Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie Zaworu 4D

hajtaler428

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego rura zasilającą robi mi sie do pompy mocno ciepła i ok 2 m za pompę lekko ciepła skoro zawór 4 D jest zamknięty na dom jest tzw tryb LATO .Jak załączam tryb ZIMA czyli zawór mi sie otwira na dom to ta rura zasilającą do pompy i kawałek za nią robi sie zimna zanim zawór sie otworzy przynajmniej na połowę wtedy zaczynają pomału robić sie cieple rury... Tak ma być czy czos da jak dołożę ZZ za pompę??

Opublikowano

Przed przeróbką było tak i nic sie nie działo jak zawór 4D zamknął obieg na dom to rury zaraz na zasilaniu były chlodne i temp na termometrze pokazywala niecałe 30 stopni.. Oczywiście ZZ na zdjęciu jest ale po jakimś czasie go wyrzuciłem po hałasował..

post-62098-0-27078800-1510223342_thumb (2).jpg

Opublikowano

A pompę na obiegu kotłowym masz?

Opublikowano

rozumiem..tylko,że nie wiem czy w mojej instalacji bez tej pompy to normalne zachowanie? Pompy kotlowej nie będę zakladal,obieg kotlowy na rurach 6/4 cala spisuje sie ok. Przed ta przeróbka tak sie nie działo... Kiedyś nawet pisaliśmy nawet na temat ZZ ,ze hałasuje i go wyrzuciłem...

Opublikowano

Jak masz wstawić ZZ na obieg CO to można zaraz za pompą lub trochę dalej, ale przed rozdzieleniem  na 2 obiegi.

Tu jeszcze jest 1 problem - masz czujnik temp na grzejniki, więc sterownik robi wszystko aby była temp zadana, na powrocie z 4-D do kotła zostaje reszta , powinieneś po za tym ZZ spróbować zmienić lokalizację czujnika  na rurę powrotu do kotła + przestawienie sterownika , lub przynajmniej podnieść temp zadaną na kotle.

Po za tym ustaw grzanie CW w priorytecie lub pompę od grzania CW na niższy bieg.

Opublikowano

Czy jak dam ZZ za pompa CO to mi troche ta ciepla wodę przyhamuję,wtedy będzie aby ciepla woda powiedzmy do pompy CO?

ZZ mam za pompa CWU i powiem ,ze jak pompa nie pracuje to rura zasilajaca jest ciepła do tej pompy a za zaworem jest chłodna czyli chyba ok...

Opublikowano

Masz po prostu za wolny obieg kotłowy i dlatego tak się dzieje, aby zwiększyć ilość wody o odpowiedniej temp na grzejniki , trzeba podnieść temp na kotle.

Sama fizyka.

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

Jak masz wstawić ZZ na obieg CO to można zaraz za pompą lub trochę dalej, ale przed rozdzieleniem  na 2 obiegi.

Tu jeszcze jest 1 problem - masz czujnik temp na grzejniki, więc sterownik robi wszystko aby była temp zadana, na powrocie z 4-D do kotła zostaje reszta , powinieneś po za tym ZZ spróbować zmienić lokalizację czujnika  na rurę powrotu do kotła + przestawienie sterownika , lub przynajmniej podnieść temp zadaną na kotle.

Ok tylko jak chce przepalić to robię tryb zima  i wtedy otwiera mi sie 4D na dom,mam na kotle ustawione 65 stopniu na mieszaczu 40 i to idzie na dom bo tak mam czujke założoną za pompa. Jak robię tryb lato czyli zamyka sie 4D na dom to rury za pompa powinny być zimne a tak nie jest ,przedtem cos takiego nie wystepowalo..

Opublikowano

To dlaczego jak chce przepalić na dom i włączam tryb zima to wiadomo załącza sie pompa CO i zanim zawór 4D sie otworzy i w miedzy czasie pracuje pompa to rury na zasilaniu przed pompa robią sie zimne dopiero jak zawór 4 D zauważyłem się otworzy na 7 to zaczynają robić sie cieple rury??

Opublikowano

A jak zawór 4D sie zamknie i pompa CO nie pracuje to dlaczego rura zasilajaca jest i tak ciepła jeszcze ok 2m za pompa? 

To czemu tak nie robilo sie jak była zrobiona instalacja jak n 1 zdjęciu.

Ok zmniejsze bieg pompy..

Opublikowano

Tym się nie przejmuj , może masz niedomykający się zaw 4-D, a ciepło idzie po rurach

Z resztą jak masz naczynie przelewowe to do niego też widać droga kręta i długa, więc woda idzie tam gdzie ma łatwiej.

Opublikowano

Ok dzieki. Tylko troche mnie dziwi jak naczynia wzbiorczego nie miałem to cos takiego nie miało miejsca. Jak wina zaworu to może oddać na gwarancje? Jak ręcznie zawór domkne to i tak nic to nie zmienia... A może przerobic rury w kotłowni do naczynia wzbiorczego na bardziej żeby miały prosta drogę? Czy zostawić?A odpowietrznik automatyczny kotka zaraz nad 4D zostawić czy usunąć?

Opublikowano

Zaw 4-D nie ma dodatkowych uszczelnień, może puszczać na poziomie 2-3%.

Przeróbka rur do naczynia na pewno coś da, woda powinna iść głównie do naczynia i do pompy CW , a nie przeciskać się przez zaw 4-D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.