Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

według instrukcji termostat pokojowy steruje praca pompy co

TERMOSTAT” - informuje o włączeniu lub wyłączeniu termostatu pokojowego. Jeśli
termostat wyłączony pompa centralnego ogrzewania (CO) jest
wyłączona (wyjątek – mechanizmy zapobiegające przegrzaniu kotła). cytat z instrukcji

czujnik jest wg instrukcji wpiety w styki 12 i 13 i pracuje w dwóch stanach   ( zwarty- otwarty)

masz ten termostat pokojowy?

czy miarkownik masz wpiety w zasilanie wentylatora?

Opublikowano (edytowane)

Nie mam termostatu. 

Miarkownik nie jest podpięty pod reg 06. Ma on czujnik który zbiera temp pieca i to wszystko. 

Może coś nie tak robię z trybem pracy czyli rozpalanie i auto. 

Edytowane przez majmaj
Opublikowano

1.

musimy najpierw wymusic aby sterownik widział ze jest termostat pokojowy

sprawdz czy jest zwora na zaciskach 12 -13  jesli nie ma to wykonaj taka zwore (pracuj bez napiecia)

sterownik bedzie widział ze jest termostat pokojowy

przy okazji sprawdź pozostałe połacczenia

https://instalacjeb2b.pl/files/2096,instrukcja_Sterownik_kotla_REG.pdf

2.

na ustawienich regulatora a dokładnie wentylatora- ustaw parametry wentylatora na max

3.

moze sie zdarzyc ze sterownik nie widzi wentylatora jesli nie jest wpiety i wtedy rozpoznaje to jako stan alarmowy

zrób maly test

podepnij wentylator do gniazda w sterowniku - zaobserwuj prace sterownika

gdy pracuje normalnie wypnij wentylator i zaobserwuj prace sterownika 

jesli nie ma zadnych zmian na sterowniku przy właczonym i wyłaczonym wentylatorze oznacza to że sterownik jest mało inteligentny i moze pracować bez wentylatora

Opublikowano

Dziękuję Ci za pomoc. 

Sterownik widzi termostat bo świeci się dioda. 

Z wentylatorem jest wszystko ok ponieważ gdy na sterowniku jest tryb "rozpalanie" to uruchamia się(ja go wyłączam przyciskiem na sterowniku bo palę naturalnym ciągiem klapka w popielniku). 

Zbawienna była by opcja ustawienia minimalnej temp załączenia pompy Cwu. Ustawił bym na 50 i poniżej tej temp pompa by nie startowała. 

Opublikowano

ha.... pompa  cwu przy sterownikach 2 w 1 nie jest łatwa do wysterowania......

ja u siebie wyrzuciłem sterownik 2w1 a założyłem sterownik do kotła jako osobne urzadzenie  i steruje tylko nadmuchem i pompa co

oraz 

drugi sterownik do cwu -------stary euroster 1100 -----------------posiada dwa czujniki (temp zasobnika i temp kotła) oraz steruje pompa cwu

sterownik cwu zasiliłem po zegarze czasowym,zwiazane to było tym aby pompa ładujaca cwu   pobierała z ciepło z kotła w odpowiednich godzinach np 5.00-8.00 i 18.00 -22.00

i jako ciekawostke mam pompe cyrkulacyjną cwu sterowana przyciskami chwilowymi (i sterownik czasowy o bardzo krótkim czasie pracy)z domu przy punktach poboru ciepłej wody(kuchnia łazienka) przez to ciepła woda w kranie jest w ciagu minuty ,a pompa cyrkulacyjna pracuje tylko wtedy kiedy jest mi potrzebna ciepła woda 

moze te wiadomości beda Ci przydatne

ale czekam na wiadomoći co stwierdziłeś  odnosnie swojego reg-06

Opublikowano

to co napisałes o pracy wentylatora to tylko rozpalasz nim ,robisz stop,a sterownik przechodzi w tryb praca automatyczna?

bo mi sie wydaje że sterownik racuje wtrybie awaryjnym

Opublikowano

No ok jestem w domu i mogłem wszystko skontrolować.

