huhra Opublikowano 15 Listopada 2016 #1 Opublikowano 15 Listopada 2016 witam.męczarni z nowym kotłem ciąg dalszy...nowy kocioł, miało być ciepło i ekonomicznie...... wyszło ja zwykle - nie dogrzewa powrotuzawór 4D - 5/4"A - zasilanie z kotła (hydraulik zrobił 1" - kocioł trzymał wysokie temp, które dało się jedynie zbyć 3biegiem na pompie i 4D otwarty na full na instalacje, powrót mimo wysokich temp. nie był dogrzany)przerobiłem na 6/4" jest lepiej ale mimo kręcenia 4D nie dogrzewa kotłaB - zasilanie na instalacje 1"C - powrót z instalacji 5/4"D - powrót do kotła 5/4"króćce w kotle 6/4"grawitacja i zawór różnicowy 2"przykład (odczyty z termometrów): kocioł 80, zasilanie na pompie 75, powrót 30tylko nie piszcie o ustawieniach zaworu 4D bo już to przerobiłem na wszystkie sposobyod 10 do 7 - temp. powrotu się nie zmienia, temp. zasilania grzejników mogę zmniejszyć (różnicę temp. tak jakby trzymał w kotle)od 6 do 4 - odcina zawór 4D wszystkie rury stygnąod 3 do 0 - powrót grzeje, zasilanie odcięteczy koncepcja dorobienia bypassu do powrotu z instalacji ma sens i będzie działać, po drodze zawór kulowy lub grzybkowy i w celu regulacji ilości wody "dogrzewającej" (szukałem jakiejś automatyki ale te co są to cena zaporowa) a to ma być trochę po kosztach 1. 2. 3.
konopka Opublikowano 15 Listopada 2016 #2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Prawdopodobnie źle ustawiona głowica zaworu
Przemyslaw85 Opublikowano 15 Listopada 2016 #3 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zachodzę w głowę co autor chciał uzyskać skoro działa tu grawitacja i to ona ci w bardzo dużym stopniu wychładza powrót. Z pieca idzie wprost na zawór różnicowy, a przed nim podbierane jest na zawór 4D. Już więcej byś zyskał stosując pompę kotłową. Czyli z tego podbierania na pompę a z niej na powrót do pieca.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2016 #4 Opublikowano 15 Listopada 2016 Tu wszystko psuje zawór różnicowy. Po kiego grzyba on?
odpowietrznik Opublikowano 15 Listopada 2016 #5 Opublikowano 15 Listopada 2016 Jest przeredukowane zasilanie z kotła na zaw.4D na 1"(tam gdzie zawór bezpieczeństwa) zdj.nr.1 Po drugie instalacja nie spełnia norm bezpieczeństwa
mybox Opublikowano 15 Listopada 2016 #6 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zainteresowałem się tematem, bo też mam "zimny" powrót. Też mam zawór 4D tylko zainstalowany trochę niżej od kolegi (niska piwnica). Odległość między zaworem 4D a powrotem to jakieś 65cm. Przy 55'C zasilania 30-35'C na powrocie. Za zaworem 4D na grzejniki idzie 38'C. Zawór pracuje na siłowniku średnio w granicach 4-ki czyli więcej powinno ciepła wracać do powrotu a nie wraca. Sadzy mam bardzo dużo i to mnie najbardziej martwi. Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby utrzymać wyższą temperaturę na powrocie bez dodatkowych kosztów. Wykorzystałem pompę CWU do wymuszenia cyrkulacji. Kocioł na 50'C i ganiam wodę bez przerwy przez stojący bojler 220L. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
odpowietrznik Opublikowano 15 Listopada 2016 #7 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zawór 4D to złe rozwiązanie.Też się wpusciłem w ten kanał.Zamontowałem go pierwszy i ostatni raz)(za późno trafiłem na to forum :angry: ) Co drugi post to problemy z 4D.Sor nie doczytałem że zasilanie z kotła zostało przerobione) ale oczywiście podtrzymuje "po drugie"z postu #5)
konopka Opublikowano 15 Listopada 2016 #8 Opublikowano 15 Listopada 2016 Mam 4d już kilka sezonów i bardzo sobie chwalę.Ale sam zawór to niewiele,reszta zależy od dobrego sterownika,ja mam pogodówkę Sieger S55A.No i oczywiście pompa małego obiegu/kotłowa/,bez niej 4d nie spełnia swojej roli w 100%. mybox,jak najbardziej dobre rozwiązanie,u mnie też obieg grzania cwu chodzi wspólnie z kotłowym,przy 50 na piecu powrót powyżej 48
romano909 Opublikowano 15 Listopada 2016 #9 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zawór grawitacyjny powinien być za zaworem 4D. Też będę taki montować i na wszystkich schematach zawór grawitacyjny i pompa jest za zaworem 4d. Zobacz sobie schemat w DTR kotła MPM DS
romano909 Opublikowano 15 Listopada 2016 #10 Opublikowano 15 Listopada 2016 schemat podłączenia zaworu 4D
Gość Digitrax Opublikowano 15 Listopada 2016 #11 Opublikowano 15 Listopada 2016 Romano "olej" ten zawór 4D bo inaczej dołączysz do osób, które tu wracają z problemami w jego funkcjonowaniu. Są lepsze sposoby regulacji temp. obiegu CO i zapewnienia wysokiej temperatury powrotu kotła.
