MietekS Opublikowano 10 Marca 2016 #1 Opublikowano 10 Marca 2016 Zadałem to pytanie wcześniej w innym moim wątku dotyczącym wymiany pieca elektrycznego na węglowy zasypowy w układzie zamkniętym, ale ponieważ nie było odzewu, więc zapytam jeszcze raz w tym dziale, chyba bardziej odpowiednim: czy poniższy schemat jest prawidłowy? Czy może mają Koledzy jakieś uwagi? I pytanie 2-gie: w grzejnikach mojej instalacji nie ma zaworów. Czy może tak zostać, czy trzeba je zamontować?
MietekS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #2 Opublikowano 24 Marca 2016 ... Czy może mają Koledzy jakieś uwagi na temat poprawności schematu? I pytanie 2-gie: w grzejnikach mojej instalacji nie ma zaworów. Czy może tak zostać, czy trzeba je zamontować? Widzę (będąc obserwatorem Forum), że inni Koledzy zadający podobne pytanie dostają odpowiedzi. Może ktoś zechce i na temat tego schematu wypowiedzieć się?
sambor Opublikowano 24 Marca 2016 #3 Opublikowano 24 Marca 2016 Może być, tylko zaw 4-D zamontuj zgodnie z zasadami pracy grawitacyjnej, Więcej jest w poście 1 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19810-zapewnienie-ochrony-powrotu-na-kocio%C5%82/page-1 grzejniki mogą zostać bez zaworów termo, ale lepiej jest je zamontować. Zaw różnicowy za zaw 4-D zbędny.
MietekS Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 29 Marca 2016 Teraz po konsultacjach z producentem (chociaż zastrzega się on, że w fachowcem w dziedzinie instalacji nie jest) schemat wygląda tak: Proszę również o odpowiedź w poniższym temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21492-minimalna-średnica-przewodu-kominowego/
MietekS Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 29 Marca 2016 Doczytałem się, że zawór różnicowy przydaje się (zadziała) w instalacji przystosowanej do pracy grawitacyjnej. U mnie (chyba) taka sytuacja nie ma miejsca.
MietekS Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Ponieważ milowymi krokami zbliża się termin instalacji pieca (p2ar), zadam (odnośnie schematu) pytanie (mam nadzieję) ostatnie: który schemat jest lepszy, górny, czy dolny? W schematach obecne są jeszcze zawory różnicowe, ale zgodnie z sugestią Kolegi Sambora nie będą zainstalowane. A może ktoś z Forumowiczów ma lepszy (sprawdzony) schemat?
hajtaler428 Opublikowano 21 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2017 przy schemacie z zaworem 4d brak pompy na CO Schemat z zaworem 3d jest ok i lepszy od instalacji z 4d tylko potrzeba wtedy zaworów termostatycznych na grzejnikach
Gość Digitrax Opublikowano 21 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dla mnie oba schematy są złe. W pierwszym występują dwie pompy: jedna na wyjściu kotła druga na jego powrocie - jaki tego sens ? Drugi schemat z zaworem 4D także zwalony ponieważ obie pompy znajdują się po stronie kotłowej zaworu a w kierunku instalacji CO nie ma żadnej. Najprościej będzie jak obieg grzejnikowy podłączysz za zaworem 3D za którym będzie pompa CO i dalej grzejniki. Będziesz mieć regulację temperatury grzejników. Drugą pompę zastosowałbym do obiegu kotłowego czyli połączył bezpośrednio wyjście kotła z jego powrotem. Zapewni to gorący powrót kotła i optymalne warunki jego pracy. Przed każdą pompą obowiązkowo filtr skierowany sitkiem do dołu.
hajtaler428 Opublikowano 21 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Rzeczywiście - nie zauważyłem tych pomp przy samym wyjściu z kotła. Tak powinien wyglądać schemat o którym mówi kolega powyżej nie potrzebne zawory termostatyczne na grzejnikach - temperaturę regulujesz zaworem 3d(np esbe typ VTA) Tak z zaworem 3d do ochrony powrotu, potrzebne zawory na grzejnikach. Zawór 3d stałotemperaturowy np esbe VTC Tak z zaworem 4d.(niezalecany) Prawdopodobnie pompa w obiegu kotłowym będzie potrzebna a w tym układzie wychodzi to samo co pompa kotłowa + 3d (schemat powyżej) Oczywiście trzeba uzupełnić filtry, zwory zwrotne i odcinające
MietekS Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor #11 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dla mnie oba schematy są złe. W pierwszym występują dwie pompy: jedna na wyjściu kotła druga na jego powrocie - jaki tego sens ? Drugi schemat z zaworem 4D także zwalony ponieważ obie pompy znajdują się po stronie kotłowej zaworu a w kierunku instalacji CO nie ma żadnej..... Ja przepraszam, ale w każdym schemacie występuje tylko jedna pompa.
