pablojarocin Opublikowano 21 Listopada 2013 #1 Opublikowano 21 Listopada 2013 W załączniku przesyłam mój schemat. Mam troszkę pytań. Jak wiadomo kocioł stoi na samym dole,a wyjście jest od góry i będzie tam znajdował się zawór 4D i reszta. Tylko ja mam piwnicę użytkową i czy mogę za tą pompą dać tak rurki na dól(rys.2) do grzejnika( w sumie do 4 bo są 4 pomieszczenia). Czy bym musiał dać jak najniżej ten zawór 4D i resztę tych zaworów i pompę i wtedy poprowadzić do grzejników. A może dać jak najniżej i te zawory dać w pozycji poziomej?? Tylko nie wiem czy zawór różnicowy daje sie poziomo.
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #2 Opublikowano 22 Listopada 2013 Panowie czy aż tak trudno powiedzieć czy jest coś źle czy dobrze?? Myślałem że forum służy od pomocy i dyskusji co zmienić itp.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2013 #3 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zacznijmy od tego, że na schemacie są błędy (źle podłączony zbiornik CWU) Co chcesz osiągnąć instalując zawór 4D ?
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2013 Bo z pieca wyjdzie około 90 stopni, a ja bym chciał na grzejnikach koło 50. A podłączenie tych grzejników w tej piwnicy będzie dobre??? Co jest nie tak w tym C.W.U??
maciej1007 Opublikowano 22 Listopada 2013 #5 Opublikowano 22 Listopada 2013 Witam. Co to za kocioł i skąd ta temperatura?
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 22 Listopada 2013 http://www.pereko.pl/seria-ksw-plus.php#ksw_plus_50 Taki kocioł bym chciał. Ogólnie to jest dopiero kotłownia projektowana, dom jest jest w stanie surowym.
maciej1007 Opublikowano 22 Listopada 2013 #7 Opublikowano 22 Listopada 2013 Jaja sobie robisz czy za dużo wypiłeś?
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2013 A dlaczego??? Nie wiem o co chodzi?? Powierzchnia do ogrzania to około 500 metrów kwadratowych.
staran Opublikowano 22 Listopada 2013 #9 Opublikowano 22 Listopada 2013 Przy obiegu wymuszonym grzejniki poniżej kotła powinny działac, powrót z bojlera podłącz bezpośrednio do kotła.Ale skad te 90C?
maciej1007 Opublikowano 22 Listopada 2013 #10 Opublikowano 22 Listopada 2013 No chyba że tak. Ale ze schematu to raczej nie wynika.
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #11 Opublikowano 22 Listopada 2013 Te 90, to chyba z kotła wychodzi. a nie chce tyle na grzejnikach. To proszę napisać co wywalić a co do kupic.
kiminero Opublikowano 22 Listopada 2013 #12 Opublikowano 22 Listopada 2013 Powrót boilera ma być wpięty bezpośrednio w kocioł. Tak jak na rysunku, to będzie ci zakłócał pracę zaworu 4D. Osobiście doradzałbym zamontować na grzejniki zestaw 3D z pompą, a do ochrony powrotu pompa kotłowa z termostatem. Również nie rozumiem po co ci 90 sC na kotle?
pablojarocin Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #13 Opublikowano 22 Listopada 2013 Myślałem że jak podana temp. na wyjściu około 90 to tak jest.
majschi Opublikowano 22 Listopada 2013 #14 Opublikowano 22 Listopada 2013 witam tak jak koledzy już wcześniej pisali bojler należy wpiąć bezpośrednio w kocioł a nie za zaworem 4d przemyśl czy zawór 4d wygrzeje Ci powrót bez pompy kotłowej odpowietrznik na "strychu" zbędny jeśli montujesz grzejniki z dolnym zasilaniem
pablojarocin Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #15 Opublikowano 23 Listopada 2013 To powrót z bojlera muszę dać nie na zawór 4D tylko bezpośrednio do pieca??? Tak??
sambor Opublikowano 23 Listopada 2013 #16 Opublikowano 23 Listopada 2013 Tak, gdyż bojler włączasz po za obiegiem zaworu 4-D
staran Opublikowano 23 Listopada 2013 #17 Opublikowano 23 Listopada 2013 Myślałem że jak podana temp. na wyjściu około 90 to tak jest. Z twojej wypowiedzi wnioskuje ,że miałeś niewiele doczynienia z kotłami proponuje zapoznać się ze stroną http://czysteogrzewanie.pl/ tam łykniesz podstawy.Co do instalacji to narysowałeś dość poprawny schemat i po poprawkach sugerowanych przez kolegów powinien działać ,ale to 500 m .Czy nie planujesz nigdzie podłogówki? Tak duża instalacja powinna być dokładnie przeliczona ,moce, przekroje,opory,nie wiadomo jaki układ pomieszczeń mogą się tam kryć inne "kwiatki".Proponował bym ci wżiąć firme, spisać umowe i mieć podstawy do ewentualnych reklamacji,to dość duża inwestycja.Zrobienie tego na "oko" z panem Heńkiem ,może skutkować dodatkowymi kosztami i stresem.Jedyny plus to stały pobyt na forum z prośbą o pomoc.
