Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no pierwszy raz w tym roku wypycham kwh w siec pomimo pracy pompy i 1100W obecnie jeszcze pcham w sieć

Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś 10kWh przyszło, a ogólnie przez niespełna 2 tyg. w siec poszło 44kWh.

Niestety pobranych mam 100kWh a wysłanych 44kWh na tę chwilę jestem w plecy, ale słońca będzie więcej to może wyjdę na 0 w bilansie półrocznym?

Edytowane przez szari
Opublikowano (edytowane)

Wyprodukujesz ok.3000-3500 kWh na rok. Pewnie wyjdziesz na 0, może coś sprzedasz za 100% ceny hurtowej. Najgorsze, że to co oddasz weźmie sąsiad, zapłaci po staremu a Ty za całą dystrybucję gdy pobierasz plus licznik i inne opłaty zapłacisz pewnie conajmniej 40% rachunku czyli z 2000 minimum to 800 zł,przy cenie za instalację za 12000 zł, bardzo optymistyczny zwrot w 10 lat nie licząc procentu z lokaty. Zobaczymy co w lipcu wymyślą.

Edytowane przez Mancio
Opublikowano

Zainwestuj dodatkowo w LEDY. Tylko uważaj na tanie przetworniki żeby nie było problemów z migotaniem. Mam nadzieje,że każdy wie jak rozpoznać dobrą żarówkę. Płacisz za dobrą żarówkę 17W 30 zł i od razu oszczedzasz.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem na allegro super najnowsze z drajwerem 6 żarówek ( na złączu G7 czy G9) za 130 PLN + przesyłka. Podziałały 2 tyg i wszystkie się spaliły:) Teraz bawię się ze sprzedającym w reklamację.

Dziś za wiele nie wyprodukuje pół nocy padał śnieg i zalega na panelach, z dachu leci niespełna 100W:/

Edytowane przez szari
Opublikowano

Najwżniejsze przy LEDach żeby nie było efektu stroboskopu, ja kupuję teraz żarówki E27 ,każda waży 300g , daje porządne ciepłe białe światło, kiedyś w salonie były 3x75, potem 3x21 świetlówki a teraz 2x17W LED  i jest ten sam efekt świetlny. PV fajna sprawa ale wciąż cały system wsparcia niedopracowany. Mi proponowali instalację 3kW w cenie 21 tyś, z Prosumentem 17 tyś , jak będzie 1kW za 3000zł to założę albo sam zmontuję  jak uproszczą procedury.

Opublikowano

Procedury są proste ale wiadro papierów trzeba im zanosić. Za 3k/kWp to tylko z własną robocizną.

Ledy są różne ja już się przekonałem że na allegro nie ma sensu kupować, ostatnio brałem 4 szt. w lokalnym elektrycznym tylko dlatego że jak się spali wymieniają sztuka za sztukę. A na alledrogo jakieś zabawy w reklamacje, uzupełniaj dokument odsyłaj żarówki itd.

Opublikowano
  W dniu 29.02.2016 o 07:47, Mancio napisał(a):

Wyprodukujesz ok.3000-3500 kWh na rok. Pewnie wyjdziesz na 0, może coś sprzedasz za 100% ceny hurtowej. Najgorsze, że to co oddasz weźmie sąsiad, zapłaci po staremu a Ty za całą dystrybucję gdy pobierasz plus licznik i inne opłaty zapłacisz pewnie conajmniej 40% rachunku czyli z 2000 minimum to 800 zł,przy cenie za instalację za 12000 zł, bardzo optymistyczny zwrot w 10 lat nie licząc procentu z lokaty. Zobaczymy co w lipcu wymyślą.

no ale wiadomo co w lipcu wymyśla tylko nie wiadomo za jaką stawkę ,generalnie nic sie nie zmienia bo będzie obowiązywał netmetering a za nadwyżkę w skali roku dostaniesz kasę w stawce nie jak dzis 21gr tylko tyle co zarządza i jakby nie liczyc jesli ktoś ma instalacje np 4-5kW i przeciętny dom gdzie rocznie zużyje te 4-5MWh to za prąd nie zapłaci i nie odstanie nic zapłaci jedynie za przesył w zależności w jakiej taryfie pobierze energię ale będzie sie to tyczyło nowych instalacji

i teraz taka zagwozdka ustawa przewiduje taryfy gwarantowane bedą  do 10kW instalacji przyłączonej a zużywamy nadal te 4-5MWh rocznie to za około 5MWh dostaniemy wg taryfy gwarantowanej minus podatki bo to w końcu dochód i czy to sie opłaca ??? jak dla mnie nie ale każdemu sie opłaci zamontować tyle ile jest wstanie zbilansować

Opublikowano

Wszyscy czekają na ustawę,nawet z RPO wstrzymują się..na dzis przyjmowane są wyłacznie wnioski.