Jest tak jak piszesz, po uruchomieniu pieca włącza się tryb "rozpalanie" - w tym momencie klikam "start-stop wentylator aby go wyłączyć i piec przechodzi w tryb pracy automatycznej.

Problem może stanowiło to że dawno nie zaglądałem w ustawienie wody grzewczej (z względu na to że teraz temp. ustawiam na miarkowniku) i było tam ustawione 51C, natomiast temp. CWU 55C. Nie wiem jaki algorytm tam jest więc ciężko mi stwierdzić czy to jest wina tego ustawienia.

IMG_20181022_163208.jpg.25da51938ddd410f5e80390e7ab14085.jpg

IMG_20181010_190443.jpg.d2035303ec84c6193979332c8b1c2e6e.jpg.3c07805b10f455b5ea724ac2aa00b429.jpg

Opublikowano

przespie sie jeszcze z tematem i poczytam instrukcje moze cos mi jeszcze wpadnie do głowy

a tobie zycze cierpliwości w obserwacji i powiedz jak zachował sie kocioł dzisiejszej nocy

jutro czekam na info

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Temp CO spadła do 49C

Woda w bojlerze w tym momencie miała 55C - specjalnie odkręciłem gorącą wodę aby sprawdzić co się stanie jak temp. spadnie.

Gdy temp spadła o równe 5C pompa CWU uruchomiła się. Nie mam pomysłów.

Wygląda na to że każdy spadek temp o 5C od zadanej uruchamia pompę. Jedynie zostaje mi chyba dzwonić do producenta...

Edytowane przez majmaj
Opublikowano (edytowane)

A może to źle napisany soft. Powinna być opcja ustawienia minimalnej temp załączenia pompy Cwu. 

Nigdzie nie ma info jaka temp jest przyjęta przez producenta jako ta która wygasza kocioł "stop brak paliwa" bo ta temp wyłącza pracę pomp. Chyba że zamiast temp jest przyjęta jakaś wartość spadku temp. 

Jest też możliwość że te moje ciągłe grzebanie, włączanie i wyłączanie kotła nie pozwala mu wejść w stan "stop". 

Edytowane przez majmaj
Opublikowano

Witam.
Rozmawiałem z producentem sterownika, mam bardzo starą wersje softu w której faktycznie jest błąd odnośnie CWU. 
Aktualizacje można dokonać pod warunkiem że mam wersje sterownika v2. O tym dopiero się dowiem jutro jak go rozkręcę.

Opublikowano

Szkoda. Gdybyś miał świadomość że te dwa sterowniki się pogryzą to pewnie byś zainwestował w ster Tech-a? Dużo więcej miałbyś możliwości nie mówiąc o tym że on obsługuje obie te pompy. 

Masz jakiś pomysł?

Opublikowano

Piec kupili rodzice, sterownik już był. Gdyby ten zakup miał być teraz zupełnie inaczej by to wyglądało ;)

Jedyny pomysł to wyłączenie kotła: tryb "stop" (pompy zostają wyłączone ale zabezpieczenie działa - czyli gdy kocioł osiągnie 80C sam odpala pompy.)Oczywiście wyłączał bym na noc bo u nas pali się tak do 22-23. Niestety automatyka to to nie jest :D 

Opublikowano

Witaj.

Polecam do sterowania pompy cwu sterownik

https://www.euroster.pl/produkty/sterowniki/euroster-11b/341

u mnie pracuje od 1994 roku starsza wersja tego sterownika i jest godny polecenia

w opisie dowiesz sie jak on pracuje

ponieważ kocioł pracuje na miarkowniku ciagu to proponuje zakupić sterownik tylko do pompy co

chyba  że potrzebujesz  wentylator do rozpalania no to potrzeba troche bardziej rozbudowany sterownik

ponieważ mam kocioł zasypowy na miał u mnie pracuje sterownik tornado opis działania znajdziesz w sieci

reszta w postach z poniedziałku

Opublikowano

witaj ponownie

sterownik bedzie sobie sam ustawiał piorytet

zawsze kiedy na kotle bedzie temp wyższa od temp cwu o zadana histereze  to właczy sie pompa cwu np 50 st. zasobnik , histereza 5 st czyli gdy temp zasobnika spadnie do 45 st  pompa cwu załaczy sie  o ile na kotle bedzie temp min 50 st( Taki sobie przykład)

natomiast jesli temp  kotla bedzie niższa niz w zasobniku to pompa cwu nie właczy sie dzieki temu nie wychłodzisz zasobnika

Opublikowano (edytowane)

Jasne to rozumiem, priorytet miałem na myśli to że będą sytuacje kiedy obydwie pompy będą pracować jednocześnie. Obecnie mam tak że pierw CWU po nabiciu CWU do 55C odpala się  pompa na kaloryfery.

