Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Drogo. 999zł z wysyłką.

 

Lokalnie moge kupić po 890 (jak dwie tony to dostawa gratis)

 

We wrześniu płaciłem chyba po 850 z dostawą.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Fajna ta stronka ale dla mnie trochę drogo, choć 580zl za tonę z piachem to słabo....

 

Wyliczyła mi 3,31 tony na sezon i że to mnie wyniesie 2800 zł....

 

Jeszcze raz się dam chyba oszuks

 

Miał ktoś coś takiego jak w załączeniu....?d87d11301d3c638d8fb7e0d55f73b466.jpgab598a7bb854d20fd6f519c3f61e5743.jpg

 

Yasek

Opublikowano (edytowane)

Od tego kolesia co mi sprzedał biomasę z piachem jak widać ma różne worki zależy co klient potrzebuje.... Dał mi 20 worków w ramach rekompensaty i na mrozy co by nie czyścić tak często palnika...

 

Yasek

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

Za wskazówkami Sambora polecam kilkudniowy test wody - na pleśń w jednym przypadku trzeba było poczekać co najmniej 8 dni... a woda konkretnie zabarwiła się po prawie 2 dobach.

na zdjęciu pellet zgodnie z info od dostawcy z czystej trociny iglastej, a drugi też iglasty + kilka % odpadów stolarskich;

jeden pochodzi nawet z oznakowanych worków z certyfikatem EN1 A1;

po wrzuceniu oba poszły od razu na dno, natomiast wersja prawa zaczęła przybierać formę kalafiora już po 45sek od zatopienia, wersja lewa po kilku minutach;

 

 

 

post-39997-0-37291800-1484211182_thumb.jpg

post-39997-0-80877000-1484211188_thumb.jpg

post-39997-0-80216800-1484211205_thumb.jpg

post-39997-0-09119900-1484211236_thumb.jpg

post-39997-0-42243400-1484211243_thumb.jpg

post-39997-0-31279900-1484211264_thumb.jpg

post-39997-0-26587100-1484211274_thumb.jpg

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

też jestem ciekawy co dodali, ale już przez sam fakt, że się długo "skalafiorowywał" wiadomo, że czysta trocina to nie była;

zapach wody ciężki do opisania, woń podchodząca jakby od czegoś słodkiego - moje pierwsze skojarzenie fermentacja/wino... z kolei suchy pachniał ładnie;

może to zboże zaatakowane jakimś grzybem;

 

przy tym drugim widać wyodrębnione odpady stolarskie, ale ona są już też zauważalne w samym granulacie (tu przynajmniej plus dla dostawcy za szczerość)

 

warunki na zewnątrz szybko się zmieniają i porównywanie spalania nie byłoby obiektywne przy 10 workach;

porównywać mogę jedynie pod kątem popiołu/osadu po kilku dniach palenia - ten po lewej (certyfikowany) bardziej zasyfiał (czarny osad), z tego po prawej zostawał jasnoszary pył i to jego bym wybrał mimo tych iluś % odpadu;

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś sąsiad dał mi garść Barlinka mówił że się super spala jakiś taki dębowy.... Jak włożyłem do wody to z pół dnia leżał zanim się kalafior zrobił a ten co miałem w ubiegłym roku palił się dobrze a jak tylko wodę zobaczył to w kalafior się zamieniał, ten z piachem co mam teraz też długo się kalafiorowal może to jest dobry test:

 

 

kalafioruje się od razu w wodzie znaczy dobry biorę

 

Yasek

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

to by pasowało,myślałem jeszcze o przerobie buraków :)... najlepiej by było wysłać 1L takiej oranżady do analizy;

a z tym certyfikatem to kolejny dowód na to, że worek przyjmie każdy napis, bo kontroli nad produkcją z zewnątrz nie ma chyba żadnej

Opublikowano

chyba tylko o $, bo klient zapłaci więcej za "certyfikowany" towar

Opublikowano

po pozostawieniu palnika bez obsługi na co najmniej 24h okazało się, że pellet noname (czyli prawy z fotki) tworzy solidne spieki, które ciężko palcami skruszyć - pierwszy raz miałem przypadek, że spiek uniemożliwił rozpalenie pelletu; po odkuciu tego tworu (bo nie można tego nazwać odkurzeniem) było już ok; korekty nadmuchu nic nie dawały;

ostatecznie skreślony, bo cena nie jest tak atrakcyjna, żeby pchać się w to na dłuższy czas :/

Opublikowano

Czy jest możliwa w pelleccie taka kaloryczność:

Kalorycznosc:19,564 GJ/Mg

Z drewna rosyjskiego?

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Drewno jest drewno. Nieważne gdzie rośnie. Problem pojawia się podczas jego obróbki, a w przypadku pelletu co się wsypie do mieszalnika podczas produkcji.

Może mój przypadek był odosobniony, ale pellet ukraiński, który kupiłem podobno miał wartość energetyczną 5,2 kWh Niby było Ok po namoczeniu bo same trociny. Szybko robił się "kalafior". Jednak pellet nie chciał tonąć i woda po kilu dniach była brązowa, ciemno brązowa.

 

Ruscy i Ukraińcy podobnie jak wielu producentów w Polsce sypie to co znajdą na podłodze. Potem robią się koszmarne spieki.

 

Dzisiaj zasypuję zasobnik nowym pelletem poleconym przez znajomego.

Na razie po namoczeniu jest Ok. Dzwoniłem do producenta (produkują deski sosnowe i modrzewiowe) i podobno z tego surowca również pellet.

Zobaczymy jak będzie.

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

No i po spaleniu pelletu zostają takie cuda a miał być taki piękny haha. Co w nim musi być, że zostają takie sklejone spieki?

post-56498-0-59915600-1484737780_thumb.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Przydałaby się próba z wodą .

Jak takie spieki nie przeszkadzają w pracy palnika a paliwo jest tanie to nie ma się co tym tak przejmować.
Z pelletem - jak z dziewczyną - jest kłopotliwy i kapryśny w obsłudze, ale jak trzeba to potrafi dobrze dać. ;)

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Robiłem próbę z wodą i niby nie wyglądał na zasyfiony choć ten ciemny miał co nieco ciemnego czegoś.

Opublikowano

Są producenci co sprzedają pellet w zwykłych workach nie dziurkowanych?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.