romano909 Opublikowano 15 Listopada 2016 #12 Opublikowano 15 Listopada 2016 Digitrax możesz podsunąć jakiś pomysł. Wcześniej myślałem o zaworze 3D ATV ale mi go odradzili.
huhra Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #13 Opublikowano 15 Listopada 2016 Prawdopodobnie źle ustawiona głowica zaworu raczej dobrze ustawiona Zachodzę w głowę co autor chciał uzyskać skoro działa tu grawitacja i to ona ci w bardzo dużym stopniu wychładza powrót. Z pieca idzie wprost na zawór różnicowy, a przed nim podbierane jest na zawór 4D. Już więcej byś zyskał stosując pompę kotłową. Czyli z tego podbierania na pompę a z niej na powrót do pieca. w czasie pracy pompy, działa grawitacja? co kryje się pod hasłem pompa kotłowa? przecież jest pompa Tu wszystko psuje zawór różnicowy. Po kiego grzyba on? z tego powodu że występuje w dtr kotła i zaleca go producent, pozatym instalacja jest jeszcze z czasów kiedy nie montowano pomp i wszystko śmigało na grawitacji. teraz też chodzi, ale grawitacją grzejniki są różnej temperatury Zawór grawitacyjny powinien być za zaworem 4D. Też będę taki montować i na wszystkich schematach zawór grawitacyjny i pompa jest za zaworem 4d. Zobacz sobie schemat w DTR kotła MPM DS Mój kocioł Defro Optima 30Kw i w moim dtr jest inaczej DTR DEFRO DTR MPM DS Romano "olej" ten zawór 4D bo inaczej dołączysz do osób, które tu wracają z problemami w jego funkcjonowaniu. Są lepsze sposoby regulacji temp. obiegu CO i zapewnienia wysokiej temperatury powrotu kotła. jeśli są takie sposoby, proszę o przedstawienie co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta?
huhra Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #14 Opublikowano 15 Listopada 2016 Po drugie instalacja nie spełnia norm bezpieczeństwa A jak powinny być prawidłowo zainstalowane zabezpieczenia? Kocioł nie posiada dodatkowego wyjścia na zawór bezpieczeństwa W DTR Derfo (producenta) na schemacie wogóle nie ma zaworu bezpieczeństwa Instalacja jest z naczyniem otwartym
Gość Digitrax Opublikowano 15 Listopada 2016 #15 Opublikowano 15 Listopada 2016 Producenci w swoich DTR piszą bzdury jakoby zawór 4D jest idealnym rozwiązaniem. Te ich dyrdymalstwa podważy każdy biegły gdyby odmówili uwzględnienia gwarancji. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest montaż pompy kotłowej (wystarczy 25/40) łączącej bezpośrednio wyjście kotła z jego powrotem. Powrót zawsze dogrzany będzie bez względu na obciążenie kotła przez instalację.
Gość miki1212 Opublikowano 15 Listopada 2016 #16 Opublikowano 15 Listopada 2016 Większość problemów z 4D to brak zrozumienia jak on działa, po drugie wystarczy sensownie palić w kotle i żaden 4D nie jest potrzebny a wy zamiast o temperaturę na grzejnikach i swój komfort martwicie się o temperaturę jakiegoś powrotu
mybox Opublikowano 15 Listopada 2016 #17 Opublikowano 15 Listopada 2016 Ja się martwię o temperaturę powrotu, bo na nią zwalam ilość sadzy w piecu.
huhra Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 15 Listopada 2016 Producenci w swoich DTR piszą bzdury jakoby zawór 4D jest idealnym rozwiązaniem. Te ich dyrdymalstwa podważy każdy biegły gdyby odmówili uwzględnienia gwarancji. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest montaż pompy kotłowej (wystarczy 25/40) łączącej bezpośrednio wyjście kotła z jego powrotem. Powrót zawsze dogrzany będzie bez względu na obciążenie kotła przez instalację. teoretycznie tak, ale kopać się z koniem w pozwach cywilnych, czy przeciętnego obywatela na to stać? czy ta pompa kotłowa na powrocie byłaby jedyną w instalacji czy na zasilaniu powinna być druga? Większość problemów z 4D to brak zrozumienia jak on działa, po drugie wystarczy sensownie palić w kotle i żaden 4D nie jest potrzebny a wy zamiast o temperaturę na grzejnikach i swój komfort martwicie się o temperaturę jakiegoś powrotu sensownie palić tzn? 95stopni? ja się martwię, bo niedogrzewa kotła i zbiera się dużo syfu, smoły i sadzy
romano909 Opublikowano 15 Listopada 2016 #19 Opublikowano 15 Listopada 2016 raczej dobrze ustawiona zawor_4D_1..jpg w czasie pracy pompy, działa grawitacja? co kryje się pod hasłem pompa kotłowa? przecież jest pompa z tego powodu że występuje w dtr kotła i zaleca go producent, pozatym instalacja jest jeszcze z czasów kiedy nie montowano pomp i wszystko śmigało na grawitacji. teraz też chodzi, ale grawitacją grzejniki są różnej temperatury Mój kocioł Defro Optima 30Kw i w moim dtr jest inaczej DTR DEFRO dtr_defro.jpg DTR MPM DS dtr_mpm_ds.jpg jeśli są takie sposoby, proszę o przedstawienie co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta? W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.