Ale to nic, bez tego też będzie ok :)

Widzę że Tech ST-21 CWU można już za 100zł kupić.

Edytowane przez majmaj
Opublikowano

witaj

zrobisz jak uznasz za stosowne wazne, abys był zadowolony i jak najmniej spedzał czasu w kotłowni

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję wszystkim za pomoc, dokładnie jak piszecie - dokupie sterownik Cwu. Jeszcze raz dzięki. 

Edytowane przez majmaj
Opublikowano (edytowane)

Ja mam sterownik IE21 za 79zł  + dodatkowy czujnik do tego sterownika za 30zl  wszystko od 1 sprzedawcy. Realnie za 110zł masz sterowanie 4 tryby pracy i inne szmery bajery, alarmy gdyby piec sie zaczała przegrzewać ponad jakąs tam ustawioną temp dajmy na to niewiem 95'c wtedy pompa się właczy non stop i zadziała coś jak weżownica schładzającą - jest tego kilka funkcji niechce mi się wymieniać i tego też nikomu reklamowac ,  ale ten sterownik TECH- ST 21 jest przy nim przedpotopowy jeśli chodzi o funkcje.   

aha warto domówić 2 (opcjonalny) czujnik i podpiać pod sterownik bo  -  1 czujnik montujesz do wyjscia na piecu a 2 czujnik w boilerze albo ja mam inaczej to zamontowane - tj. drugi czujnim mam na wysciu rury zasilajacej boiler gorącą wodą z pieca - tak  ze pompka mi się załacza tylko kiedy piec bujnie sie aż do min. 55'C i wyłacza jak temp na wyjsciu rury doprowadzającej gorącą wodę z pieca osiągnie dajmy na to 50'C .  Daje to mega fajny efekt że pompka włacza mi się na bardzo krótki okres a nie chodzi non stop,  bo właczy się dopiero gdy gorąca woda odda ciepło do boilera na jej wylocie temp spalnie pon tej temp. 50'C .  Fajnie to działa bo prądu żużywa tyle co nic.

pol_pl_Sterownik-Pompy-c-o-z-wyswietlacz

Edytowane przez mikkei
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam mój piec to elektromet eko kwp solei 25 z podajnikiem. Uszkodziła mi się osłona skrzynki elektrycznej. Wypadł jakiś kabel i nie wiem gdzie go powiniennem dać....Czy ktoś może podesłać mi zdjęcie wnętrza skrzynki? Podsyłam w załączniku moje zdjęcie z zaznacoznymi kablami

piec kalble.png

Opublikowano (edytowane)

Nie ten dział ale...

Ten wyżej kolorowy to uziemienie. Zamocuj gdzieś pod śrubke by była masa. Powinieneś łatwo znaleźć gwint bez nakretki. Myślę że to gwint powyżej.Szukaj nakrętki.

Co do tego brązowego to przewód fazowy . Jeśli nikt nie podeśle zdjęcia to nie masz wyjścia i musisz tą gmatwanine przewodów uporządkować i dowiesz się gdzie jest drugi podłączony koniec i co powinien zasilać.Potem instrukcja w dłoń i po schemacie dojdziesz skąd wypadł i gdzie jego miejsce. Tyle mi przychodzi do głowy. 

Edytowane przez BORA
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej.

Planuje zmianę tego pieca u rodziców bo mam dość patrzenia na ten syf. 

Generalnie myślę o piecu na pellet albo ekogroszek do 11tys. 

Powiedzcie mi taką rzecz: czy z racji tego że piece nowej generacji mają wyższy poziom odzysku ciepła poczuje realnie niższy koszt w zakupie opału względem tego kopciucha?