Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do kolegi Oldek dom 290m 7 ton pelletu w tamtym roku na sezon grzewczy zbiornik CWU 250l same grzejniki dom nieocieplony z 43r tylko wełna 25cm na strychu - pellet kupiłem po 580 2 tony reszta po 650 .

Opublikowano

Ja przez pierwsze dwa tygodnie po założeniu palnika na pellet nie wiedziałem co mam zrobic z czasem Zapomnialem o popiele i czarnych lapskach. Inna sprawa, ze 700-800 zeta za tone sprasowanych trocin to trochę dużo...

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak prawdę powiedziawszy nie chę poruszać tematu wyższości świąt
Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi. Napisałem że dziwi mnie

cena tony sprasowanch trocin o kaloryczności 19MJ do tony węgla o kaloryczności 28MJ.

@RobikF a ja coś około 200 kwadrat ogrzewałem ok 7 tonami miału w cenie 450 zł.

I nie chce się domyślać kto herbatkę z żoną pije w wełnianych skarpetach

a kto na bosaka.

Opublikowano

W niektórych rejonach Polski palenie miałem i mokrym drzewem zakończyło się. To dobrze i źle, gdyż ceny węgla poszły z tego powodu w górę. Z drugiej strony może będziemy czyściejszym powietrzem oddychali.

A tak przy okazji jak zaoszczędzisz na opale to później na leki wydasz. Na jedno wyjdzie ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tak prawdę powiedziawszy nie chę poruszać tematu wyższości świąt

Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi. Napisałem że dziwi mnie

cena tony sprasowanch trocin o kaloryczności 19MJ do tony węgla o kaloryczności 28MJ.

@RobikF a ja coś około 200 kwadrat ogrzewałem ok 7 tonami miału w cenie 450 zł.

I nie chce się domyślać kto herbatkę z żoną pije w wełnianych skarpetach

a kto na bosaka.

No to pojechałeś mi po rajtuzach hehe :)

Opublikowano

Kolego Oldek zaloz nowy temat pod tytulem jak przekonac peleciarzy aby powrocili do wegla? Temat jest taki Jak Kupujecie Dobry Pellet i tego sie trzymajmy o weglu jest w innym temacie.

Jakieś mylne wnioski kolega wyciąga z treści mojego postu. Czy choć słowo napisałem o przekonywaniu kokokolwiek

na cokolwiek? Pisałem o cenach. Mogę jednak dopisać że w cenie pelletu, jest z pewnością

> niż 50% energii wytworzonej z węgla.

Opublikowano

Ci co mają pellet nigdy już nie wrócą do tego smrodu i brudu nie ma takiej opcij!!! Ja mam dom 180m2 piwnica,parter,i poddasze pierwszy rok mnie wyszlo 3200zł niema tragedi wiec polecam pellet!!!! Wiem że każdy chwali swoje ale w domu w którym wcześniej mieszkałem był piec na wszystko i wiem jak to wygląda!!!!

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z zasypowcem racja, z podajnikiem tak źle nie jest ale dupy nie urywa, suszarni bielizny bym w kotłowni nie zrobił :D .

Z peletem na pewno jest wygodniej i częściej. Chociaż jestem zadowolony ze swojego kotła i instalacji to i tak przejdę na gaz jak tylko podjadą rurą, minuty się nie będę zastanawiał, na razie trzeba się jeszcze pomęczyć ;)

Opublikowano

Oldek, po co wkładasz kij w mrowisko? :) Pelleciarze raczej się nie pchają w wątki o cenie węgla na 2017r, powodzenia z węglem za jakiś czas życzę.

Ostatnio przenosiłem w białej firmowej koszuli 50 worków pelletu, na niczym ani śladu :) Towar po 500zł/tona. Dwa testowe worki spalały się obiecująco.

Na przyszły sezon ugadujemy się z "sąsiadami" i będziemy na spółkę szukać 24t, zobaczymy co da się znaleźć,

Opublikowano

Dobra cena - przy odpowiednim  ustawieniu kotła super :)

Opublikowano (edytowane)

Kolega Marwol pali pelletem w palniku retortowym i nie narzeka. Więc mit o kaloryczności węgla czy „eko” groszku powoli znika. Porównując czeski groszek 20-23kJ z pelletem max -19kJ Kocioł o mocy 75kW zużycie groszku 150kg/24h, zużycie pelletu 100kg24h pomimo mniejszej kaloryczności.

Z tego nasuwa się jeden wniosek: ktoś ludzi ***!!!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Marwol ma palnik retortowy ? a kiedy zmienił?

Opublikowano

a sprawdzałeś kaloryczność tych pelletów?? 

Witam! Pellet firmy Stelmet - Olimp ma kaloryczność 18 MJ/kg, z kolei pellet Lava 17.8 MJ/kg. Posiadają one następujące certyfikaty: FSC (Lava oraz Olimp) oraz ENPlus A1 i DINPlus (tylko Olimp).

Andrzej Wysocki

eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Opublikowano

Witam! Pellet firmy Stelmet - Olimp ma kaloryczność 18 MJ/kg, z kolei pellet Lava 17.8 MJ/kg. Posiadają one następujące certyfikaty: FSC (Lava oraz Olimp) oraz ENPlus A1 i DINPlus (tylko Olimp).

Andrzej Wysocki

eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Czyli brak certyfikatu na Lava powoduje,że nie mamy gwarancji na kaloryczność?