Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zawsze jest tak kolorowo jak kolega pisze,że nadmiar energii wyprodukowanej w dzień można odzyskać nocą.

W PGE bilansowanie energii wyprodukowanej i pobranej ma się odbywać odrębnie dla każ dej taryfy.

W 2gien taryfie nocą mógł bym  odebrać wyłącznie energie wyprodukowana  przez 2 godziny w dzień w ramach bilansowania.

Operator  nadal nie określił czy rozliczenie bilansowania będzie  codzienne, miesięczne,czy pół roczne.

Opublikowano

rozliczenie będzie w skali półrocznej  i odnosiło się będzie odnosnie ilości kWh a nie ceny

Opublikowano

Zgadza się kWh

A mój US nadal nie ustosunkował się do stawki podatku 8%-23% w przypadku instalacji na budynku gospodarczym.

Gmina nie potrafią określić kto dokładnie zapłaci  różnicę podatku w przypadku obłożenia instalacji  stawką  23%.

Opublikowano

1. Umowa nie obejmuje spraw związanych z dystrybucją energii elektrycznej.
  2. Moc umowna, warunki jej zmiany oraz parametry jakościowe energii elektrycznej określone zostały w Umowie o świadczenie usług dystrybucji, o której mowa w pkt. 2 g. powyżej.
  3. Kupujący deklaruje zakup a Wytwórca deklaruje sprzedaż energii elektrycznej w ilości  0,00 kWh rocznie.
  4. Ilość sprzedanej energii elektrycznej dla danego okresu rozliczeniowego będzie zgodna z ilością energii elektrycznej wyliczonej w oparciu o pkt. 15, na podstawie danych otrzymanych od OSD.
  5. Rozliczenia za świadczoną usługę dystrybucji odbywać się będą na podstawie pomiarów dokonywanych przez OSD, zgodnie ze stosowanymi okresami rozliczeniowymi w umowach, o których mowa w pkt 2 g powyżej, a za sprzedaną energię elektryczną w okresie wskazanym w pkt16.
  6. W rozliczeniach za energię elektryczną w ramach niniejszej Umowy będzie stosowana cena równa 100% średniej ceny sprzedaży energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym w poprzednim kwartale, o której mowa w art. 9v ustawy - Prawo energetyczne, ostatniej ogłoszonej przez Prezesa URE na podstawie art. 195 Ustawy OZE, obowiązującą dla energii elektrycznej wytworzonej przez Wytwórcę począwszy od dnia 1 stycznia 2016 roku.
  7. W przypadku, gdy energia elektryczna została wytworzona przez Wytwórcę po raz pierwszy przed 1 stycznia 2016 roku, w rozliczeniach za energię elektryczną będzie stosowana cena równa 80% średniej ceny sprzedaży energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym w poprzednim roku kalendarzowym, ogłoszoną przez Prezesa URE, o której mowa w art. 23 ust. 2 pkt 18 lit. b ustawy Prawo energetyczne, o której mowa w §1 ust. 1 Umowy, która obowiązuje dla energii elektrycznej wytworzonej do dnia 31 grudnia 2015 roku, wynosząca

netto 0,13086 zł/kWh, brutto 0,16096 zł/kWh.

