Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł do domu ze szkieletu drewnianego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cośkolwiek mieszacie,koledzy,ale dobrze,że temat idzie w tym kierunku.

Tłokowiec tym różni się (co do podawania paliwa) od ślimakowca,że pierwszy podaje groszek w linii ciągłej,a drugi w kółeczku.

W tłokowcu groszek nie jest zsypywany z jakiejś półki na palenisko ,ale jest spychany po pochyłym palenisku.

Nowa porcja groszku,czy miału spychana jest przez tłok przesuwając wcześniejszą porcję w kierunku krawędzi paleniska.Czym bliżej krawędzi,tym więcej popiołu.

Tłok jednorazowo popycha ok 2cm pas groszku o szerokości paleniska,czyli 15-35cm,zależnie od mocy kotła.

Czyli,patrząc od strony tłoka wygląda to tak:

1.Groszek,lub miał,czyli paliwo.

2.Paliwo lekko ciepłe.

3.Paliwo lekko rozgrzane.

4.Paliwo mocniej rozgrzane,powoli się tlące.

5.Paliwo mocniej się tlące.

6.Paliwo palące się płomieniem.

7.Paliwo palące się średnim żarem. na obszarze 6-10 od dołu pochylni są 3-5 szczeliny nawiewne.

8.Paliwo palące się mocnym żarem.

9.Paliwo przygasające.

10.Żarzący się popiół.

11.Nie żarzący się popiół.

12.Popiół spadający z krawędzi.

Ta strefa ma ok. 30cm.

A swoją drogą,to gdzieś widziałem kociołek ślimakowy 10kW,tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć producenta.Jakiś znany był.

Opublikowano

Hallo Janusz!

Jest w ofercie kociołek 10 KW; www.eko-tom.prv.pl /ale może tylko w spisie ?

10, 14 , 15 kW w zasadzie kilka stówek więcej. Ważniejszy byłby sterownik, który poda ślimakiem bardzo małą ilość węgla.

np. Tango -Negro ma minimum 5 sekund - daje to ok. 28 gram paliwa, ale elster już może tylko 2 sekundy -czyli ok. 11 gram na jedno podawanie. i tu masz już bardzo małą moc pieca. Radzę jednak wziąść piecyk 14-15 kw. A nuż coś dobudujesz??

Jeśli paliłbyś pelletem to moc kotła jest zawsze mniejsza, bo ma mniej kaloryczności opał.

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego jest kociołek Hefa Eko Plus 12kW o wym:szer z zas: 1000, gł 500 wys 980 i Ogniwo Biecz 10kW o symbolu S8WC o wymiarach 610x970 x930, obydwa z podajnikami ślimakowymi ogniwo kosztowało około 5900 brutto na wiosnę teraz nie wiem ale wykonanie bardzo staranne, hefa na żywo nie widziałem.Str producenta www.ogniwobiecz.com.pl, www.hef.com.pl. Ja mam sporo przewymiarowany kociołek i nie jestem z tego powodu szczęśliwy bo 80m2 grzeję kotłem 15kW Klimosza Ling duo plus ale nie dzieje się nic złego mógłbym ci go spokojnie polecić ale jego wymiary nie pozwolą na montaż w twojej kotłowni. A nie daj się namówić na tłokowca ze stalamarku kolega ma sadze fruwają po całej okolicy i zabawa z ustawieniami też jest, no i oczywiście cudowne pleszewskie wynalazki też odradzam bo są produkowane w co drugim garażu i każdy z tych wytwórców mówi: "to moje są prawdziwe pleszewskie " a gwarancja jest na spawy a nie na korpus kotła

Opublikowano

Sporo podpowiedzi z których nie sposób nie znaleźć czegoś dla siebie. Bardzo wszystkim dziękuje i trzeba podjąć wreszcie jakąś "mądrą" decyzję

Dzięki.

Pozdrawiam

Opublikowano

Skontaktowałem się jeszcze z wykonawcą mojego domu. Tak przyszło mi do głowy aby zapytać jaki komin będę miał postawiany. Schiedel Rondo. To spowodowało, że mój wybór się zawęził i pomogło mi to w podjęciu decyzji. W opisie technicznym komina producent pisze"... Nie stosować do kotłów miałowych i urządzeń grzewczych wytwarzających spaliny mokre". Przy doborze kotła kuszące było dla mnie w kotłach tłokowych palenie również miałem.

Decyduję się zatem na piec ślimakowy i chyba wybór padnie na firmę Defro. Co o nich sądzicie??? Eko czy Komfort Eko to kolejna rozterka. Zauważyłem, że troszeczkę mają inną konstrukcję. W jednym kanały wodne mają układ pionowy w drugim poziomy. Czy to tylko kosmetyka czy któreś rozwiązanie jest lepsze???

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję.

Janusz