Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to, że kocioł jest przewymiarowany to już niestety wiem.. teraz nie wiem za bardzo co mam robić bo jeden kolega piszę, że na auto drugi na ciągły ?

moc przy 100% to 17.3kW, kocioł włącza się około 11 razy na dobe

dostałem poradę od kolegi z innego forum, żeby lekko zmodyfikować system - tak aby obieg c.o nie był wstrzymywany przez zawory (gdy termostaty załączają styk) bo wtedy piec i tak pracuję a nie oddaje ciepła. Zanim przyjdzie dodatkowy czujnik, spróbuje na razie zmienić:

Moc: 75%

tryb: ciągły

histereza: 10

start pomp: 40

temp na podłogę: 32

czas podawania: 4.5

co myślicie ? zmienię te ustawienie i zobaczymy czy będą jakieś zmiany

Opublikowano

Ustaw w menu C.O stała pompa na tak. Min temp pomp na 25. W ustawieniach kotła temp zadaną 65 min temp pomp 45 a histerezę daj śmiało na 20st.

Opublikowano (edytowane)

Zmniejszając moc w % już de facto zmniejszasz czas podawania. Tak więc albo to, albo to, bo teraz jednym ruchem obniżyłeś moc kotła z 17 kW do około 11 kW (wg moich obliczeń). Bez takich ostrych pociągnięć :)

Zmniejsz ten czas podawania do tych 4,5 sekund, ale zostaw moc max na 100%. Za to możesz zmniejszyć moc min do 30%.

Czy tryb ciągły, czy stały, to sam wybadaj. Jeden dzień zrób tak, a jeden tak. Ale chodzi mi o to, że przy trybie automatycznym możesz mieć histerezę na 0 stopni, bo przy wyłączonej stałej pompie i tak kocioł będzie ci się odpalał wtedy, jak trzeba będzie nagrzać C.O., albo C.W.U. Natomiast przy trybie ciągłym histereza musi być. I to nie na poziomie 2 stopni, bo wtedy to ci się 11 razy odpala na dzień, mimo że nic nie grzeje.

Moja propozycja:

KOCIOŁ:

- tryb pracy - ciągły

- temp zadana kotła - 70 stopni
- histereza - 15 stopni

- temp MIN pomp - 45 stopni

PALNIK:

- podawanie MAX (100%) - 4,5 sekundy

- moc MIN (FL2) - 30%

- moc MAX (FL2) - 100%

OGRZEWANIE:

min Tco pomp - 30 stopni

Alternatywa na KOCIOŁ:

- tryb pracy - automatyczny

- temp zadana kotła - wylicza

- temp MIN pomp - 40 stopni (musi być mniej, bo zadaną przy grzaniu samego C.O. wyliczy ci zaledwie na 50 stopni)
- histereza - 0 stopni (pod warunkiem, że stała pompa jest na NIE)

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano

Ozi tam jest sama podłogówka więc pompa od CO powinna chodzić cały czas a ty mu piszesz żeby start pomp był przy 30st. U mnie tyle idzie w największe mrozy.

Opublikowano

Ustaw w menu C.O stała pompa na tak. Min temp pomp na 25. W ustawieniach kotła temp zadaną 65 min temp pomp 45 a histerezę daj śmiało na 20st.

Ze stałą pompą lepiej niech się wstrzyma, nie za dużo zmian na raz.

Min tco pomp dla grzejników ma sens od 30, ale dla podłogówki może faktycznie 25, nie wiem, nie posiadam.

Przy temperaturze zadanej 65 i starcie pomp na 45 stopni, histereza 20 to trochę za dużo. Będzie miał przestoje w grzaniu C.O., bo Estyma działa tak, że jak są zainstalowane dwie pompy, to jedna się odpala przy 45, a druga przy 46 stopniach (żeby nie obie na raz). I teraz jak na kotle będzie 45 stopni, to nie będzie ani się odpalał kocioł, ani nie wystartuje pompa C.O.