Sam zapisałem się na 3Kw w cenie około 4 tys +darowizna.

Cały szkopuł w tym,że przez okres 5 lub 10 lat kiedy to gmina będzie właścicielem instalacji nie mogę oddawać energii do sieci.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 29.02.2016 o 14:21, Mancio napisał(a):

Najwżniejsze przy LEDach żeby nie było efektu stroboskopu, ja kupuję teraz żarówki E27 ,każda waży 300g , daje porządne ciepłe białe światło, kiedyś w salonie były 3x75, potem 3x21 świetlówki a teraz 2x17W LED  i jest ten sam efekt świetlny. PV fajna sprawa ale wciąż cały system wsparcia niedopracowany. Mi proponowali instalację 3kW w cenie 21 tyś, z Prosumentem 17 tyś , jak będzie 1kW za 3000zł to założę albo sam zmontuję  jak uproszczą procedury.

procedury teraz masz proste juz prościej nie będzie ,robisz zgłaszasz i masz ,po wejściu taryf będzie pytał sie co możesz ,projektował pozwalał na budowę ,budował odbierał i tak dalej jak z kazda budową

a dziś to jest bajka  i w sumie za dobra kasę

Edytowane przez automatyk
Opublikowano

Żarówki tylko od ledlumen, sprzedają na allegro. Ojciec ma 2lata i ani jedna nie przestała działać, ja też kupiłem u nich na cały dom, świece póki co dopiero 5ty miesiac. Pewny sprzedawca i 2 lata gwarancji.

Opublikowano

Panowie nie będzie żadnego FIT`a i tym samym taryf gwarantowanych. Rząd nie przepchnie takiej ustawy, najbardziej optymistyczny scenariusz to bilansowanie 1 do 1 brutto a nadwyżki w cenie średniej hurtowej.

Opublikowano

Patrząc na to jak rząd traktuje kopalnie węgla to jest jedyna opcja na prąd. Nam tylko opodatkują słońce, ktoś robi prąd i ciepłą wodę ze słońca i jest to naszym zyskiem więc do opodatkowania. Jak zima będzie cieplejsza to też przywalą podatek bo za mało energii zużyłeś na ogrzanie swojego domu i od tego trzeba podatek zapłacić. A do kompletu wpadną Ci panowie na chałupę czy nie masz jakiś ukrytych akumulatorów i teczek ')

Opublikowano

no szkoda że fotki nie dałem na zaśnieżonych 50W na odśnieżonych przy obecnym opadzie sniegu 234W

Opublikowano

foto znowu zasypane 96W :angry:  za dwie godziny pewnie sie odśnieżą znowu 

Opublikowano

nie to samo spada jak sie nazbiera ale u nas drogi zasypane osiedlowe juz nie nadarzają odsniezać  i w dodatku -2st wiec zima w pełni

a pod jakim kątem około 40st wiec jak jest suchy śnieg to samo leci co parę min a jak mokry marznący jak dziś to tak co 2 godziny łup  ale przed chwila było łup i 280W hehe

Opublikowano

Szari ja tam się nie znam ale chyba przesadziłeś z tym kątem za płasko u nas geograficznie wypada koło 50  w równonocy.

poz Hermogenes

Opublikowano (edytowane)

a to nie jest powiedziane generalnie w skali roku nalepiej sie panele beda sprawować pod kątem 0-10st i rocznie uzyskasz najwięcej  natomiast musiałbyś codziennie ze szmatka ganiać dlatego przyjmuje sie że kąt 25- 50st jest najlepszy bo prze zerowej usługowości rocznie uzyskasz najwięcej  a różnice ne pomiędzy 20 a 50st st sa na poziomie 15kW na instalacji 1kW na korzyśc 50st przy cerowej obłudzie  a jak zauwayłes zapewne przy środowisku trudnym jakim sa drogi krajowe wszelkie foto sa pod większym katem zeby pył i kurz sam spadał z foto

Edytowane przez automatyk
Opublikowano

@Hermogenes ubzdurało mi się że dach gospodarczego ma 15o a w rzeczywistości miał 3;) A skoro ubzdurało mi się że ma 15o to konstrukcję zamówiłem o kącie 20o 15+20=35o optymalny kąt. Oczywiście do czasu kiedy wszedłem na dach położyłem telefon z aplikacją kątomierz i z 15o zrobiło się 3o.

Automatyk jak u Ciebie -2o u mnie +2 i wszystko płynie. A po całym dniu 2,4kWh wpadło.