Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba już wiosna to pozostanie nam uskuteczniać tylko tryb CWU lato :)

Opublikowano

Zdjęcie poniżej:

t3tF-4v.jpg

Nareszcie spala prawie jak u mnie. Z rusztem wodnym to sukces, ale to wpływ chyba dodatnich temperatur - wiosna.

Opublikowano

Chyba już wiosna to pozostanie nam uskuteczniać tylko tryb CWU lato :)

Niop.. na to wygląda.

Opublikowano

Z rusztem wodnym to sukces, ale to wpływ chyba dodatnich temperatur - wiosna.

Jak nie jak tak :rolleyes:

Opublikowano

...

Delikatnie czyściej jest nalotu identyczna ilość jednak się rozjaśnił. Co do ilości spalanego węgla powinienem napisać że jest na podobnym poziomie. Żeby jednoznacznie stwierdzić że jest mniej musiał bym obydwa sterowniki odpalić w identycznych warunkach lub mieć ciepłomierz...

Miałem takie same odczucia. Nalotu podobna ilość, tyle że zdecydowanie jaśniejszy. Powoli dochodzę do wniosku że syfi tak samo jak inne stery, tyle że czarne pudruje unoszoną najdrobniejszą frakcją popiołu i optycznie wygląda to w kotle lepiej. Wniosek wydaje się tym bardziej uprawniony że przez parę godzin pod koniec moich testów, kiedy prowadził ponownie rynnę w zakładowym Skamie, miałem na nim zapięty analizator - ale taki prosty, wskazujący tylko udział tlenu w spalinach, zawartość CO, zawartość CO w przeliczeniu na 10% tlenu w spalinach, NOx i sprawność, bez pyłów. Porównywaliśmy wyniki Verbo i SPP. Pomimo szarości w kotle szału nie było. CO w przeliczeniu na 10% tlenu w spalinach miał dość znacząco wyższe od SPP, sprawność wychodziła podobnie, NOx też. Nie zmienia to faktu ze ster pali skutecznie, radzi sobie z różnymi opałami od miałów po mojego pomysłu mixy, nie kopci, nie grzeje rury, nie wyrzuca niedopału i trzyma fajnie zadaną. 

Opublikowano

....miałem na nim zapięty analizator - ale taki prosty, wskazujący tylko udział tlenu w spalinach, zawartość CO, zawartość CO w przeliczeniu na 10% tlenu w spalinach, NOx i sprawność, bez pyłów. Porównywaliśmy wyniki Verbo i SPP. Pomimo szarości w kotle szału nie było. CO w przeliczeniu na 10% tlenu w spalinach miał dość znacząco wyższe od SPP, sprawność wychodziła podobnie, NOx też.

Na ES swego czasu były foty z XAM7000, zawartość tlenu w okolicach 8%, tlenku w okolicach 600ppm, a bruli "robił" 11% O2, i pod 2000ppm.

Na Vero w Kutnie, na palniku typu durszlak, zrobił podobnie, ale trzeba było się pomęczyć.

Fajnie, że SPP spala lepiej, pozostaje pogratulować i życzyć dalszych sukcesów :)

Opublikowano

Jednak miałem na kompie jakieś fotki z XAM. Nie ma tak jak napisałem wyżej, ale co nieco jest.

Opublikowano

Szału nie robi... listbox'y różnej wielości, chyba że na telefonie mi się tylko tak wydaje , texbox'y również, texbox obok kosza zasypowego wepchnięty na chama. O menu z lewej strony nie wspominam. Wrzucić to w hamburger menu i więcej miejsca się zrobi.

Opublikowano

Nie zrozumieliśmy się wiem że to nie wersja na telefon ale ja zdjęcie oglądałem w telefonie i wyżej wymienione elementy wydają mi się różnych wielkości. Wieczorem zobaczę to zdjęcie na kompie.

Opublikowano

To też nie napisałem że jest OK, tylko że "już jakoś to wygląda" :P

Opublikowano

Niooo. Temperatury już jakoś wyglądają ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Używa ktoś trybu priorytetu CWU - bo coś mi z nim nie chodzi jak trzeba.

Wyczyściłem kocioł i postanowiłem wypróbować tryb priorytetu CWU. 

Włączyłem więc priorytet pompy CWU i uruchomiłem sterownik. Start pomp CWU i CO ustawiony był na 40 st C.

Tymczasem sterownik uparcie po przekroczeniu 40 st C włączał pompę CO a nie CWU i tak parę razy się bujał - temperatura spadała pompa się wyłączała znowu mijało 40 st C i znowu włączała się pompa CO a CWU nie. 

Dziwne - może coś skopałem w ustawieniach a może to jakiś bugs .

Na razie się poddałem i sterownik chodzi w trybie lato CWU i jest ok a centralne dogrzewa mi tylko grawitacyjnie :(

Opublikowano

Hej.

Sprawdź w menu instalatora, ustawienia pompy CO, CW i cyrkulacji, czy nie masz za wysoko ustawionych temperatur załączania pomp. Przy taki niskiej zadanej, trzeba to pewnie poprzestawiać.

Opublikowano

Zadaną CO mam na 49 st C a załączanie pomp CO I CWU na 40 st C ale jeszcze  to na spokojnie posprawdzam :)

Opublikowano

Może energo się odezwie, wiem że używał. Ja nawet nie mam pompy CWU B)

Opublikowano

No teraz działa - za chwile dam link do ustawień jakie mam -  coś tam pewnie wcześniej poklikałem za dużo ha ha :)

Teraz jeszcze sprawa pompy CO - jak w menu instalatora - parametry pompy CO  ustawiłem  Praca z RTW na cykliczną  - to znaczy, ze i bez RTW bo nie mam to pompa też pracuje cyklicznie - przynajmniej u mnie tak jest.

Kurde szkoda, że jeszcze nie ma netu bo nie mogę jej wyczaić czy faktycznie się włącza :)

Opublikowano

U mnie to chodziło bez zastrzeżeń, ale testowałem to w grudniu tylko jako opcję ponieważ jade na jednej pompie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Teraz jeszcze sprawa pompy CO - jak w menu instalatora - parametry pompy CO  ustawiłem  Praca z RTW na cykliczną  - to znaczy, ze i bez RTW bo nie mam to pompa też pracuje cyklicznie - przynajmniej u mnie tak jest.

Tak, można włączyć RTW żeby pompa pracowała cyklicznie, nawet gdy fizycznie nie występuje. Ster "widzi" wtedy stycznik RTW jako rozwarty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.