Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Net jest, doczekasz się i Ty :)

Dobrze wiedzieć, że pali mu ładnie. Skalibrujecie podajnik, to zapadnie wyrok :P

Opublikowano

Programator CWU wyłącza pompę CWU w wybranym przedziale czasowym. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem niż obniżanie temp.CWU

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No parę fotek z RECO - hmm sąsiad ma jednak czyściej niż w moim Kielarze :)

Ładnie się spala a to po bokach to łapie mu o krawędź  bo ma blisko, krawędzi retortę ale samo się rozpada i spada. Mówi, że tak elegancko mu się w tym kotle jeszcze nigdy nie paliło .

post-25873-0-22031000-1491845552_thumb.jpg

post-25873-0-98577700-1491845561_thumb.jpg

post-25873-0-95449600-1491845570_thumb.jpg

post-25873-0-31926800-1491845579_thumb.jpg

post-25873-0-55577500-1491845590_thumb.jpg

post-25873-0-24913300-1491845616_thumb.jpg

post-25873-0-84634600-1491845623_thumb.jpg

Opublikowano

Programator CWU wyłącza pompę CWU w wybranym przedziale czasowym. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem niż obniżanie temp.CWU

Też myślę, że to dobre i wystarczające.

Opublikowano

No parę fotek z RECO - hmm sąsiad ma jednak czyściej niż w moim Kielarze :)

Skopiuj ustawienia, może się poprawi ciut :rolleyes:

Opublikowano

To oczywiście prawidłowe rozwiązanie.

Tak, ale sterowniki (ecoal/Bruli) stosują obniżenie temperatury CWU w wybranych strefach i stąd "przyzwyczajenie" do tej opcji.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Skopiuj ustawienia, może się poprawi ciut :rolleyes:

Hmm może - kotły podobne - dmuchawy też podobne. No ale on ma retortę 50 kw a ja 25 kw i jeszcze jedna różnica to w RECO po obu stronach na wysokości retorty jest dodatkowy stalowy wymiennik a u mnie jest tylko blacha. No i jego kocioł teraz  trochę jednak grzeje i pompa CO chodzi mu wg. regulatora pokojowego a u mnie pompa CO stoi a kocioł głównie jest w podtrzymaniu, grzeje CWU i trochę dogrzewa grawitacyjnie.

Jednak gdy kocioł normalnie grzeje i jest odbiór ciepła to jest czyściej :) 

Opublikowano
...gdy kocioł normalnie grzeje i jest odbiór ciepła to jest czyściej

Tak, to prawda. Ale na moim powinno się dać zminimalizować brudzenie, masz dopalanie i takie tam... Pokombinuj, albo olej - to nie zawody ;)

Opublikowano

Eeee aż tak do tego nie podchodzę - wiadomo, że nie zawody - ale jak sobie o tym moim monstrualnym wymienniku czasem przypomnę to o nim myślę, że taki mało czysty i łapie pył ze spalania jak lep nad muchy. 

Kocioł może ze mną być tylko do 2028 roku bo później zgodnie z ustawą antysmogową  musi być klasa V itp itd :(

Parę fotek jak to teraz u mnie wygląda i temat czystości w mojej kolumbrynie na razie zamykam - patrząc na fotki to jednak ja tak bardzo jak sąsiad Kielara nie wyczyściłem :) to też trzeba wziąć pod uwagę :)

post-25873-0-92719900-1491851351_thumb.jpg

post-25873-0-15627200-1491851364_thumb.jpg

post-25873-0-33109400-1491851375_thumb.jpg

post-25873-0-60304500-1491851389_thumb.jpg

Opublikowano

Tragedii nie ma... Weź też pod uwagę, że macie różne węgle.

A zapomniałem zapytać... zaglądałeś na jego komin ? Nie powinno być żadnego dymka, a jak jest ?

Opublikowano

Dymka nie ma - a widzę dokładnie bo patrzę z góry :)

Opublikowano

cz.p to na penzyji :) przesiadłeś się na mikro helikoptera musiałbym też tak zrobić z kuli trującego mnie sąsiada z chęcią bym mu wrzucił wiadro betonu do komina :ph34r:

Opublikowano

Heh - znam takich co sypali sąsiadom do komina piasek :)

Opublikowano
beton-samochod-zemsta.jpg

Zabetonował auto żony. Powód zdumiewa

najpierw komin

aa później

takie cosik mnie zadowoli z śmierdzącym sąsiadem :lol:

Opublikowano

Chyba nie bedziecie skakac po kominach sasiadów z betonem wygodniej miec taniego drona z cienka blacha u spodu i siadac na dymiacym kominie tylko takie zabawy moga sie skonczyc tym ze kogos zaczadzicie a chyba tego nikt nie chce . Lepiej wybrac sie do sasiada i wytłumaczyc mu jak czysto spalac paliwa stałe albo dostarczyc  mu ulotki ;)  :D

Opublikowano

Brak dymu, to i inne niespodzianki mogą się przydarzyć... nie dalej jak tydzień temu wpadło do mnie dwóch panów z Taurona, sprawdzali dokładnie instalację.

Rzekomo ktoś "uprzejmie doniósł", że chyba kradnę prąd, bo z komina się nie kurzy, mróz był, a my sobie wierzyć pozwalaliśmy :blink:

Opublikowano

Nie ma jak dobry sąsiad :(

Opublikowano

No tu nie mam dobrych sąsiadów, każdy sobie rzepkę skrobie.

A ten "najlepszy" to chyba ślepy, bo tak zupełnie nic to zaś nie było. Jak był mróz, to widać było że coś leci, chyba para...

Opublikowano

zależy jak sie patrzy- jak za kominem tło ciemne -chmury las itp to widać że papieża wybierają cały czas B)

a z drugiej strony mam szwagra -nigdy nie widziałem NIC pali retopalym od zawsze

Opublikowano

wesołych i zdrowych świąt wielkanocnych smacznego jajka mokrego dyngusa  życzę dla wszystkich obecnych i przyszłych wkręconych w poprawne spalanie węgla w naszych chatkach- verbomatowców :)

Opublikowano

Również dla wszystkich

Opublikowano

post-26963-0-11726600-1492203632_thumb.jpgpost-26963-0-53394000-1492203485_thumb.jpg 

Opublikowano

Burza - brak prądu to i sterownik stoi - :( uuuu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.