pablojarocin Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #18 Opublikowano 23 Listopada 2013 Czy teraz będzie poprawnie?? Z twojej wypowiedzi wnioskuje ,że miałeś niewiele doczynienia z kotłami proponuje zapoznać się ze stroną http://czysteogrzewanie.pl/ tam łykniesz podstawy.Co do instalacji to narysowałeś dość poprawny schemat i po poprawkach sugerowanych przez kolegów powinien działać ,ale to 500 m .Czy nie planujesz nigdzie podłogówki? Tak duża instalacja powinna być dokładnie przeliczona ,moce, przekroje,opory,nie wiadomo jaki układ pomieszczeń mogą się tam kryć inne "kwiatki".Proponował bym ci wżiąć firme, spisać umowe i mieć podstawy do ewentualnych reklamacji,to dość duża inwestycja.Zrobienie tego na "oko" z panem Heńkiem ,może skutkować dodatkowymi kosztami i stresem.Jedyny plus to stały pobyt na forum z prośbą o pomoc. Te 500metrów to ogólnie, ale będę tylko ogrzewał piwnicę i parter. To będzie gdzieś około300 metrów. tak podłogówka będzie ale tylko na korytarzu też w piwnicy i na parterze.
sambor Opublikowano 23 Listopada 2013 #19 Opublikowano 23 Listopada 2013 Jeżeli ma być zawór 4-D to musisz dać go jak najbliżej kotla na rurach o dużej średnicy - 1,5" lub 2' wtedy krótki obieg będzie działał na grawitacji, inaczej będzie potrzebna pompa za zaworem 4-D w celu wymuszenia przepływu. Obieg CWU jest poprawny.. Natomiast narzuca się pytanie czy będzie grawitacja na instalacji CO - jeżeli nie to nie jest potrzebny zawór różnicowy. na obiegu CO
pablojarocin Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #20 Opublikowano 23 Listopada 2013 Raczej grawitacyjnej nie będzie, Mogę spokojnie ten zawór różnicowy wywalić?? Chciałbym założyć 2 podłogówki, jedna w piwnicy i druga na parterze. Mam pytanie czy pompę z mieszaczem mogę zastosowac jedną i dać ją w piwnicy??? Czy muszę mieć 2 mieszacze jeden w piwnicy i drugi na parterze do tego obiegu?? Gdzie dać odpowietrznik do CO, przy grzejnikach??
pablojarocin Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #21 Opublikowano 23 Listopada 2013 Jeżeli ma być zawór 4-D to musisz dać go jak najbliżej kotla na rurach o dużej średnicy - 1,5" lub 2' wtedy krótki obieg będzie działał na grawitacji, inaczej będzie potrzebna pompa za zaworem 4-D w celu wymuszenia przepływu. Obieg CWU jest poprawny.. Natomiast narzuca się pytanie czy będzie grawitacja na instalacji CO - jeżeli nie to nie jest potrzebny zawór różnicowy. na obiegu CO Chodzi o te rury od wyjścia z pieca do 4D i powrót z 4D do pieca??? Tak tutaj dać te 1,5"
sambor Opublikowano 23 Listopada 2013 #22 Opublikowano 23 Listopada 2013 Tak lub takie jak sa na wyjściu z kotła , to podroży zawór 4-D ale wtedy uniknie się dodatkowej pompy
sambor Opublikowano 23 Listopada 2013 #23 Opublikowano 23 Listopada 2013 Raczej grawitacyjnej nie będzie, Mogę spokojnie ten zawór różnicowy wywalić?? Chciałbym założyć 2 podłogówki, jedna w piwnicy i druga na parterze. Mam pytanie czy pompę z mieszaczem mogę zastosowac jedną i dać ją w piwnicy??? Czy muszę mieć 2 mieszacze jeden w piwnicy i drugi na parterze do tego obiegu?? Gdzie dać odpowietrznik do CO, przy grzejnikach?? jeżeli nie ma grawitacji to nawet nie myśl o zaworze różnicowym, on potrafi czasem powodować kłopot. Do podłogówki to pompa i zawór mieszający 3-D, najlepiej z możliwością ustawienia stałej temperatury wyjściowej, oczywiście lokalizacja w kotłowni. Na pietrach to tylko same rozdzielacze. Odpowietrzniki do grzejników daj na grzejnikach, oczywiście ręczne.
pablojarocin Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor #24 Opublikowano 23 Listopada 2013 A jak podłogówka ma około 20 metrów to mogę się wpiąć normalnie w pion i dać zawór RTL tak jak tutaj na rysunku: http://sankom.pl/download/dk/documentation/imi/heimeier/co/zawory%20grzejnikowe/rtl.pdf?rtl.pdf
sambor Opublikowano 23 Listopada 2013 #25 Opublikowano 23 Listopada 2013 Te 20 m to metry kwadratowe czy bieżące RTL to max do 15m2 , czyli dla 20m2 musisz dać dwa obwody, po 10m2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.