8. Na dzień podpisania niniejszej Umowy cena, o której mowa w pkt. 10 powyżej, wynosi netto 0,17275 zł/kWh, brutto 0,21248 zł/kWh.
  9. Zmiana obowiązującej ceny w rozliczeniach pomiędzy stronami Umowy nastąpi, począwszy od kolejnego okresu rozliczeniowego przypadającego po miesiącu, w którym nastąpiła publikacja przez Prezesa URE, informacji w sprawie średniej ceny energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym w poprzednim kwartale.
  10. Za energię elektryczną Kupujący zapłaci Wytwórcy należność stanowiącą iloczyn ceny określonej w pkt. 10lub pkt.11 powyżej oraz ilości energii elektrycznej określonej w pkt. 8 powyżej.
  11. Strony zobowiązują się rozliczać różnicę między ilością energii elektrycznej pobranej przez Wytwórcę z sieci, na podstawie umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży zawartej między Wytwórcą a Kupującym, w ramach której, Kupujący jest sprzedawcą energii elektrycznej, a ilością energii elektrycznej wprowadzonej przez Wytwórcę do sieci w danym półroczu. Strony oświadczają, że niniejsza Umowa stanowi umowę sprzedaży energii elektrycznej, o której mowa w art. 41 ust. 14 Ustawy OZE, z zastrzeżeniem, że saldowaniu podlega energia elektryczna, wytworzona po dniu 1 stycznia 2016 roku. Powyższego rozliczenia dokonuje się na podstawie rzeczywistych wskazań urządzeń pomiarowo-rozliczeniowych. Kupujący wyznacza ilość energii elektrycznej wynikającej z obliczonej różnicy pomiędzy energią pobraną, a wprowadzoną do sieci przez Wytwórcę, o czym Kupujący poinformuje Wytwórcę. Strony dopuszczają możliwość potrącania wzajemnych wierzytelności pieniężnych, w przypadku gdy są jednocześnie stronami odrębnej umowy sprzedaży energii elektrycznej lub umowy kompleksowej.
  12. W przypadku, gdy ilość energii elektrycznej wytworzonej w Mikroinstalacji jest większa niż ilość energii elektrycznej  pobranej przez Wytwórcę z sieci na podstawie umowy, o której mowa w pkt. 2 g. powyżej, zobowiązania finansowe Kupującego wobec Wytwórcy z tytułu należności za sprzedaną energię elektryczną regulowane będą na podstawie odpowiednich dokumentów:
    1. wystawionej  przez Wytwórcę zarejestrowanego jako czynny podatnik podatku od towarów i usług  faktury VAT  w terminie 7 dni od przekazania informacji, o której mowa w pkt 15.Początek półrocznego okresu saldowania przypada na dzień 1 stycznia 2016 roku. W przypadku uruchomienia przez Kupującego odpowiedniej funkcjonalności, Wytwórca może wyrazić zgodę w formie pisemnej na wystawianie przez Kupującego faktury VAT  (tzw. selfbilling) w imieniu Wytwórcy. Kupujący zobowiązany jest w terminie 21 dni od dnia uruchomienia tej funkcjonalności do powiadomienia Wytwórcy, a  wystawianie przez Kupującego faktur w sposób wskazany w zdaniu poprzedzającym rozpocznie się od okresu rozliczeniowego przypadającego po miesiącu,  w którym Wytwórca otrzymał powiadomienie.
    2. Wystawionego przez Kupującego dla Wytwórcy, który nie jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku VAT dokumentu rozliczeniowego (noty księgowej)w terminie 7 dni od przekazania informacji, o której mowa w pkt 15.Początek półrocznego okresu saldowania przypada na dzień 1 stycznia 2016roku.
    3. wystawionego przez Wytwórcę,  który nie jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku VAT rachunku w terminie 7 dni od przekazania informacji, o której mowa w pkt 15.Początek półrocznego okresu saldowania przypada na dzień 1 stycznia 2016 roku.
  13. Należności za sprzedaną energię elektryczną będą regulowane przez Kupującego w terminie 21 dni od otrzymania przez Kupującego odpowiedniego dokumentu, o którym mowa w pkt. 16, wystawionego przez Wytwórcę.
  14. W przypadku stwierdzenia przez którąkolwiek ze stron i potwierdzenia przez OSD nieprawidłowego działania układu pomiarowo-rozliczeniowego bądź błędnego rozliczenia, które spowodowały zawyżenie lub zaniżenie należności,  dokonane zostaną korekty rozliczeń. 
  15. Jeżeli termin płatności  przypada w dniu wolnym od pracy, lub w sobotę, płatności będą dokonywane w pierwszym dniu roboczym następującym po tych dniach.
  16. Wytwórca może złożyć reklamację w zakresie rozliczeń na adres e-mail [email protected] lub na adres Kupującego wskazany w Umowie. Reklamacje Wytwórcy rozpatrywane są w terminie 30 dni od daty jej otrzymania. Przy wnoszeniu wszelkich spraw związanych z Umową należy powoływać się na numer Umowy lub numer rachunku.
Opublikowano

Chciałbym założyć panele PV  , zacząć od 6 i podłączyc pod 1 fazę ( mam w sumie 3 w tym 2 bardziej obciążone, czy jest jakiś inteligentny przełącznik zasilający z paneli  fazę w danym momencie bardziej obciążoną tak aby jak najwięcej energii szło w instalację domową? W przyszłości na drugiej połaci planuję kolejne 6 paneli pod drugą fazę. Czy ktoś użytkuje panele i korzysta z taryfy G12w? 

Opublikowano

Inteligentny licznik energii elektrycznej bilansuje zużycie tzn. Instalację podłączasz pod jedną fazę, a w domu masz 3.

