Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek Grupatrust I Czarny Jan - Palił Ktoś Nim?

robertokot25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pytałem nawet ile rabatu. Jutro wrzuce jeden worek zobacze jak to się bedzie zachowywało na palniku. Mam porównanie do eko z leroy i ekomiału z kareny, więc kaloryczność w przybliżeniu też można sprawdzić na podstawie zuzycia. Pogoda bardzo stabilna w styczniu więc wyniki będą miarodajne.

Opublikowano

U mnie dziś wsadzili ulotki eko z firmy Prestige.eko platinum premium classic,znacie może ten towaŕ.cena za tonę z dostawą 935 895 815 za 25 kg,gościo ze skladu osiwieje,luzem jeszcze 30 mniej-już widzę jak wywala to z dhl-a.

Opublikowano

rano wrzuciłem w podajniku było jeszcze parę kg Kareny, więc coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero jutro. Po 1,5 doby dalej mokry jak gnój, podłączyłem osuszanie paliwa do podajnika.

Opublikowano

Ok, daj znać,

- może po pierwszym złym wrażeniu, spalanie będzie bajecznie proste, a ekogroszek będzie miał porządnego kopa ;)

- jakby dawali 100zł rabatu za to że jest mokry co dostawa to za którymś razem miałbyś tonę gratis :)

Opublikowano

spoko roberto. Jak narazie pali się bezproblemowo byłem właśnie zajrzeć :). Wypala się, żużlu też mniej niż z tego z leroy. Miażdżonych kamieni też w nocy nie słyszałem :)

Opublikowano

e no to git..

- czyli żadna skorupa się nie robi ze spieczonego popiołu dookoła retorty? i żadnych tworów z środka paleniska nie wypycha? pali się ładnie cała szerokością palnika? koksowania brak?

- pamiętaj też o fotkach lub filmach z palnika jak się pali i popiołu z szuflady

- jak dasz radę to też oceń jego kalorycznosć

- jak dasz radę wyliczyć ile % popiołu będzie też też napisz

- jakieś porównanie względem Retopala lub Jareta jesli nimi paliłeś..

- granulacja klasyczna? 5-25mm? miału nie ma za dużo?

Opublikowano

Witam,dorwałem nowy opał,29kal,popiołu 3% siary 0,3,worki dziurkowane ,suchy i błyszczący.Tylko problem -kamień ok 0,5 kg w worku,myślicie źe można palić bez wybierania?

Opublikowano

Witam,dorwałem nowy opał,29kal,popiołu 3% siary 0,3,worki dziurkowane ,suchy i błyszczący.Tylko problem -kamień ok 0,5 kg w worku,myślicie źe można palić bez wybierania?

Ciekawski ale jak worek ma 25 kg to 0,5kg kamienia to już 2 % popiołu zostaje tylko 1 % na węgiel. Chyba ktoś przesadził z tymi parametrami.

Opublikowano

A sprawdziłem tylko 1worek,może być różnie,740 tona foty dam jak wejdzie w piec,jeszcze pelet się testuje

Opublikowano

a kraj pochodzenia dostawca zdradził?

Opublikowano

Do polnych im trochę brakuje,ale nie dużo.Za taką kasę coś chyba nie halo.Ciekawe w czym płukany?Jutro może próba,może taki mocny że posadzę kopciuszka,odbierze to i na tłuczniu zarobię. 

.CO do czuka.jest ok.,biorę 10 i pół na pół z kazimierzem w komin.

Te błyszczące cudo luzem podobno 550 tam na przeładunkach,trochę korci.

Mokrym palenie sami wiecie.

Opublikowano

miałem też takie w eko z leroy Barteru, spaliłem tonę zawleczki nie zerwało. Ale czasem jak pierdykło w kotle to biegłem zobaczyć czy wszystko ok.

Opublikowano

Kumpla ojciec kupil defro na eko ,sypialnia nad kotłownią,zanim nie przyzwyczaił się do tych zgrzytów i chrupania ze spaniem bylo krucho.

Opublikowano

Miałem podobnie, jeszcze wesoła w podajniku to chrupało ostro, żona spać nie mogła.

Opublikowano

gerix czyli Trust słabo wypada? oprócz tego że mokry jak gnój to reszta parametrów też mierna - kaloryczność, ilość popioły, spieki/żużle, zanieczyszczenia itp?.... zdaj po niedzieli podsumowanie wraz z fotami.. jeśli to nie problem

Opublikowano

Na teraz po spaleniu 50 kg mogę powiedzieć, że spiekow koksowych brak. Żużle jak to w rusku występują ale są do przełknięcia.

Popiół policzę za parę dni teraz zasypałem 100 kg, popiół zbiorę w jeden worek i zważę. Kaloryczność wg mnie taka sobie, jeśli miał z kareny ma 27 MJ to przy tym wychodzi mi ledwo 23. Coś więcej napiszę za parę dni.

Opublikowano

Pelet poleciał,ten rusek z kamieniam całkiem inny od czuka,z kamieniami to malo pow. w następnym worku,kostka prawie brukowa,bez kopciuszka nie pójdzie,mimo że totalnie suchy towar to go całkiem dyskwalifikuje ten kamień.Popiół jak ze spalania papieru kredowego.moc mieszane uczucia,podsumowanie wieczorem lub jutro rano,jak zejdzie.Faworyt-pellet,finansowo czuk.

Opublikowano

Porównałem dzisiaj spalanie eko z trusta w stosunku do ekomiału z kareny. Wybrałem 2 dni o bardzo zbliżonych temperaturach zewnętrznych. Wychodzi na to że spalanie ekogroszku z Trusta jest aż o 25 % wyższe. Porównując, jeśli karena ma 27MJ to temu wychodzi niecałe 22 MJ. Na worku mam 25-26, wątpie by woda w groszku spowodowała takie straty.

Opublikowano

- UUu to słaby ten TRUST.. jak JARET :), zobaczymy jeszcze jaka ilość popiołu.. ale pewnie sporo będzie

- ale tak to pali się ładnie jak na razie? popiół luźny bez dużych spieków ?

- jak będziesz miał chwile to zrób foty lub film z palnika i popiołu z szuflady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.