Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie Zaworu 4D

hajtaler428

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile rury od naczynia będzie ciepłe zależy od ilości wody jaką podgrzejesz - jak się nie grzeje układ za zaw 4-D to znaczy że woda nadmiarowa -idzie w naczynie przelewowe.

Zaw zwrotny jest nie potrzebny , już to ustalaliśmy - więc po co go montujesz?

Poprawiasz tylko rurę do naczynia!

Opublikowano

Troche zgłupiałem,pisał mi gmaj22 ,że bez ZZ pompy pracując równolegle będą walczyc o wodę..Dobra ,w takim razie Sambor nie będę montował ZZ za pompę CO skoro jest za CWU to wystarczy...

Opublikowano

Tak, pisał, ale jeszcze zanim zostały rozwiązane wątpliwości z obiegami za 4D ( dwa, czy jeden). Przy jednym- za 4D, rzeczywiście można obejść się bez ZZ za pompą, ale....

-jeśli w trybie lato sterownik nie będzie zamykał siłownika,  pompa CWU może zasysać wodę z  obiegu CO

-podobnie w trybie zima w priorytecie CWU nie zawsze wyłączenie pompy CO powoduje zamknięcie mieszacza i skutek podobny.

Pewnie zaraz zbiorę baty, ale w mojej ocenie przy takich podłączeniach CO i CWU należałoby dać zawór zwrotny zwłaszcza tutaj:

284001550_zzprzed4D.png.56cb276e4068f51c4518a526ce3181d7.pngU Ciebie wprawdzie jest gruba rura przed 4D, więc nie powinno być problemu z niedostatkiem wody dla 4D podczas pracy pompy CWU, niemniej jednak pompa CO powinna pracować z większą wydajnością niż pompa CWU.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu ‎24‎.‎09‎.‎2019 o 23:57, sambor napisał:

Ile rury od naczynia będzie ciepłe zależy od ilości wody jaką podgrzejesz - jak się nie grzeje układ za zaw 4-D to znaczy że woda nadmiarowa -idzie w naczynie przelewowe.

Zaw zwrotny jest nie potrzebny , już to ustalaliśmy - więc po co go montujesz?

Poprawiasz tylko rurę do naczynia!

Dzisiaj rura dopiero poprawiona na 28 . Troche to dało teraz za pompa CO jest temperatura po zamknięciu zaworu 4 D 25 stopni,wtedy było 35...Puści troche zawór 4D jak jest zamknięty na instalacje ale to dosłownie maksymalnie ok 30 cm za 4D a nie jak wtedy .Tak samo teraz puszcza 4D na powrót z instalacji i tez ok 30 cm za 4D może tak być?

WP_20191023_20_57_28_Rich (2).jpg

Opublikowano
W dniu ‎21‎.‎09‎.‎2019 o 20:19, sambor napisał:

Jak masz wstawić ZZ na obieg CO to można zaraz za pompą lub trochę dalej, ale przed rozdzieleniem  na 2 obiegi.

Tu jeszcze jest 1 problem - masz czujnik temp na grzejniki, więc sterownik robi wszystko aby była temp zadana, na powrocie z 4-D do kotła zostaje reszta , powinieneś po za tym ZZ spróbować zmienić lokalizację czujnika  na rurę powrotu do kotła + przestawienie sterownika , lub przynajmniej podnieść temp zadaną na kotle.

Po za tym ustaw grzanie CW w priorytecie lub pompę od grzania CW na niższy bieg.

Sambor,odnosnie tego postu o co Ci chodzilo,ze czujnik temp mieszacza mam na grzejniki i jak, mam przestawic ten czujnik i przesterować sterownik? Da cos to? Teraz mam na kotle 60 stopni a na instalacje,grzejniki idzie 36 stopni a jak zmienię lokalizacje czujnika co to mi da?

