Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz soft starszy niż 'luty 2017' to masz już detekcję zgaśnięcia paleniska w podtrzymaniu. Jak zgaśnie to rozpali od nowa.

Dzi4d3k, sory, nie zauważyłem że masz sterownik Tech.

Edytowane przez rymol
Opublikowano

a dzie tam.. :P dobrze, że jest u mnie automatyczne rozpalanie w ogóle, a nie na zapałkę papier i drewienko ;-)

moje maile do TECHa to pewnie lądują już tylko do SPAMU :P

Opublikowano

Jakie masz podawanie w paleniu ? jeżeli 4 na 8-12 to 3 -4 min

Opublikowano

4 na 16

Opublikowano
  W dniu 15.10.2017 o 11:23, marwol napisał(a):

Tryb ręczny

Palenie - wygaszanie

Temp zadana 59.

Dobija piec do 66 i sie wygasza. Do 74 dociągnie i spada w dół. Przy 57 znowu startuje.

siema morwal mam pytano czy nadal palisz palenie wygaszanie bo ja odpaliłem wczoraj piec na palenie wygaszanie i spora różnica jest w ilości spalanego peletu idzie około 10 kg na dobę a przy paleniu podtrzymaniu 15 kg szło ale sporo odpaleń na dobę nie wiem jak to grzałka przeżyje.

Opublikowano

no to spoko 13 kg fajny wynik

Opublikowano
  W dniu 24.10.2017 o 20:25, RobikF napisał(a):

ja testuję 8s na 14 min temp. kotła stoi przy wentylu 35 % tj 1580 - 1620 rpm (dla halotrona) i obserwuję

Siema . 

A nie wygasza ci się przy takich ustawieniach i jakie masz ustawione opóźnienia wentylatora?

Opublikowano (edytowane)

Hej

Mam pytanie - zapala sie u mnie pellet w podajniku przy opcji wygaszaniu , sa zabezpieczenie - wiec nic sie nie stanie..., ale caly pellet w podajniku dolnym jest zweglony,

piec usuwa z rusztu  poprzez komunikat ,,za wysoka temperatura podajnika - usuwanie żaru z podajnika,, i niewiele to daje...pojawia sie alarm - ze sie nie dało usunac i koniec, poprzez ustawienia reczne jak opadnie temperatura wymuszam poxniej prace podajnika, az usune ten zweglony pellet, ale nie o to chodzi...

Ktoś miał z tym do czynienia i ma jakąs podpowiedź?

Edytowane przez fito1973
Opublikowano
  W dniu 25.10.2017 o 19:42, dzejo5 napisał(a):

Siema . 

A nie wygasza ci się przy takich ustawieniach i jakie masz ustawione opóźnienia wentylatora?

Załączenie wen 20s i opóxnienie też 20s to sa czasy dla 8 na 12 min

Opublikowano
  W dniu 25.10.2017 o 20:13, fito1973 napisał(a):

Hej

Mam pytanie - zapala sie u mnie pellet w podajniku przy opcji wygaszaniu , sa zabezpieczenie - wiec nic sie nie stanie..., ale caly pellet w podajniku dolnym jest zweglony,

piec usuwa z rusztu  poprzez komunikat ,,za wysoka temperatura podajnika - usuwanie żaru z podajnika,, i niewiele to daje...pojawia sie alarm - ze sie nie dało usunac i koniec, poprzez ustawienia reczne jak opadnie temperatura wymuszam poxniej prace podajnika, az usune ten zweglony pellet, ale nie o to chodzi...

Ktoś miał z tym do czynienia i ma jakąs podpowiedź?

wyślij ustawienia - posprawdzam 

Opublikowano (edytowane)
  Cytat

PODTRZYMANIE:

czas pracy podajnika-8 sek

czas postoju podajnika-6 min

czas postoju rusztu-15min

czyszczenie rusztu-1

moc wentylatora 35%             

opóźnienie wył nadmuchu-10 sek

opóźnienie zał podajnika-10 sek

czym są te 2 ostatnie parametry? jak to działa? 

