Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co To Za Węgiel

Panstan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wziąłem próbkę węgla od lokalnego sprzedawcy, węgiel bez certyfikatu i nie da rady dowiedzieć sie jego pochodzenia, kilka osób chwaliło węgiel,wziąłem na próbę wiadro 20 L,dopiero jutro próba.

czy możliwe jest określenie skąd pochodzi wegiel? Cena 560/ t , nigdy takiego nie widziałem,zawsze kupowałem polski wegiel,zresztą u nas na składach przeważa wegiel ze Śląska. Węgiel dość twardy,czarny,granulacja orzech I tylko że jakby płytkowy rozbite plastry,nie bryłkowy.

aa7741ec2ee5d738med.jpg

a6bb5a4110a99aefmed.jpg

Opublikowano

Rosyjski, z kopalni odkrywkowej, surowy, bez żadnej przeróbki. Będzie dużo przerostu, kamieni i popiołu. Max. 23Mj/kg. Na przełamaniach widać, jaki jest matowy (szczególnie drugie zdjęcie).

Tak między nami, to co dobrego można kupić na początku sezonu za 560zł/t daleko poza Śląskiem? Ale sprawdź, może się mylę.

Opublikowano

tak podejrzewałem przy tej cenie ale,nigdy nie paliłem rosyjskim,u nas polski wegiel Piast  ok 720 PLN,Bobrek 820, z KHW tez ponad 700. Sprawdzę dopiero jutro,dziekuję za odpowiedz

Opublikowano

Jutro zdam relację, wspomnę tylko że zdjecia wyszły mi troche niewyraźne,ale węgiel ów jest twardy,po upadku na beton nie kruszy się,jest czarny,budowa plastrów warstwowa,

Opublikowano

Na pewno nie czeski. Rosyjski

Opublikowano

Rozpaliłem drewnem,a przy 60*C dorzuciłem wiaderko [10L; 7kg?wegla],trzymał kocioł temperaturę ok 4,5-5h, pewnie Rosyjski jak zauważyli koledzy wczesniej. Paliło się ok, wegiel trzymał stale zadane 58*C. Temp. zewnętrzna 0st,kocioł DS,palę zwykle z dodatkiem drewna, powyższa próba tylko węgiel wrzucony na żar z podpałki.

Popiół i kilka kamieni przedstawiam poniżej. Cena 560 PLN/tona, czy sie opłaca trudno powiedzieć...

post-6808-0-20907300-1481117880_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jak napisałem. Rosyjski, bez żadnej przeróbki. Nie wziąłbym tego w życiu.

Opublikowano

Myślę, że to taki jak mój. Przynajmniej popiół podobny.

Palę tym trzeci sezon.

W tym roku zdecydowanie mniej kamienia, wcześniej miałem szufelkę dziennie.

Popiołu dużo - to wada przy paleniu ciągłym w dolniaku.

Kaloryczność porównywalna z piastem.

Przyzwoicie się tym pali w okresach przejściowych, pod warunkiem palenia cyklicznego. Wtedy popiół jest sypki (przerosty kruszą się same).

Przy jednokrotnym zasypie warstwa popiołu nie zatyka mi palnika.

Cenowo wychodzi w użyciu podobnie jak bobrek (cena/kaloryczność). Paliłbym tylko bobrkiem, ale jest dla mnie za mocny na wiosnę i jesień.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja też zakupiłem na próbę 100 kg węgla rosyjskiego. Groszek rosyjski to bliżej mu do polskiego orzecha zaś orzech to jakiś mutant orzech przynajmniej z wielkości. Węgiel świadomie zakupiony na składzie gdzie właściciel nie ściemnia że ma polaka za 600 zł - plus za szczerość dla klienta. Obecna cena ruska dla północnej części województwa świętokrzyskiego to groch po 520, orzech po 590 kostka nie sprowadzana bo są bryły gigantyczne ale w ofercie jest po 620.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wrzuciłem groszek? Mokry bo mokry i zmarznięty do kozy szamotowej bez większych problemów zajął się on ogniem i pali się. Z tego co widzę na chwilę obecną wizualnie wypala się prawie do końca, popiół jest też poprawny.

Oficjalnie jest to wg papierów ze składu węgiel z Kuzbasu. Moc chyba 24 kj/kg. Na dziś to tyle. Jutro pakuję na full ruska do pieca i zobaczymy ile ten jegomość wytrzymię

Opublikowano

W swoim dziś podstawowym reaktorze napaliłem od góry mieszanką około 15 kg grochu ruska i dwóch łopat flotu.

Wnioski: zapala się szybciej (no bo to nie węgiel typu 33 choćby Jankowice które trzymam na dłuższe palenie). Spiekanie praktycznie zupełnie nie występuje, ilość popiołu wagowo obstawiam na góra 10% (rano konkretniej idzie oszacować po kompleksowym czyszczeniu), wizualnie popiół jest przepalony do zera, konsystencją przypomina popiół z samego flotu extra puszysystość tylko koloru bardziej siwo-białego.

Opublikowano

Spalanie: nieznacznie większe niż w porównaniu do dobrych mocnych polskich 33 ale zdecydowanie mniejsze niż do węgli marki no name oferowanych powszechnie pod "przykrywką polski węgiel" . Subiektywna ocena Kuzbasa rosyjskiego węgla sortu groszek a właściwie to może odpowiednik orzech PL. Stawiałbym go powyżej czystości i kultury spalania nad Bogdanką ale mocą mu jej ustepujacą nieznacznie bo nieznacznie ale jednak.

Nie wiem czy ten węgiel nie jest lepszy od Piasta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.