Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przestawiłem na ochronę powrotu i nic to nie zmieniło. W sterowniku jak włączam opcje "Obniżenie Tco dla ochrony powrotu"  to zmniejsza się automatycznie temperatura na instalację , temperatura powrotu również...  Nie rozumiem tego. Jak podnieść temp powrotu w tym kotle...

Moje ustawienia to zadana 68 histereza 8. Na ogrzewanie różnie ustawiam.. od 36 do 45. Temp. Powrotu zawsze jest o te 3-4 stopnie niższa. 

Ogrzewam tylko grzejniki. 8 sztuk. Dom 90 m2

Edytowane przez Lukaszeeek
Opublikowano

A pytanie. W którym miejscu macie wpięty czujnik powrotu w Tekla bio comfort gp2. ?? Ja mam zaraz z tyłu obudowy . Czy nie powinien on być wpięty gdzieś głębiej w środku pieca pod pokrywą ???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry jestem nowy na tym forum, mam parę pytań odnośnie kotła Tekla DracoBio o mocy 75kw. Sterownik Estyma IgneoTouch. Ma któryś z Panów doświadczenia z kotlem o takiej mocy (najlepiej Dolny Śląsk) w połączeniu z tym. Sterownikiem? Szczerze mówiąc pojawiłem się tutaj, bo ręce mi już opadają 🤦dziękuję, pozdrawiam serdecznie! 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam problem z piecem Tekla Draco Bio 12 KW, a konkretnie ze ślimakiem który jest w zasobniku, pomimo iż słychać jak pracuje(widać jak obraca się ślimak)to pellet nie zostaje wyrzucony przez tą plastikową rurę do palnika. Próbowałem również ręcznie uruchomić tego ślimaka poprzez ikonkę 600 s która jest w menu. Pomimo, iż ślimak pracował te 600 sekund i widać było jak pellet się rusza w zasobniku to nie został on wyrzucony z rury. Po wyciągnięciu całego pelletu z zasobnia widać że końcówka ślimaka obracając się zdarła czerwoną farbę z tej metalowej rury w której umieszczony jest ślimak.

Opublikowano

Masz ukręcony ślimak w miejscu gdzie nie widać, zamów nowy i po strawie wymiana 15minut. Mi się dwa razy ukręcił 🙂

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Piec tekla Draco 15kw z palnikiem Eco burner p. Zaczął wydobywać się dym przy rozpalaniu, na wysokości palnika , tak jak zaznaczone na zdjęciu. Nie było wcześniej z tym problemu. Gdzie szukać przyczyny ??? 

IMG_20240113_085409.jpg

Opublikowano

Kocioł i komin do sprawdzenia na drożność. Tak samo szczelność rury spiro. Może być popękana. No i nie ma na niej zacisków. A być powinny.  Dym zawsze pójdzie tam gdzie ma latwiej. 

Opublikowano

Panowie szukam wszędzie może tu się uda co jest nie tak ? Rok temu palił na 8 dni 6 worków . Obecnie po wyłączaniu prądu przez energetykę pali 36 na dobę podsyłam ustawienia . Pelet wazony wg tabeli . Posiadam zwykły wolnostojący czujnik w pokoju na którym tylko mogę korygować temperaturę w pomieszczeniu.  Piec Tekla bio compact FII 18

IMG_1225.jpeg

IMG_1226.jpeg

IMG_1227.jpeg

IMG_1228.jpeg

IMG_1229.jpeg

IMG_1230.jpeg

IMG_1231.jpeg

IMG_1232.jpeg

IMG_1233.jpeg

IMG_1234.jpeg

IMG_1235.jpeg

IMG_1236.jpeg

IMG_1237.jpeg

IMG_1238.jpeg

IMG_1239.jpeg

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 22.09.2022 o 21:29, liban napisał(a):

[mention=86195]Outsider[/mention]...
Palnik ma samoczyszczenie. Teraz kocioł chodzi po 3godziny dziennie (17-20) i startuje od temp.20stopni. temp.utrzymywana, jak już po 1.5h się ustabilizuje to 67stopni, powrót 57.

Nadmuch jest tak ustawiony, że jak otworzę górny wymiennik, czy regulator ciągu i zaświecę latarką to jest zero dymu, naprawdę zero. Teraz nadmuch mam między 35-55.

Fakt jest taki że jak startuje od temp.20stopni to wymienniki są całe mokre. Instalator mi mówił, że to normalne bo jest różnica temp.i przy starcie kotła od zera tak ma być.
Trwa to kilkanaście minut i za chwilę jest suchutko. Spalone jest w kotle 40kg pelletu.

Wydaje mi się że kocioł chodzi zbyt krótko i startuje od zera i dlatego jest ta delikatna sadza, bo to warstwa znikoma może kilka mikronów. Na zdjęciu ostatnim i przedostatnim wymiennika, specjalnie przeciągnąlem palcami z boku wymiennika żeby pokazać że kocioł jest w środku czarny bo ma taki lakier. Przepracował dopiero kilka godzin.

Start pomp mam 55stopni, ochrona powrotu 55. Zjechałem z dmuchawą bo na początku bylo 30-70 tak ustawił serwisant.
Kocioł ładnie moduluje jak dochodzi do zadanej i utrzymuje temp.plus minus 2 stopnie.

Tak jak wspomniałem w kotle i w kominie świecąc latarką jest zero dymu, a to przecież dym to niespalone gazy i to właśnie jego obecność powoduje sadze czy smołe. U mnie jest zero, po prostu zero dymu. Dlatego właśnie tak zjechałem z dmuchawą. Jak niżej bym zjechał to już dymienie delikatnie się pojawia.

Przepraszam poprawka kocioł chodzi dwa razy po 3godziny. 6-9 i 17-20.

Mniemam że ta sadza to poprostu wynik krótkiej pracy kotła, bo zanim wejdzie na te 65 stopni to z godzine to trwa.

Kocioł w automacie, czy manual ?