Instalacja PV wyprodukuje Ci na tej fazie 10kWh a dom na 3 fazach weźmie też 10kWh jesteś na "0"

Opublikowano

Chciałbym założyć panele PV  , zacząć od 6 i podłączyc pod 1 fazę ( mam w sumie 3 w tym 2 bardziej obciążone, czy jest jakiś inteligentny przełącznik zasilający z paneli  fazę w danym momencie bardziej obciążoną tak aby jak najwięcej energii szło w instalację domową? W przyszłości na drugiej połaci planuję kolejne 6 paneli pod drugą fazę. Czy ktoś użytkuje panele i korzysta z taryfy G12w? 

aby jak najmniej przez licznik przechodziło to podłącz pod jedna faze urządzenia ktore najwięcej pracują w dzień resztę sobie licznik poradzi i sam zbilansuje

ja używam i korzystam z 12R  czyli prawe to samo

Opublikowano

automatyk dziś możemy sobie porównać statystyki naszych instalacji bo mam już wszystko zapięte. Aby nie było gadania liczy się zdjęcie inwertera z dzisiejszą produkcją - podejmiesz się?

Opublikowano

Skąd Wy ludzie bierzecie te słońce. :) U mnie w podlaskim do kilku miesięcy w ogóle nie ma słońca, codziennie pochmurne niebo. Może było 2 dni przejaśnień na kilka godzin. Za to codziennie wiatr wieje. Niby teren nizinny a pizga codziennie. W sumie gdzieś tam w Łomży stoją te 100 metrowe wiatraki. 

Opublikowano

automatyk dziś możemy sobie porównać statystyki naszych instalacji bo mam już wszystko zapięte. Aby nie było gadania liczy się zdjęcie inwertera z dzisiejszą produkcją - podejmiesz się?

a pewnie cały dzien za chmurami ide odczytac dane z falownika

Opublikowano

moc max dzis 647W uzysk dniowy masakra 1603Wh jak na deszczowy dzień to tyle  w słoneczny dzien kilka dni temu miałem 8680Wh

Opublikowano (edytowane)

post-4676-0-17768100-1455645308_thumb.png

a takie mam potrzeby

Edytowane przez automatyk
Opublikowano (edytowane)

grudzień i styczeń to zawsze największa lipa z kolektorów słonecznych to 1 dzień ( nie dobę ) udało mi się pociągnąć ogrzewanie chałupy, reszta to ekogroszek.

Słoneczko się pojawi to będzie można coś więcej powiedzieć.

U mnie to i tak wypas 0,2kWh poszło w sieć ;) a 1kWh na chałupę

Edytowane przez szari
Opublikowano (edytowane)

post-4676-0-98388800-1455647831_thumb.jpg

żebym więcej nie musiał z rozładowanym tel  latać po magazynie w nocy masz czytaj sobie

Edytowane przez automatyk
Opublikowano

Na razie to lipa, na rowerze więcej się ukręci i jeszcze będzie zdrowo ;)

no nie wiem czy w skasli roku ukręcisz na rowerze 3MW

Opublikowano

No i co widzi że nie warto się przepychać w pochmurny dzień w zakresie uzysków ?gdzie podobno mam mniej mocy zainstalowanej od Ciebie

Opublikowano

automatyk dziś moja instalacja ruszyła jak tylko zawinęli się panowie od licznika około 9:40. Więc dzisiejszego dnia nie sposób porównywać racjonalnie jakby to napisać miałem delikatnie opóźniony start ;) Zobaczę jutro około której instalacja wystartuje - bo jestem ciekawy.

Z wykresu sambora można wnioskować tyle że gdyby mieć instalację na trakerze 10m2 można by uzyskać 1,25kW mocy chwilowej, przy konstrukcji stałej nie ma na to szans. U mnie jest trochę za mały kąt 23o i odchylenie na zachód o około 20o

Opublikowano

miedzy 10 a 7 sa tam małe uzyski ze pomijalne tym bardziej jak masz osdunieta instalacje na zachód

powinna wystartować bez słońca około 7.20 a ze słońcem przed 7 ale i tak będą to szczątkowe moce

Opublikowano

Właśnie od pn-wsch mam takiego orzecha do wycięcia trochę wystaje nad panele i delikatnie zasłania wsch. Faktycznie uzyski są mierne dziś przez chwile widziałem 5W mocy po stronie AC a to tyle co nic. A swoją drogą same lampki od modemu GPRS w liczniku mogą brać więcej.