współczynnika działa odwrotnie niż wskazywała by logika? Zadajesz większe obroty a masz mniejszy nadmuch... Eh strasznie to niejasne a instrukcja to w ogóle jest do tyłka. Jakby nie to forum to w życiu bym do ładu i składu z tym kotłem nie doszedł 

Opublikowano

Wiem że ciężko to pojąć i jak mówiłem dużo by tłumaczyć. Łopatologicznie - kiedy obroty dmuchawy wzrastają wzrastają też obroty przepływomierza wtedy sterownik otrzymuje informację że jest za dużo powietrza w stosunku do podawanego węgla i zwalnia obroty dmuchawy i wice wersja. Proste ? Proste. Tym sposobem uzyskałeś 1 stopień wtajemniczenia.🤣

• Lubię to 1
Opublikowano

W sumie ma to sens, odejmując mu obroty, ciężko ma wysterować dmuchawę dla takich przykładowo 70obr i notorycznie je przekracza wypalając złoże 

Opublikowano

Daj jutro znać jak tam twoje złoże.

Opublikowano (edytowane)

Oto zdjęcia:

IMG_20231118_064545.jpg

IMG_20231118_064532.jpg

Nie przebija, dmucha trochę mocniej, ale podajnik nadal ciepły. Chyba że to wina ciepła w kotłowni, mam co prawda zetke ale z rury 100

IMG_20231118_064514.jpg

IMG_20231118_064523.jpg

Edytowane przez burszuras
Opublikowano

Z tego co widzę raczej jest prawidłowo chociaż nie do końca. Najpierw zgarnij ten obwarzanek z palnika potem lekka korekta współczynnika wentylatora na +2 i zwiększ przerwę max podawania o 2 s na 57.  Powinien być trochę inny płomień a poza tym jeżeli kopczyk będzie większy zwiększ przerwę o kolejne 2. I o obserwuj zmiany. Generalnie wszystko zależy od węgla i musisz się pobawić delikatnie tymi parametrami. Jaki masz ten węgiel , jakie RI. Nie pisałeś jak wygląda paleniska w porównaniu do wcześniejszego. Druga sprawa jaki masz palnik ten z nacięciami na dole czy już z wierconymi otworami.

Opublikowano (edytowane)

Karlik z pgg

Uziarnienie: 5 - 25 mm

Zawartość wilgoci Wtr: 5.0 - 12.0 %

Wartość opałowa Qir: 26 - 28 MJ/kg

Zawartość siarki: ≤ 0.80 %

Spiekalność RI: 0 - 20

Zawartość popiołu: 3-9 %

Zawartość nadziarna: ≤ 5 %

Zawartość podziarna: ≤ 10 %

Teraz byłem w kotłowni, wydaje mi się że kopczyk nadal zapadnięty jak zgarnalem popiół z korony, na pracy minimum. Włączyło się ładowanie cwu to się podniósł. Korona wiercona z fabryki była, wymieniona w stalmarku jest taka sama.

Wprowadze te zmiany i dam znać za parę godzin, ewentualnie jutro.

p.s

Temperatura podajnika teraz 41st

Edytowane przez burszuras
Opublikowano

Po karliku za wiele bym nie oczekiwał. Palę Pieklorzem a to prawie to samo. Piec praktycznie cały czas pracuje na małej mocy stąd ta temperatura podajnika. Niskie nadmuch a tym samym słabe chłodzenie palnika.  Czy czasm nie masz sterownika pokojowego i włączonej opcji w sterowniku- sterowanie pompą c.o. ?

Opublikowano

Jeżeli nie to polecam. W praktyce jeszcze mi się pompa c.o. nie załączyła, działa tylko powrotu, która niejako wymusza grawitację. Efekt taki że ostatnie spalanie dobowe 14 kg razem z bojlerem 140 l. 

Opublikowano

Wystarczy taki zwykły dwustanowy techa? Mam st292v3, działał w ubiegłym roku ale ze względu na brak pompy na powrocie nie sterował pompa co, tylko obniżał temperaturę na zaworze. W sterowanie pompą się nie bawiłem 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy będzie działał. Spróbuj - menu zawansowane- parametry instalacji- zawór - sterownik tech i dalej znajdziesz sterowanie kotłem lub pomoą c.o. po włączeniu tej funkcji że sterownika idzie informacja że jest osiągnięta temperatura pokoju i pompa się wyłączy. Jak się wyłączy będziesz wiedział czy twój ster pokojowy to obsługuje.

17003363099296139029765224151582.thumb.jpg.813a25476ab423937ab38b278edc74d2.jpgMożesz porównać ze swoimi.17003361773317246348654325539229.thumb.jpg.e7ef89620fea6874af24921da645f203.jpg

17003362025811514938684974758080.jpg

Edytowane przez 1mps