Opublikowano

Ozi tam jest sama podłogówka więc pompa od CO powinna chodzić cały czas a ty mu piszesz żeby start pomp był przy 30st. U mnie tyle idzie w największe mrozy.

No to jeśli stała pompa, to raczej bym nie odpalał trybu automatycznego.

Ustaw OGRZEWANIE jak pisze mrekzo, ale histereza kotła 20 to za dużo przy takiej temperaturze zadanej i przy takim starcie pomp.

mrekzo a co sądzisz o ustawieniach palnika?

Opublikowano

Ja w zeszłym sezonie grzałem tak, że na podłogę dawałem 40st. Kocioł grzał na pełnej mocy do osiągnięcia w domu 22st. Następnie stal do momentu kiedy w domu spadła temp o 0,8. I znowu grzał. W ciągu doby odpalał się trzy razy po jakieś trzy godziny. Spalał jakieś 30kg. Później ustawiłem za namową Sambora stałą pompę zmniejszyłem temp na podłogę według krzywej 26-28-30 (trochę minęło zanim opracowałem sobie tą krzywa, w każdym domu będzie inna) Efekt że spalaniem podobny, tyle tylko, że kocioł uruchamiał się jakieś 8-10 razy na dobę na ok. godzinę. Na plus tego rozwiązania jest to, że zdecydowanie zmienił mi się komfort cieplny w domu. Podłogi są chłodne w domu cały czas stała temperatura. Co do ustawień palnika to nie mam się co wypowiadać to inny kocioł chociaż ja mam 18kw i też jest zdecydowanie za duży.Ja mam na tą chwilę podawanie 2,7 przy wydajności palnika 20,8kg/h. Ale podłogi jeszcze nie uruchamiałem. Grzeje tylko wodę, a w domu kominek wieczorami.

Opublikowano

Ok, jak wrócę z pracy to przerobie ustawienia, tylko zastanawia mnie jak będzie to działało przy stałej pompie jeśli termostaty we wszystkich pomieszczeniach zamkną zawory?

jak macie u siebie rozwiązane sterowanie temperaturą ? czujniki które wysyłają informację do kotła czy tak jak ja na zasadzie zamykania zaworów ?

Opublikowano

Ty masz w ogóle czujnik temperatury pokojowej podłączony do kotła?

Opublikowano

Jeśli pompa ma funkcję auto to zawory mogą się spokojnie zamknąć nic jej nie będzie. Ja sterowałem ogrzewaniem na podstawie czujnika umieszczonego w salonie. Gasił mi poprostu kocioł gdy temperatura osiągnęła wartość ustawiona, natomiast przy stałej pompie musiałem tak ustawić przepływy na pętlach żeby wszędzie była temperatura dla mnie komfortowa przy jednej temperaturze wody na zasilaniu.

Opublikowano

no właśnie nie.. już teraz wiem, że instalator dał ciała, robiąc taki system:

termostaty podłączone do rozdzielacza i tylko zamykają lub otwierają zawory gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie zadaną na termostacie

a kocioł pracuje niezależnie, w przypadku gdy są wszystkie zamknięte bo temperatura jest osiągnięta i tak się włącza, żeby dojść do temperatury zadanej na kotle, pompa próbuje pompować ale nie ma gdzie, wiec piec się nagrzewa szybko i się wyłącza, za pompą c.o. od razu jest czujnik przyklejony do rury i mierzy temperaturę zadaną na podłogówkę czyli w moim przypadku 32 - teraz już wiem, że to totalny bezsens.

Ten system może jeszcze jakoś działać przy niskich temperaturach gdy zawory będą w większości pootwierane bo dom będzie wymagał ciągłego grzania w zimie.

W okresie przejściowym to masakra. Planuje dokupić bezprzewodowy czujnik pokojowy z modułem do kotła.

Na moje oko powinno to działać od razu na zasadzie:

termostaty do modułu, a moduł do kotła czy nie tak ?