EDIT: eee.... nieważne i tak nic mi to nie da :P

Edytowane przez Dzi4d3k
Opublikowano
Dzi4d3k  ciekawy jestem spalania na tym sterowniku  ?

mam nadzieje ze jest ok ! przy zakupe kotla instalator zapytal o sterownik lepszy czy gorszy ...

i jak tu wybrac?c

tylko sprawdzac forum gdzie co i jak........ 

Opublikowano

Z tego co tu czytam to Recalart ma ciekawsze ustawienia w trybie manualnym niż to co jest na moim sterowniku. Więcej można wyregulować.

Spalanie u mnie między trybem PID, a ustawieniami manualnymi nie za bardzo się różnią. Od 1 do 23 października miałem spalanie średnio 5 kg/dobę (palenie/wygaszenie). W tym tygodniu ustawiłem palenie ciągłe i szło 22-27kg/dobę.... gdzieś mi ucieka energia... ale też zastanawiam się czy to nie wina trochę pelletu.... może trochę "przeleżały"... niby barlinek, ale sporo go idzie. W styczniu tego roku jak nim paliłem to też ostro szło..... gorzej jak takim lokalnym tańszym co zawsze palę :)

Także.... myślę, że Recalart :P

Opublikowano

palilem opalem drogim i tym mniej.. sas spali wszystko roznica to temp.jaka jest potrzebna

to jest zecz bardzo wazna.... 

niskie temp. na obiegu zmiejszaja spalanie  :)

Opublikowano
  W dniu 26.10.2017 o 18:48, dzejo5 napisał(a):

Mi spala około 12 kg na dobę przy paleniu potrzymanie 200 m2 domu i cwu 200 litrów w domu 22.6 stopni piec 17kw

Nie chwal się :) i nie załamuj kolegów, którzy mają Techa . Wysłałem Ci nowy soft wgraj i daj znać.

Opublikowano

Nie chwalę się tylko dzięki twojej pomocy i ustawieniami chcę pokazać ze można zejść z opalem tak nisko ale to też dzięki czujnikowi wewnetrznemu i zew i chcarakteryatyka pogodowa 2 bo tyle mi wystarczy mam dobrze dom ocieplony .

Opublikowano (edytowane)

dziejo5 szacun spalanie ładne ja domek 130 m2 grzeje praktycznie dół na górze dwa grzejniki odkręcone bo nikt nie mieszka,na dole podłogówka i dwa grzejniki raz na jakiś czas się włączają i woreczek schodzi jak nie lepiej na dobę,wydaje mi się że troche sporo

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

mam pytanko panowie na jakiej temp.chodzi u was piec bo u mnie na 60 st.i czy macie pid włączony ?

Opublikowano

Orientuje się ktoś z Was czy w trybie palenie wygaszanie eco można ustawić histereze czujnika inna niż 0.5 C? W instrukcji pisze ze pięć przechodzi w tryb wygaszanie po osiągnięciu temp wyższej o 0.5 c i rozpala po spadku o 0.5 od zadanej, da się to zmienić?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I jeszcze jedno mam pytanie, temp kotła zadana wg krzywej mam obecnie 58c, jak ustawie wodę cwu na 65 c to mi się temp kotła nie zwiększa, to normalne?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam Szanownych użytkowników. Mam piec SAS BIO SLIM 17 KW sterownik Recalaart. Dom około 140 m, docieplony, dół podłogówka z czujnikiem zewnętrznym i wewnętrznym obieg CO2 i  poddasze podłogówka(łazienka i pralnia)  + grzejniki w pokojach wszystko na obiegu CO1, Dawno mnie tu nie było i widzę że parę stron forum przybyło. Czy któryś z kolegów oszczędził by mi przeglądania wszystkich i podesłał jakieś dobre ustawienia na których piec spalał by rozsądne ilości peletu.  Jestem gotowy przetestować wszystkie propozycje, zarówno te przy wyborze paliwa typu pelet jak i inne. Pozdrawiam.