hajtaler428 Opublikowano 21 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 21 Stycznia 2017 No na schemacie u Ciebie są dwie a co w myślach to nie wiemy, dlatego trzeba być dokładnym jak zamieszczasz schemat
odpowietrznik Opublikowano 21 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Ale chyba VTC powinien dostać zasilanie z kotła na środkową odnogę zgodnie ze strzałkami na zaworze?
hajtaler428 Opublikowano 21 Stycznia 2017 #14 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Oczywiście - zawór 3d trzeba podłączyć zgodnie z instrukcją.
MietekS Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor #15 Opublikowano 21 Stycznia 2017 No na schemacie u Ciebie są dwie a co w myślach to nie wiemy, dlatego trzeba być dokładnym jak zamieszczasz schemat No rzeczywiście, dopiero teraz zauważyłem tę drugą pompę na wyjściu z kotła. Dlatego też (na szczęście) dałem schematy do oceny. Ja jestem dopiero na etapie nauki.
MietekS Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor #16 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Ale chyba VTC powinien dostać zasilanie z kotła na środkową odnogę zgodnie ze strzałkami na zaworze? Czy muszę na grzejniki zakładać zawory termostatyczne? Niektóre grzejniki nie mają żadnych zaworów.
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2017 #17 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jak dasz zaw 3-D termostatyczny na powrocie to zawory termostatyczne na grzejnikach są wskazane, gdyż będzie na nich taka temp jak na kotle.
Gość Digitrax Opublikowano 21 Stycznia 2017 #18 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Więc w tym przypadku lepiej jak zawór 3D z pompą CO będzie grzać grzejniki już do temperatury ustawionej na zaworze a pompa kotłowa zabezpieczy powrót. NIe trzeba będzie zaworów termostatycznych na grzejnikach. Prawdę mówiąc na instalacji przy grzejnikach nic nie będzie trzeba robić.
kmuap Opublikowano 21 Stycznia 2017 #19 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Przyłączę się tematu z jednym pytaniem. Jest możliwe, że przy zamontowaniu zaworu 3-D dla ochrony powrotu, będzie to działać bez pompy a tylko na grawitacji, np przy średnicy 1,5"?
kmuap Opublikowano 21 Stycznia 2017 #21 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jeżeli u mnie system działa grawitacyjnie, z trzema pionami i założonymi zaworami termostatycznymi na grzejnikach, gdzie te trzy piony rozchodzą się z jednego miejsca i powroty łączą się w jednym miejscu. Jeżeli dołączyć by do powrotu zawór 3-D i połączyć z zasilaniem (tak jakby stworzyć 4 pion), to chyba powinno to działać? Tak piszę ponieważ będę musiał wymienić kocioł, a w nowych wymagana jest ochrona powrotu, a nie chcę montować pompki.
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2017 #22 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Nie twórz nowych praw fizyki chłopie! To o czym piszesz nie będzie działać prawidłowo. Jak masz wszystko na grawitacji , to niech tak zostanie, wtedy ochroną powrotu jest sama grawitacja.
kmuap Opublikowano 21 Stycznia 2017 #23 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Fakt, po co zawór 3-D. Wystarczyłoby połączyć rurką np. 3/4" lub lepiej 1" zasilanie z powrotem, wtenczas dogrzewałoby to powrót, jednak bez możliwości regulacji temperatury? Producenci żądają konkretnej minimalnej temperatury powrotu, dlatego tak sobie kombinuję. Kompletnie nie mam doświadczenia w instalacjach, dlatego napisz mi , dlaczego grawitacja sama w sobie zabezpiecza kocioł?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2017 #24 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Widać, że leń jesteś - wystarczy wpisać w forumowa wyszukiwarkę odpowiednie słowa i wyskoczy ponad 100 tematów o tej ochronie Np ten https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2997-grawitacja-a-zabezpieczenie-powrotu-kotla/ Ta dodatkowa rurka nie jest potrzebna, może zakłócić obieg grawitacyjny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.