Opublikowano

Jeśli nie masz czujnika temperatury pokojowej, to te nastawy nie mają żadnego znaczenia:

Ustawienia na piecu:
OGRZEWANIE
temp. komfortowa - 22C
program - stały
temp. ekonomiczna - 20.5C
histereza 0.2C

Kup sobie Vide Rooma, albo coś tańszego i dopiero wtedy będziesz mógł na serio sterować tym kotłem.

Ale widzę, że sam już do tego wniosku doszedłeś :)

Opublikowano

na przedostatnim zdjęciu które dodałem widać jak to jest zrobione

Opublikowano

U mnie nawet w zimie piec się wyłącza gdy osiągnie zadaną plus 5st. Uruchamia się ponownie gdy temperatura spadnie o wartość histerezy. To normalne. Poza tym ociepl sobie przede wszystkim te rury w kotłowni bo kocioł szybko ci stygnie dlatego między innymi że niepotrzebnie grzeje kotłownie

Opublikowano

Tak z ciekawości pytanie do forumowiczów: przy braku czujnika temperatury pokojowej na jakiej podstawie wyliczana jest temperatura zadana na kotle w trybie automatycznym?

Opublikowano

Na podstawie temp wody jaka ma iść na instalację

Opublikowano

Najtańszy czujnik na kabelku to 100zł, ten droższy bezprzewodowy to 250. Obydwa do zamontowania we własnym zakresie jak śrubokręt ogarniasz. Bez tego to ta cała automatyka może być mocno upierdliwa. Ja dokupiłem sobie za 50zł czujnik temp zewnętrznej, jak szaleć to szaleć.

Opublikowano

mrekzo a Ty u siebie jak masz rozwiązane sterowanie temp ?

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej. Mam czujnik temperatury pokojowej, ale on przydaje się bardziej do grzejników. Ja ustawiam poprostu temperaturę wody jaka odzie na instalację tak żeby w domu było 22 stopnie przy stałej pompie.

Opublikowano

a jak macie rozwiązane zabezpieczenie termiczne przed powrotem zbyt zimnej wody z instalacji ?

Opublikowano

Zawór temperaturowy plus sprzęgło hydrauliczne

Opublikowano

Na podstawie temp wody jaka ma iść na instalację

Cofam pytanie. W biegu napisałem bez zastanawiania :)

Temperatura zadana na kocioł przy trybie automatycznym to pochodna temperatury zadanej na C.O. Brak czujnika pokojowego ma tutaj tylko takie znaczenie, że wtedy faktycznie przy trybie automatycznym musi być histereza kotła, bo inaczej kocioł trzymałby cały czas temperaturę, jaką wyliczył na C.O., bo nie ma tego momentu, że czujnik pokojowy daje sygnał, że można przestać grzać C.O.

Opublikowano

Jak mogę ustawić sterownik aby pompa CO pracowała niezależnie od pracy kotła, puki temp na kotle nie spadnie poniżej 30 stopni? Mam jeden obieg CO, brak CWU, brak zaworu mieszającego. Jest czujnik pokojowy i temp zewnętrznej. Chyba w ferworze zmiany ustawień coś przełączyłem i pompa mi się nie włącza, na piecu 50-60 stopni a powrót zimny, pompa nie pracuje. Jak włączam test albo ciągłą prace pompy to pracuje ale chciałbym żeby nie mieszała chłodnej wody np w nocy bo szkoda prądu. Chciałbym żeby praca pompy była uzależniona tylko od temp na kotle. Dziś przeklikałem całe menu serwisowe z instrukcją w ręku i nie wiem co jest źle ustawione.

Opublikowano

Ustaw w menu kotła min temp pomp 45 a w menu CO min temp pomp 30. Na kotle musi być ustawiona min temp wyższa niż na CO bo inaczej pompy nie wystartują.

Opublikowano

Jeśli nie pomoże to wyłącz na chwilę kocioł z prądu. Ostatnio mi się coś tak właśnie zawiesiło, że nie chciał włączyć pompy mimo że miałem właściwe ustawienia. Po resecie zaskoczył.