Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Vtc

odpowietrznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawór ESBE VTC511/ 55C zaczyna się otwierać od ok 52C - czyli w sam raz dla kotła węgowego.

50C znamionowego to trochę za mało, zaczyna się otwierać od 45C u tyle możesz mieć na kotle.

PS

Jeden z kolegów na forum ma zaw VTC 45C , otwierający się od około 38C - producent rząda 55C na kotle , wg mnie to strata kasy

Opublikowano

Oczywiście, że nie potrzeba, ale wtedy musisz utrzymać na kotle ok 70C i tyle podać na grzejniki a wtedy wraca ponad 50C.

I jest git.

Czyli jak masz głowice na grzejnikach i palisz 70- 75 to nie potrzeba 3D ani 4D w celach ochrony.

Opublikowano

Dzięki za info.Zastanawia mnie tylko to co jest podane w danych ESBE odnośnie zakresu działania tego zaworu.

tak jakby 53-63stopie

A czy nie jest on za duży dla kotła 12kW co może mieć jakieś ujemne skutki w działaniu?może wystarczyłby VTC serii 300?on jest do kotłów o mocy do 30kW wg danych producenta

post-32948-0-49580100-1482846119_thumb.jpg

Opublikowano

Czy sprawdzałeś doświadczalnie jakie są przepływy takich zaworów podczas otwierania przy pompie np 25/40?

Oraz jak długo trwa czas otwarcia takiego zaworu podczas zwykłej pracy kotła?

Opublikowano

Ja mam kocioł 12kW i VTC 55st i uważam że jest w sam raz. On nie działa tak że na powrocie będzie cały czas min 55 st bo po 1 nie przy każdej temp jest on w takim samym stopniu otwarty(przy 55st ZACZYNA się otwierać, a pełne otwarcie następuje przy 65 st (temp otwarcia +10st) i po 2 czas jego otwarci/zamknięcia też jet określony (nie pamiętam - 3 min chyba). To sprawia że najniższa temp powrotu(przynajmniej w mojej instalacji) to ok 42 st(czujnik nie przylega 100% idealnie bo jest na kolanie więc powiedzmy że przekłamuje o 2-3 st. co daje ok 45 st). Tak więc w momencie gdy zawór jest otwarty a z instalacji spłynie chłodna woda z układu to zanim termostat zareaguje i zamknie zawór temp spada do 45. (w stopce macie link do sterownika to możecie zerknąć na wykresy)

Opublikowano

Ja mam kocioł 12kW i VTC 55st i uważam że jest w sam raz. On nie działa tak że na powrocie będzie cały czas min 55 st bo po 1 nie przy każdej temp jest on w takim samym stopniu otwarty(przy 55st ZACZYNA się otwierać, a pełne otwarcie następuje przy 65 st (temp otwarcia +10st) i po 2 czas jego otwarci/zamknięcia też jet określony (nie pamiętam - 3 min chyba). 

Jak masz oryginalnego ESBE . a nie Regulusa lub Herza czy Honneywella to on się otwiera ok 5C poniżej temp znamionowej.

Czas otwierania też zależy od temperatury przed zaworem, jak podasz temp trochę wyższą niż te znamionowe to będzie się otwierać powoli - nawet i 10min , natomiast jak podasz z 10C więcej niż znamionowa temp to otworzy się szybciej.

Wielokrotnie to ćwiczyłem na VTC w obiegu z ciepłomierzem / przepływomierzem i to widać bardzo wyraźnie na wydatku pompy.

np mój zawór VTC 511, 60C zaczyna puszczać od 56C ale pełne otwarcie ma przy około 69C.

Pompa zaczyna start przy ok 46C - w celu wyrównania temp na krótkim obiegu, w samym kotle,

Jak pompę włączę od 60C to zawór otworzy się szybciej - przy ok 66C.

Tak jest w moim układzie ładowania bufora z kotłem DS.

Opublikowano

To sprawia że najniższa temp powrotu(przynajmniej w mojej instalacji) to ok 42 st(czujnik nie przylega 100% idealnie bo jest na kolanie więc powiedzmy że przekłamuje o 2-3 st. co daje ok 45 st). Tak więc w momencie gdy zawór jest otwarty a z instalacji spłynie chłodna woda z układu to zanim termostat zareaguje i zamknie zawór temp spada do 45. (w stopce macie link do sterownika to możecie zerknąć na wykresy)

To cię pocieszę inny z was, jak już pisałem , ma VTC 45C i powrót od 34C do 45C wzwyż, co jest całkiem bezsensowne 

Regulusy są szybsze, jeden z kolegów na forum ma Regulusa 55C i nie schodzi powrotem  poniżej 50C, a grzeje prawie 400m2

Opublikowano

Mi to nie przeszkadza bo tą minimalną temp powrotu 45 st zawsze mam.

A przy jeszcze pytanko odnośnie działania zaworu - czy jest taki moment że złącze B(od zasilania kotła) jest całkowicie zamknięte? Tzn czy przy otwarciu na instalację jest jakiś minimalny przepływ na krótkim obiegu czy ten odcinek jest zamknięty?

Opublikowano

Ja mam zawór w funkcji mieszania więc wychodzi na to że 3% przepływu jest. Pytam bo u siebie mam wszystkie grzejniki z termostatami. Niby na podłogówce(RTL) jest zawsze przepływ ale we wczesnym sezonie(temp ok 10 st) podłogówki jeszcze nie odkręcam. Dobrze że jest przepływ na krótkim obiegu w razie zamknięcia wszystkich termostatów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.