Opublikowano

tak pytam,u mnie chodzi to stabilnie ,zawór utzymuje taka jaka jest zadana na grzejniki...Szwagier odpalił swój kocioł a in ma czujnik mieszacza na powrocie przy rozdzielaczach. Teraz ma podlogowke zakręcona,zasila tylko grzejniki ale jakosbto dziwnie działa.Na mieszaczu 4D ma ustawione 38 stopni i jak spadnie poniżej tych stopni to zawór tak sie otwiera prawie cały i grzeje temp taka jak na kotle prawie  i grzejniki są gorące i robi sie grubo ponad 45stopni i potem znowu sie zamyka i grzejniki robią sie letnie i tak w kulko..

Opublikowano
42 minuty temu, arek810316 napisał:

Sambor,odnosnie tego postu o co Ci chodzilo,ze czujnik temp mieszacza mam na grzejniki i jak, mam przestawic ten czujnik i przesterować sterownik? Da cos to? Teraz mam na kotle 60 stopni a na instalacje,grzejniki idzie 36 stopni a jak zmienię lokalizacje czujnika co to mi da?

Sam tak zrobilem, ale celowo, nie oznacza ze u Ciebie bedzie dobrze.

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał:

Ale w czym jest problem?

Jak za niska temp to trzeba podnieść zadaną na sterowniku zaw 

Czy czujnik mieszacza mogę powiesić przy rurze powrotnej z grzejników do zawodu 4D? I co miałbym zmienić w sterowniku? Chciałem spróbować jak moja instalacja będzie sie zachowywać...

Opublikowano

Bedziesz "regulowal" temperatura powrotu a nie zasilania.

Opublikowano
5 minut temu, arek810316 napisał:

Czy czujnik mieszacza mogę powiesić przy rurze powrotnej z grzejników do zawodu 4D? I co miałbym zmienić w sterowniku? Chciałem spróbować jak moja instalacja będzie sie zachowywać...

To nie ma sensu, a takie próby to raczej rób przed latem - na wiosnę a nie przed zimą , gdyż może się okazać że zostaniesz z palcem w czarnej d...ie a nie z instalacją grzejną.

Najpierw sprawdź czy czujnik dobrze pokazuje i ustaw go jak potrzeba.

Opublikowano

czujnik dobrze pokazuje,jest za pompa CO zaraz koło termometru wpiętego w rurę,pokrywa sie temp. 

Rozumiem,czyli lepiej na zasilaniu jak mam.To dlaczego u szwagra jest ten czujnik przy rozdzielaczu ale na powrocie i właśnie dogrzewa powrot czyli zasilanie czasami idzie pełną para az dobije do zadanej na powrocie?

Opublikowano
14 minut temu, arek810316 napisał:

To dlaczego u szwagra jest ten czujnik przy rozdzielaczu ale na powrocie i właśnie dogrzewa powrot czyli zasilanie czasami idzie pełną para az dobije do zadanej na powrocie?

Na to pytanie ci nie odpowiem - po prostu mój szwagier mieszka w bloku i nie  ma kotła.

Opublikowano

Zostaw tam gdzie jest i nie kopiuj bezmyslnie innych pomyslow - to ze ja mam i szwagier (zapytaj po co?) nie oznacza ze u Ciebie ma to sens. Mozesz go co prawda przesunac dalej jesli przeklamuje lub nagrzewa/chlodzi sie grawitacyjnie

Opublikowano

ok zostawię napewno...kopiowac nie kopiuje,z tym czujnikiem Sambor mi pisal dużo wcześniej i tak nawiazalem do tematu tym bardziej,ze wczoraj odpalał kocioł i tak zauważyłem. No właśnie pytałem sie dlaczego ma tak a on na to nie wie bo mu założył tak majster co to robił..wiec spoko niech sie trochę pomeczy.

Opublikowano
3 godziny temu, arek810316 napisał:

Czy czujnik mieszacza mogę powiesić przy rurze powrotnej z grzejników do zawodu 4D?

Jeśli już, to nie na powrotnej z grzejników do 4D, ale na powrotnej przed samym kotłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.