Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Na Drewno

nnataniel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kotły do drewna nafaszerowane elektroniką to inny poziom technologii i ceny.

Te , które są dostępne dla przeciętnego palacza to kotły na węgiel lub na wszystko czyli do niczego.

Zapytaj swojego speca, jak elektronika będzie kontrolować spalanie drewna lub węgla przy zasypie.?

Jakie parametry spalania będzie elektronika kontrolować.

I dlaczego ludzie palą od lat bez elektroniki i świat się nie zawalił , a obecnie musi być elektronika.

Miarkownik wystarczy +sterownik do zał pomp CO,CWU + ew RCK

Pozdr.

Opublikowano

Witam w te upalne dni

Z tą elektroniką to trochę przesadzacie , nafaszerowany to może byc samochód albo jakaś linia produkcyjna a nie jakiś tam kociołek.

Instalator ma robic tak jak ty chcesz a nie odwrotnie. Ja sam wykonałem swoje ogrzewanie w domu oczywiście grawitacyjne zasilanie z górnym rozdziałem i bez żadnych dupereli i pracuje to pięknie.Też za parę lat będę rozglądał się za piecem na drewno bo mi las rośnie .

Opublikowano

witam ! mieszkam w okolicach hajnówki która słynie z budowy pieców . polecam oferte narmetu - rodzice mieli go 15 lat i dalej działa został wymieniony ze względu na małą moc . z godych polecenia pieców z hajnówki polecam oferte gagana mirosława piece są chwalone odradzam kupno żubra mam taki grzeje ale po kieszeni zbyt słabo rozwinięty wymiennik ciepła .dużo siedze na internecie i przeglądam oferty pieców wszystkopalnych - uniwersalnych tych naprawde dobrych jest garstka defro jest piecem dobrym grzejącym dom, godnym polecenia.zebiec wyskoczył od niedawna z linią supernowa lub coś podobnego w kotłach zasypowych jest jeden godny polecenia WENUS - niejest on mistrzem sprawności ale zły też nie jest.POZDRAWIAM

Opublikowano

Z ciekawości zerknąłem: Gagan Mirosław, usługi spawalnicze. Chyba nie ma własnej strony internetowej, wyskakuje tylko w panoramie firm i podobnych wyszukiwarkach. Lokalny wytwórca na lokalny rynek.

Co do elektroniki w kotle na drewno to ideałem była by regulacja ilości powietrza według analizy spalin. Więc sonda lambda szerokopasmowa i sterownik do niej. W zastosowaniech samochodowych taki zestaw kosztuje około 1000zł. Dla kotła doszły by siłowniki/serwa do regulacji powietrza, albo dmuchawa z płynną regulacją. W małoseryjnej produkcji koszt kilku tysięcy. Przy cenie wysokiej klasy kotła rzędu 10-20 tysięcy to niewielka różnica. Przy kotle za kilka tysięcy elektronika i układy wykonawcze podwoiły by cenę kotła.

Opublikowano

gagan lokalny wytwórca na lokalny rynek i dalej zostaje narmet z narwi ale brak tu schematu pieca piece przetestowane od lat 20 jak nie więcej swego czasu podobne piece spawał POM NAREW po rozpadzie projekt przejął narmet i tak produkcja poszła . za 10 tys kupujesz klimosz duo z podajnikiem moc 25 kw i masz spokój . podajemy najtańsze rozwiązania które czasami są najlepsze. przy rozbudowanej elektronice zanik prądu powoduje zimno.

Opublikowano

Jeżeli mówimy o tym samym narmecie, to mamy o nim skrajnie odmienne opinie. Jednemu z moich sąsiadów padł po siedmiu sezonach, dziury na bocznych ściankach komory załadowczej (z jednej ścianki siusiało na drugą :P ), pewnie sam był sobie winien bo korzystał z dmuchawy i kisił drewno. Drugiego z klijentów tej marki spotkałem w sklepie gdy szukał sobie koniecznie takiego kociołka, chociaż poprzedni też tej firmy i padł też po siedmiu latach eksploatacji, ten akurat zgnił w okolicy czopucha. Konstrukcja rzeczywiście wygląda solidnie, niestety jest kompletnie nieprzemyślana. Smieciuch z podwójnym pionowym wymiennikiem i lasem poziomych opłomek pod sufitem komory załadowczej. Konstruktorom czas zatrzymał się gdzieś w połowie lat osiemdziesiątych :( . Kilka drobnych zmian i mogliby z niego zrobić fajnego dolniaczka a i na materiale by jeszcze zaoszczędzili...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.