Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

To w menu CO to to jest "min tco pomp"? Ustawiłem tak i zrobiłem reset. Zobaczymy czy będzie ok.

"min TCO pomp" w menu "Ogrzewanie" to minimalna temperatura zadana na C.O., przy której może pracować się pompa C.O.

"temp MIN pomp" w menu "Kocioł" to minimalna temperatura kotła, przy której mogą pracować pompy (C.O. i C.W.U.).

Nie jesteś pierwszy na tym forum, który to myli ;)

Czyli ta opcja, która mam ustawić na 30 to w którym menu jest, bo nie widzę? Wszedłem w ogrzewanie, wybrałem jedyny dostępny obwód i w menu serwisowym tego nie ma. Jak to się dokładnie nazywa?

Strona 27:

http://www.estyma.pl/wp-content/uploads/2013/06/563-pl.pdf

Ogrzewanie -> Serwis:

"MIN Tco pomp" - Minimalna temperatura wyliczona c.o. przy której może pracować pompa obiegowa c.o.

Z resztą masz jak byk na trzecim zdjęciu. Ustawione 30.

Czyli dalej nie działa. Macie jeszcze jakieś pomysły?

No a ile masz ustawione "temp MIN pomp" w menu "Kocioł"?

Heh, faktycznie, dobre pytanie. Kocioł nie wie ile jest stopni na grzejnikach...

Zmienić na tak? Bo to ten na czerwonym kabelku, co jest zamontowany na wyjściu gorącej wody z kotła?

Teraz pokazuje 24 stopnie, wcześniej był tu minus. To ustawial serwisant na pierwszym uruchomieniu, akurat tego nie ruszalem. Jutro spisze ustawienia i tu wrzucę to może mi zweryfikujecie czy wszystko ok.

ee7707e556bc17bcc11cdbf7c5a912c7.jpg

Edytowane przez ded

Wrzuć jeszcze zdjęcie ekranu głównego bo nie wiem dlaczego obok tej temperatury jest 7st co znaczy, że nie ma grzać.....

Jak nie ma włączonej stałej pompy, to po osiągnięciu w pokoju temperatury zadanej, temperatura zadana na C.O. zmienia się na 7 stopni.

Wygląda na to że teraz działa ok, ale będę jeszcze obserwował. W którym miejscu powinien być ten czujnik temp CO? W instrukcji jest przy grzejniku ale kabelek krótki a u mnie to średnio wykonalne. Ja wcisnąłem go pod izolację na wyjściu gorącej wody z kotła, ale wskazania ma prawie takie jak czujnik temp w kotle (bo chyba dobrze kombinuje że to są dwa odrębne czujniki). W instrukcji nie jest konkretnie napisane? Na jakiejś dalszej rurze? Na powrocie?

Na zasilaniu. Patrząc od strony kotła to za zaworem i za pompą c.o.

Czytając wasz wątek a zwłaszcza niektóre świadectwa o dużym spalaniu, wydaje mi się konieczne także w waszych kotłach dopalacz spalin, miejsce utworzone z materiałów akumulacyjnych  ciepło, gdzie wytworzy się wysoka temperatura. Najprościej oczywiście i najtaniej z cegieł i płytek szamotowych. Wasz a także mój (mam platinum bio kostrzewy po przeróbkach) nie są w pełni palnikami zgazowującymi pellets taki jak np. lester 

ja oczywiście też zrobiłbym tu dopalacz, albo palnik z płomieniem odwróconym na drewno/pellets 
i część zgazowanuch w palniku nie ma przestrzeni dopalania takiej jak w piec HG albo w tym Terminatorze II. Część produktów zgazowania w palniku wylatuje do komory spalania a stamtąd do komina. Każdy najmniejszy dym to energia stracona. Macie w tym piecu wstawiony kawałek płyty z wermikulitu, ale raz że słabo akumuluje ciepło, a po drugie trzeba tam stworzyć przestrzeń o jednym wlocie i wylocie, ten z palnika. Zobaczcie jak to mam zrobione 
Gdybym rozebrał ten dopalacz, piec\palni traci 20/30 % mocy.  Przeszedłem długą drogę do takiego rozwiązania i trochę zębów zjadłem  na tych dopalaczach. Jedyny problem to rozgrzewanie się palnika do wysokich temperatur, blacha 6mm jest czerwona, dlatego zabezpieczyłem ją papierem ceramicznym. Proponuję ułożyć taki domek z cegieł szamotowych, aby palnik wchodził aż do środka, pozostawiając po kilka centymetrów na ucieczkę spalin z tego dopalacza. Będzie  ekologiczniej i taniej Edytowane przez rafwla

Chodzi ci o zbudowanie takiego tunelu w który wchodził by palnik, akumuluje ciepło i sprawia ze dopalaja się resztki pelletu który palnik zepchnął dobrze rozumiem?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Raczej o gazy niedopalone w palniku. Jak macie możliwość popatrzenia na pracę palnika, zobaczycie że często górą ucieka lekki dymek, jak nie zostanie zatrzymany w miejscu o wysokiej temperaturze i nie damy mu tam trochę powietrza, ucieknie nie oddając energii. Każdy dym to energia.

Po zamontowaniu regulatora ciągu kominkowego ustawiłem trochę mocniejszy nadmuch, ale teraz wyrzuca mi trochę czarnych, niedopalony peletkow. Czytałem, że powinienem zmniejszyć nadmuch tak aby nie było tego efektu a płomień był żółty a nie biały. Czy macie jeszcze jakieś sprawdzone recepty jak ustawić np podawanie aby zoptymalizować spalanie? Oczywiście wiem że to sprawa indywidualna ale pewnie są gotowe sposoby.

Problem z Tekla draco bio 12 kw

Objawy: kociol sie nie wygasza

Symptomy: byl tryb auto temp w auto najczesciej 50-55 stopni... kociol trzymal temp caly czas pomimo histerezy 10 stopni ... pomyslalem ze to tryb auto nie pozwala wygasic sie... dzis zmienilem na ciagly zadalem 67 histereza 15 i.... dalej problem kociol z trudem trzyma temp. .... pomyslalem ze go podkrece zwiekszylem nadmoch na 35 - 50 i zwiekszylem podawanie... temp podnosi ale z trudem czy sie wygasil nie wiem kociol jest u mamy a ja musialem juz wyjezdzac...

Czy mozliwe ze praca ciagla i brak wygadzania i postoju przegrzalo palnik? Co 2h wygaszal sie czyscil i odpalal...

Kociol ma rok wczesniej wszystko hulalo... moze wezwac serwis na przeglad roczny? Co wchodzi w zakres pracy serwisanta? Czyszczenie palnika?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

No to wygasza się, czy nie wygasza? Bo raz piszesz tak, a raz tak.

Jak masz ustawione "Max czas pracy palnika" na 2 godziny, to co 2 godziny się wygasza, mimo że nie przekroczył zadanej o 5 stopni. Ja mam ustawione to na 4 godziny, tak kiedyś zalecił serwis Tekli.

Jeśli sobie pracuje w okolicy temperatury zadanej (te twoje 67 stopni), to chyba nic w tym złego, że nie wygasza się?

Jak pracuje w okolicy temperatury startu pomp to gorzej - oznacza to że ma za małą moc (za krótki czas podawania).