Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator Pokojowy, Czy Czasowy I Głowice Termostatyczne?

tomtomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mieszkanie na jednym poziomie - 3 pokoje, kuchnia, łazienka. Ogrzewanie węglowe + bufor (1300l).

Zastanawiam się jakie sterowanie zrobić:

1. Regulator pokojowy z programowaniem tygodniowym (załączający pompę obiegową), na grzejnikach zawory termostatyczne (może z wyjątkiem pokoju dziennego w którym będzie regulator).

2. Wyłącznik czasowy, który będzie załączał pompę obiegową w ustalonych godzinach + zawory termostatyczne na grzejnikach.

W przypadku 1 mogę bez problemów obniżać temperaturę na noc i dzień gdy nikogo nie ma w domu, jednak nie gwarantuje mi to do końca ciepłej łazienki na wieczór (która najszybciej się wychładza, a wszystko jest na jednym obiegu), oraz zapobiega niepotrzebnej pracy pompy obiegowej i wychładzania wody w 12m pionie przechodzącym w ścianie klatki schodowej. Minusem też jest to, że wystarczy aby kilka osób usiadło w pokoju - temperatura się podniesie i reszta domu wychładza się.

W 2 przypadku temperaturę regulowały by zawory termostatyczne na grzejnikach, a programator czasowy włączał by pompę o ustalonych godzinach. Plusem takiego rozwiązania jest ustawienie czasu tak aby łazienka (na czym bardzo mi zależy) była ciepła wieczorami. Minusem na pewno konieczność częstego przeprogramowywania czasu załączania pompy (aby nie chodziła zbyt długo i niepotrzebnie) w zależności od pogody, którą ostatnio ciężko przewidzieć. Niewielkie możliwości obniżania temperatury na noc.

Co byście mi doradzili? A może jakieś inne rozwiązanie (koniecznie proste i niedrogie ;) )

Opublikowano

O tym nie pomyślałem.

Coś godnego uwagi i w rozsądnej cenie? Co ile trzeba wymieniać baterie?

Opublikowano

Ciekawa opcja. Zamontował bym takie może w sypialniach. Sprawdza się to dobrze w użytkowaniu. Zapewne też zasilane jest z baterii - często trzeba je zmieniać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.