romano909 Opublikowano 15 Listopada 2016 #20 Opublikowano 15 Listopada 2016 raczej dobrze ustawiona zawor_4D_1..jpg w czasie pracy pompy, działa grawitacja? co kryje się pod hasłem pompa kotłowa? przecież jest pompa z tego powodu że występuje w dtr kotła i zaleca go producent, pozatym instalacja jest jeszcze z czasów kiedy nie montowano pomp i wszystko śmigało na grawitacji. teraz też chodzi, ale grawitacją grzejniki są różnej temperatury Mój kocioł Defro Optima 30Kw i w moim dtr jest inaczej DTR DEFRO dtr_defro.jpg DTR MPM DS dtr_mpm_ds.jpg jeśli są takie sposoby, proszę o przedstawienie co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta? W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.
Gość Digitrax Opublikowano 15 Listopada 2016 #21 Opublikowano 15 Listopada 2016 Nie będzie ok. Ale dobra to Wasze kotlownie/instalacje, wasze pieniądze, więc jak to mówił Jurek Owsiak "róbta co chceta" i do poczytania w następnym sezonie lub może jeszcze i w tym w temacie pt "pomocy 4D nie działa" lub coś w tym stylu B)
henryk1953 Opublikowano 16 Listopada 2016 #22 Opublikowano 16 Listopada 2016 jeśli są takie sposoby, proszę o przedstawienie co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta? Kolego jak juz powołujesz się na DTR-kę to przynajmniej ją przeczytaj.Podaj w którym miejscu jest napisane że obowiązkowo musisz montować zawór,4D .O tym jak możesz zabezpieczać temperaturę powrotu kotła pisze na stronie 13 DTR-KI.Tam zawór 4D jest wymieniony na ostatnim miejscu. Defro Optima + Optima Komfort io.pdf
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2016 #23 Opublikowano 16 Listopada 2016 A jak powinny być prawidłowo zainstalowane zabezpieczenia? Kocioł nie posiada dodatkowego wyjścia na zawór bezpieczeństwa W DTR Derfo (producenta) na schemacie wogóle nie ma zaworu bezpieczeństwa Instalacja jest z naczyniem otwartym Na rurze bezpieczeństwa do naczynia otwartego nie powinno być żadnej armatury a u Ciebie jest zamontowany zawór różnicowy. Hm... 30kW to chyba jakaś rezydencja typu Biały Dom ;) albo nawet mały domek ale bez okien)
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2016 #24 Opublikowano 16 Listopada 2016 Mam 4d już kilka sezonów i bardzo sobie chwalę.Ale sam zawór to niewiele,reszta zależy od dobrego sterownika,ja mam pogodówkę Sieger S55A.No i oczywiście pompa małego obiegu/kotłowa/,bez niej 4d nie spełnia swojej roli w 100%. mybox,jak najbardziej dobre rozwiązanie,u mnie też obieg grzania cwu chodzi wspólnie z kotłowym,przy 50 na piecu powrót powyżej 48 Jeszcze z pompą kotłową to OK(o ile takową obsługuje sterownik kotła, na moje pytanie zadane na forum czy taka pompa może być sterowana przez niezależny termostat póki co nikt mi nie odpowiedział :( ) ale przecież mozna to zrobić sporo taniej i skuteczniej od zaw.4D+pompa )
hajtaler428 Opublikowano 16 Listopada 2016 #25 Opublikowano 16 Listopada 2016 Pompą kotłową może sterować niezależny termostat przylgowy jeśli sterownik jej nie obsługuje. A w tym schemacie autora z układem otwartym to ochrona powrotu jest za pomocą zaworu 3d stalotemperaturowego 55st a ten zawór 4d to niw wiadomo po co tam jest tym bardziej że są głowice na grzejnikach P.S. Z tego co widać na zdjęciach to grawitacja i tak Ci teraz nie działa bo powrót z CO idzie od sól kotła do góry do zaworu 4d. Jeżeli miałoby to działać to musiałbyś śpiąc powrót CO z powrotem kotła na wysokości wejścia i tam ręczny zawór otwierany do pracy na grawitacji. W,takim układzie jak teraz zawór różnicowy jest bezużyteczny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.