odpowietrznik Opublikowano 16 Września 2015 #1 Opublikowano 16 Września 2015 Witam Czy jeżeli kotłownia znajduje się na tym samym poziomie co poziom gruntu na zewnątrz to należy wykonać tzw zetkę czyli wykuć otwór przy suficie i zjechać rurą do posadzki czy też wystarczy tylko wykuć odpowiedniej wielkości otwór przez ścianę przy podłodze? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
AdamGuitar Opublikowano 16 Września 2015 #2 Opublikowano 16 Września 2015 Zetka służy do tego aby nie zawiewały otworu wlotowego liście oraz zasypywał śnieg zimą. Wylot w kotłowni powinien być na wysokości ok. 30 cm nad posadzką. Na zewnątrz ok 0,5 m. Można w takim przypadku wykuć ukośny otwór. Jedna wtedy może przez otwór wlewać się woda podczas padającego ukośnie deszczu. Należy wtedy zakryć otwór kratką która to uniemożliwi (nawiew przez żaluzje kratki od dołu).
Szczypiorr Opublikowano 17 Września 2015 #3 Opublikowano 17 Września 2015 Są przecie takie kratki na zewnątrz, okapniki. Zakładałem taki sam temat z tydzień temu.
JonatanKonopko Opublikowano 9 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dokładnie. Mozna też użyć specjalnych 'okienek' z zaluzjami. Są one regulowane, a występujące w nich niewielkie żałuzje łatwo się czyści i konserwuje. Nie ma tez problemu z ich wymianą, dlatego właśnie takie rozwiązanie polecam.
jez2000 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam Ja również muszę wykonać otwór nawiewny. Moja kotłownia znajduje się ok 1,5 metra nad poziomem gruntu. Piez znajduje się ok 4 metry od ściany którą mogę przekuć i doprowadzić powietrze. Mam do Was pytanie. Czy mogę zrobić otwór w ścianie na wysokości 1,5 m i kanałem przeprowadzić ok 4 metry do pieca?? tak aby dopływ powietrza znajdował się przy samym piecu?? pozdrawiam!
drewniak Opublikowano 29 Grudnia 2015 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Można tak jak piszesz. Ja mam podobnie kanał góra dół długości ok 5mb fi 150
Szczypiorr Opublikowano 30 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ale czy nie wystarczy sam otwór w ścianie? Powietrza nie zaciągnie sobie ze chcesz prowadzić rurę pod kocioł?
jez2000 Opublikowano 30 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Chcę przeciągnąć rurą żeby zimne powietrze nie wychładzało mi kotłowni i nie wiało a tylko doprowadzało powietrze pod sam piec do spalania.
drewniak Opublikowano 30 Grudnia 2015 #9 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Masz rację, otwór w ścianie wychłodzi piwnicę.
piotrkierys Opublikowano 5 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Witam wszystkich Podepne się pod temat ,mam pytanie do was .Mój dom jest z lat 40 i centralne mamy od 30 lat ,pomiesczenie kotłowni znajduje się w samym środku budynku ,niema możliwości zrobić nawiewu ,jakieś 5 lat temu dopiero zrobiłem wentylację fi 120 na dach . Rok temu zamontowalem wkład kominowy fi200 . I tu pytanie do was czy do wentylacji mogę zamontować wentylator kanałowy ,bo przy dokladabiu do pieca trochę się dymi i zaraz czuć w całym domu , a pomiesczenie co jest bardzo małe 3m2 Proszę o jakieś propozycje jak by można było to poprawić
HP79 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jeśli myślisz o wentylatorze wyciągowym to nie możesz go zastosować w kotłowni. Nawiew musi być. Można poprawić sytuację wyciągiem kominowym. Zrobić samemu albo kupić za 1000 zł.
piotrkierys Opublikowano 5 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 5 Stycznia 2016 A jak bym zastosował na tej wentylacji wiatrak żeby mi wdmuchywalo powietrze i tylko go wlanczal na czas przyjladania do pieca , a w drzwiach do kotłowni zrobił otwory żeby z domu ciaglo powietrze
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 5 Stycznia 2016 To będzie nadal niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem, kocioł nie może z domu pobierać powietrza!
papasmurfek Opublikowano 5 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Proponuję zakupić od razu czujnik czadu....
piotrkierys Opublikowano 6 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 6 Stycznia 2016 To co mogę zrobić żeby było dobrze , a nawiewu do pieca niema możliwości zrobić ,jak można to inaczej rozwiązać
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Kolego są dwie opcje - albo zrobić nawiew wg zasad, albo zmienić pomieszczenie kotłowni na inne. Nie wierzę, że nie można do tego pomieszczenia przeciągnąć kanału 15cm x15cm lub rury fi160 doprowadzającej powietrze z zewnątrz.
piotrkierys Opublikowano 6 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Z tym nawiewem jes ciężko musiał bym taka rurę ciągnąć pod sufitem z jakieś 7-10 m i do tego kolanka żeby przebić się na zewnątrz A niewiem czy taki długi kanał by mógł być Bo przenieść pomieszczenie to już by się wiązało z przerobieniem całego centralnego i to są duże koszty
papasmurfek Opublikowano 6 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Możesz skorzystać z: https://www.google.pl/search?q=kana%C5%82wentylacyjny&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lNGMVv6nNYbgywOY_5LQCQ#q=kana%C5%82+wentylacyjny+pcv Dosyć estetycznie to wygląda.
piotrkierys Opublikowano 6 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ok dzięki na pewno pomyślę i jakoś zrobię ten nawiew tylko już na wiosnę teraz nie będę rozkowal ścian To teraz piec zasysa powietrze z kratki wentylacyjnej może lepiej zrobić jakieś otwory w drzwiach , czy lepiej zostawić tak jak jest
piotrkierys Opublikowano 13 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam Jak wróciłem z delegacji ,to zastanawiałem się jak zrobić ten nawiew , i czy może być tak zrobiony zacznę od kotłowni 30 cm nad posadzka puzniej 2m do góry ,3m w prawo i 5m w lewo z wyjściem na zewnątrz budynku a wysokości 2,40m
sambor Opublikowano 13 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Może tak być, jak będzie jeszcze przekrój 200cm2 lub więcej to będzie zgodnie ze sztuką. Jak będziesz miał możliwość to kanał zaizoluj, będzie mniej wychładzał pomieszczenia
piotrkierys Opublikowano 13 Stycznia 2016 #22 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ok dzięki po pierwszych przymiarkach liczyłem że dam kanał 15x15 ale zobaczę może da radę troszkę większy dzięki za pomoc pozdrawiam
MietekS Opublikowano 15 Marca 2016 #23 Opublikowano 15 Marca 2016 1. Mam małe okienko w piwnicy, gdzie będzie kocioł węglowy. Czy nie wystarczyłoby, żeby je uchylić? 2. Jeśli miałbym jednak robić "Zetkę", to czy wystarczy aby dolny wylot był tuż koło ściany (krótki), czy trzeba przeciągnąć go w pobliże pieca (ok. 2,5 m) ?
sambor Opublikowano 15 Marca 2016 #24 Opublikowano 15 Marca 2016 Z-ka nie musi być przy samym kotle, może być dalej od kotła.
odpowietrznik Opublikowano 15 Marca 2016 Autor #25 Opublikowano 15 Marca 2016 W ogóle uchylenie okna to jakieś rozwiązanie?(jak jest taka możliwość)czy raczej nic nie daje?Czy jednak powietrze powinno być dostarczone do kotłowni nad podłogą?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.