Gość vmilo Opublikowano 31 Marca 2017 #1226 Opublikowano 31 Marca 2017 Może kiedyś znowu przejadą, byle mnie nie złapali jak gościa kawałek dalej.. bez portek :blink: A tak wygląda 3,75t szczęscia :P tak w losowo wybranym worku: a tak prezentuje się Retopal w pełnej krasie:
Animus Opublikowano 31 Marca 2017 #1227 Opublikowano 31 Marca 2017 Nie mogę... w ścianach jest 5cm wełny, ale tak źle założona, że nie spełnia swojej funkcji. No i wyklucza użycie styro na zewnątrz. Nie chcę w zgnitej chałupie siedzieć, już wolę trochę więceju spalić, i więcej za prąd na klimę dać. A skąd pewność że źle założona?
Gość vmilo Opublikowano 31 Marca 2017 #1228 Opublikowano 31 Marca 2017 Widziałem. W 94 roku na wsi, taka technologia to było coś jak lot w kosmos - murarze nie wiedzilei jak sie za to zabrać, klęli na czym świat stoi. Wszystkie narożniki i łączenia wiązane są po staremu, czyli na zakładkę. Poza tym mam kilka m2 mostków termicznych...
Animus Opublikowano 31 Marca 2017 #1229 Opublikowano 31 Marca 2017 Czyli wiązania cegłą, a ta wełenka mogła też stracić swoje właściwości z powodu braku wentylacji. W takiej sytuacji najlepiej rozebrać ścianę osłonową 12 cm i wywalić wełnę, a w to miejsce wbudować 12-15 cm styropianu. Sąsiad tak tu robił, zostało mu kupę cegły białej, postawił z niej garaż. Dom wygląda ładnie, bo okna się "nie schowały" jak przy ocieplaniu ścian jednowarstwowych.
Gość vmilo Opublikowano 31 Marca 2017 #1230 Opublikowano 31 Marca 2017 Ściany są z pustaków "czechowickich" 20/5/10, czyli cały pustak, wełna, połówka. No a narożniki budowali bez wełny.. a i płyty były lane równo z końcem murów, nadproża też. Trzeba nową warstwę i już. Może kiedyś się zrobi :rolleyes:
bernard Opublikowano 31 Marca 2017 #1231 Opublikowano 31 Marca 2017 to my są dwóch R co mamy taką technologię -ja mam w pustce styropian mielony z opakowań silników fiatowskich każdy róg domciu jest zimny-i przy oknach jest tak samo-masakra
Animus Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #1232 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Ściany są z pustaków "czechowickich" 20/5/10, czyli cały pustak, wełna, połówka. No a narożniki budowali bez wełny.. a i płyty były lane równo z końcem murów, nadproża też. Trzeba nową warstwę i już. Może kiedyś się zrobi :rolleyes: Jeżeli to taka technologia i izolacja szczątkowa to możesz potraktować ścianę zewnętrzną jako jednorodną i założyć styropian. :)
marw Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #1233 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 No nie wiem. Faktycznie jeżeli to zakryje styropianem to ta wełna w ścianie faktycznie może zgnić. O ile już nie gnije. Skoro taką technologię wykonania mieli to pytanie czy jest odpowiednia izolacja ściany od dołu. Z wełną tylko masa kłopotów przy złym wykonaniu... Jak dla mnie styropian i piana poliuretanowa. Ta druga opcja szczególnie na poddasza idealna, mostów termicznych brak.
