sambor Opublikowano 23 Stycznia 2014 #26 Opublikowano 23 Stycznia 2014 W kotle na paliwo stałe sterowanie pompą CO przy pomocy tylko temperatury pokojowej może być niebezpieczne, wyłączenie pompy , która wymusza chłodzenie kotła może doprowadzić do jego zagotowania.
Maciety Opublikowano 23 Stycznia 2014 #27 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ok, Sambor juz do tego doszedłem jak temp na piecu doszła do 89st.C.i następował protokół jego wychładzania kotła.. Nie mam pomysłu gdzie wpiąć czujkę pokojową (ster. temp w pomieszczeniach), pod zaw 4D? Podrzućcie coś bo dylemat mam....
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2014 #28 Opublikowano 23 Stycznia 2014 To właśnie raczej pod sterowanie temp wody zasilającej - czyli pod regulację 4-D, ale takie postawienie też może doprowadzić do podgotowania kotła. Gdy masz kocioł z podajnikiem to można coś kombinować z temp wody zadanej w kotle, lub regulacja podawaniem paliwa z wydłużaniem stanu podtrzymania kotła.
nonidentifie Opublikowano 23 Stycznia 2014 #29 Opublikowano 23 Stycznia 2014 a może troche na mój temat post nr.22
julo23 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor #30 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Po dogrzaniu pomieszczenia, mam wybór - ustawić ileś tam mniej stopni na kaloryferach i podłogówce osobno. Dodatkowo można obniżyć zadaną temp. na piecu, oraz ustawić histereze pomieszczenia. Tak działa sterownik pokojowy ale ty mówisz o jakiejś czujce... nie wiem dokładnie co masz na myśli.
Remi Opublikowano 24 Stycznia 2014 #31 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dodam to porównania, u mnie się załącza pompa na piecu na paliwo stale przy 40°C i chodzi cały czas aż temperatura spadnie do 33°C na piecu. Przy gazie mi się pompa załącza od razu jak tylko ma się załączyć piec żeby grzało C.O. i wyłącza się dopiero 15min po wyłączeniu pieca na gaz.
sebastiw Opublikowano 25 Stycznia 2014 #32 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ja mam temp. załączania pomp równą z temp. zadaną.
julo23 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #33 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Kolego, dobrze ci sie to sprawdza ? Pompy załączają sie dopiero gdy piec dojdzie za zadanej temperatury ? Wydaje mi się że w takim wypadku mało wody będzie puszczał na zawory bo gdy tylko puści ciepłą wodę to powrót go wychłodzi i znowu spadnie poniżej zadanej i znowu wyłączy pompy. Daje to wogóle jakiś efekt cieplny na kaloryferach ?
sebastiw Opublikowano 29 Stycznia 2014 #34 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Oczywiście. W domu ciepełko. Obecnie mam temp. załączania pomp jeden stopień wyżej niż zadaną. Piec jak się dogrzewa to zawsze przekroczy od 2-3 st. zadaną, więc pompa pracuje, a bez pompy i tak woda jest grawitacyjnie pchana, lecz oczywiście symbolicznie ;-)
julo23 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #35 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ja mam w sterowniku ST-450 z Techa i piec SAS i zastanawiam się nad jedną rzeczą. W menu instalatora mam ustawione załóżmy 51*C - temperaturę załączania pomp. Ale jak wejdę w menu instalatora i dalej w zawór 1, lub zawór 2 to tam też jest temperatura załączania pomp. Do wyboru takie opcje: - Zawsze, - Nigdy - Powyżej progu minimalna temp. załączania i tu np. daje. 47*C i zaznaczam powyżej progu 47. Teraz pytanie - Czy przy 51 piec puści ciepłą wodę. A te ustawienia na zaworze to są tylko do pompy przy zaworze, która sie załącza przy 47*C i miesza wodę za zaworem 4D w instalacji ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.