Gość vmilo Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #1234 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Rajmund może dać styropian, i nic się złego nie stanie. Ja nie mogę, bo problemy byłyby prawie gwarantowane. Zostanie jak jest i już. Nie narzekam, nie marznę, jest OK.
bernard Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #1235 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 wystarczyło by nałożyć styropian z naddatkiem tam gdzie są słupy betonowe i przy każdym oknie a i domek by dostał wigoru w wyglądzie no ale jest ale ja to mam w D na strychu położyłem dawno cieniutki styropian bodajże 4cm ale razy 2 z przekładką plus płyty paździerzowe - *** sprawa tzn jak ktoś pisze o 10 czy 15 cm ociepleniu na strychu - po prostu szkoda kasy ogólnie to jest tak nie ma zdrowia to i chęci brak ale palniczek sobie ustrugam do erbeerka w tym roku co to wełny na ścianach zewn była przykryta panelami z blachy- częściowo waliłem ł34 starą przeróbkę wegla -piast w lędzinach-po prostu smród wilgoć it
czp01 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 #1236 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Jak ustawię pracę kotła na tryb 'LATO" to jest równoznaczne z tym, że pompa CO jest cały czas programowo wyłączona ? To skoro wywołałem tą pompę CO - to jak przy normalnej pracy kotła wyłączyć programowo pompę CO tak aby się w ogóle nie włączała ? :)
energotop Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor #1237 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Tak. W trybie LATO pompa CO jest odłączona. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 6 Kwietnia 2017 #1239 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 To skoro wywołałem tą pompę CO - to jak przy normalnej pracy kotła wyłączyć programowo pompę CO tak aby się w ogóle nie włączała ? Jest ciągła lub cykliczna. Ma być też OFF ?
czp01 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 #1240 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Przy okresach przejściowych jak robi się cieplej to zazwyczaj pompę CO wyłączałem bo była zbędna gdyż wystarczało mi samo dogrzewanie grawitacją. Tu ją trochę oszukuję i podnoszę jej wysoko temperaturę załączania skoro nie ma jednak OFF :)
czp01 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #1242 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 No i o to chodzi :) To już dwie sprawy: 1. Temperatura obniżona dla CWU, 2. Możliwość wyłączenia pompy CO, :)
Gość vmilo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1243 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tylko nie bardzo rozumiem po co obniżona CWU. Możesz na czas nieużywania wyłączyć pompę programatorem. Co daje obniżanie temperatury ?
Kijasr Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1244 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Pewnie chodzi o to by ba noc i wciagu dnia bylo obnizona o kilka stopni a na czas kapania podwieczor dzwignac
czp01 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1245 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Właśnie to o tą noc zazwyczaj chodziło. No przecież wiesz, że tak miałem dotychczas na wszystkich poprzednich sterownikach, że ta możliwość obniżenia CWU istniała. Kopii o to nie kruszę ale jakby było to nie zmieniałbym przyzwyczajeń :)
Gość vmilo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1246 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ale jak nie zużywasz wody w nocy, to chyba się nie wychładza ? Czyli nie powinien dogrzewać ? Tak mi się zdaje, ale może się mylę.
czp01 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1247 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Bojler coś tam się wychładza tak myślę :)
czp01 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1248 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 No ale przecież to ta możliwość obniżonej temperatury CWU nie jest taka znowu istotna. Najważniejsze kiedy będzie NET. Wiem wiem, że robią ale i tak się pytam :)
Gość vmilo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1249 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Próbowałeś programator odpalić ? Kreska na dole - pompa nie będzie pracować, na górze - będzie pracować. Klikanie z poziomu stera trochę upierdliwe, ale da się zrobić. Może nie trzeba utrzymywać jakiejś tam niższej temp, a wystarczy włączać w określonych godzinach ? Net - jak Ci mówiłem kiedy się spotkaliśmy - będzie gdy skończą i przeniosą fufufu na właściwy serwer. Prawdę mówiąc, nie wiem kiedy to nastąpi. Mnie jakoś neta nie brakuje, nie tęsknię.
czp01 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #1250 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja jakoś się przyzwyczaiłem,że klikam na smartfona i widzę co w kotle no i tego mi w tym zakresie brakuje. Z pozytywów sąsiad i jego kocioł RECO są zadowoleni :) - dzisiaj jak go namierzę to sprawdzę, czy ma w komorze czyściej ode mnie, - mówi, że tak dużo mu nie spalił jak go testował na załączonej pompie bo po zasobniku wychodzi, że mniej no ale to dopiero przy następnym zasypie musi sobie skalibrować właściwie i wpisać ile mu faktycznie podaje. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.